Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Διαβήτης και Υψηλή χοληστερίνη: Πώς θα διαχειριστείτε αυτόν τον συνδυασμό;

Μέρος της θεραπείας των ατόμων με διαβήτη είναι η παρακολούθηση της καρδιαγγειακής τους υγείας και αυτό γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υψηλής χοληστερίνης και άλλων καρδιακών προβλημάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωστή διαχείριση του διαβήτη και της υψηλής χοληστερίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών και να βελτιώσει την γενική υγεία των ασθενών μακροπρόθεσμα.

Ποια η σχέση μεταξύ διαβήτη και υψηλής χοληστερίνης;

Τα ανώμαλα επίπεδα χοληστερίνης που προκαλούνται από τον διαβήτη είναι γνωστά ως διαβητική δυσλιπιδαιμία. Γενικότερα η σχέση μεταξύ διαβήτη και υψηλής χοληστερίνης οφείλεται σε δύο παράγοντες:

(α) οι δυο καταστάσεις μοιράζονται παρόμοιους παράγοντες κίνδυνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής

(β) ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Όπως είναι γνωστό υπάρχουν δύο είδη χοληστερίνης, η κακή χοληστερίνη (LDL) και η καλή χοληστερίνη (HDL). Όταν η κακή χοληστερίνη είναι υψηλή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Lawrence Phillips, η διαβητική δυσλιπιδαιμία περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες πέραν ​​από την αύξηση της κακής χοληστερίνης και συγκεκριμένα περιλαμβάνει αύξηση των τριγλυκεριδίων (το λίπος στο αίμα) και μείωση της καλής χοληστερίνης. Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων και υψηλών επιπέδων κακής χοληστερίνης σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με την American Heart Association. Η αθηροσκλήρωση είναι η διαδικασία συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπρόσθετα και όπως αναφέραμε πιο πάνω, η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου που αφορούν τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου τόσο για τον διαβήτη, όσο και για την υψηλή χοληστερίνη.

Τέλος, τα χαμηλά ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση και αύξηση του κίνδυνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς θα διαχειριστείτε τους κίνδυνους που προκαλεί ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερίνη;

Με συγκεκριμένες αλλαγές στο τρόπο ζωής σας μπορείτε να διαχειριστείτε τόσο τον διαβήτη, όσο και την υψηλή χοληστερίνη. Μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι:

Πέραν όμως από τις πιο πάνω αλλαγές, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος εάν κρίνει απαραίτητο θα σας χορηγήσει φάρμακα τα οποία είτε θα βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας, είτε θα μειώσουν την χοληστερίνη σας. Να θυμάστε ότι η ειλικρινής συνεργασία με τον γιατρό σας θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι