Εγκυμοσύνη

Διαβήτης κύησης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης κύησης;

Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει περίπου το 4,7% των κυήσεων στο Δυτικό κόσμο. Όλες οι έγκυες γυναίκες ελέγχονται για παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κύησης στην 8-12 εβδομάδα κύησης, όταν κλείνουν ραντεβού για την εγκυμοσύνη τους. Εάν έχουν περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου, τους προσφέρεται δοκιμή ανοχής γλυκόζης από το στόμα γύρω στην 24-28 εβδομάδα κύησης. Θα τους προσφερθεί ένα τεστ νωρίτερα εάν είχαν στο παρελθόν διαβήτη και ένα ακόμη στην 24-28 εβδομάδα εάν το πρώτο τεστ είναι φυσιολογικό.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου του διαβήτη κύησης;

  • Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι πάνω από 30
  • Είχατε προηγουμένως αποκτήσει μωρό που ζύγιζε 4,5 kg ή περισσότερο κατά τη γέννηση
  • Είχατε διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • Ένας από τους γονείς ή τα αδέλφια σας έχει διαβήτη
  • Έχετε καταγωγή από τη Νότια Ασία, τη Μαύρη Αφρική, την Καραϊβική ή τη Μέση Ανατολή

Η εξέταση περιλαμβάνει συνήθως μια σειρά εξετάσεων αίματος. Η πρώτη γίνεται μετά από 12ωρη νηστεία, μετά την οποία λαμβάνεται ένα ποτό γλυκόζης. Στη συνέχεια, μετριούνται τα επίπεδα αίματος μετά από δύο ώρες για να διαπιστωθεί πώς το σώμα σας διαχειρίζεται αυτό το φορτίο σακχάρου.

Τι προκαλεί τον διαβήτη κύησης;

Καθώς ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκληθεί από παράγοντες του τρόπου ζωής, είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς αν ο διαβήτης κύησης θα μπορούσε να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση τροφής κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, ο διαβήτης κύησης θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με την υπερβολική πρόσληψη τροφής ή ποτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και ο διαβήτης κύησης μπορεί να είναι πιο συχνός σε όσες είναι υπέρβαρες όταν μένουν έγκυες.

Εάν συνήθως έχετε μια διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά ή είστε υπέρβαρη, τότε αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, ο διαβήτης κύησης δεν είναι κάτι που μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, αν είστε σε θέση να χάσετε το υπερβολικό βάρος πριν μείνετε έγκυος, θα μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε την πάθηση.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης κύησης;

Ο διαβήτης κύησης συχνά ελέγχεται μέσω αλλαγών στη διατροφή, ώστε να διατηρούνται τα σάκχαρα στο αίμα σε υγιή επίπεδα.

Εάν διαγνωστείτε με διαβήτη κύησης, θα πρέπει να επισκεφθείτε την μαία και τον διαιτολόγο που θα σας συμβουλεύσει για την θεραπεία. Θα σας ζητήσουν να μετράτε το σάκχαρο στο αίμα σας στο σπίτι σε διάστημα δύο εβδομάδων για να δουν τι συμβαίνει.

Εάν η δίαιτα από μόνη της δεν καταφέρει να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε υγιή όρια, υπάρχουν πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές για τον διαβήτη κύησης.

Τα δισκία μετφορμίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ευαισθητοποιήσουν το σώμα στη δική του φυσική ινσουλίνη, η οποία το βοηθά να αποθηκεύει τη γλυκόζη και αποτρέπει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για πολλές γυναίκες αυτή η θεραπεία από μόνη της θα είναι επαρκής, αν και σε ορισμένες μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του διαβήτη κύησης;

Ο κύριος κίνδυνος του διαβήτη κύησης εμφανίζεται όταν η πάθηση δεν ελέγχεται αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα σάκχαρα στο αίμα παραμένουν υψηλά.

Εάν τα σάκχαρα στο αίμα είναι συχνά πολύ υψηλά, το μωρό θα λάβει υπερβολική ποσότητα σακχάρου. Αυτό μπορεί να κάνει το μωρό πολύ μεγάλο – ανθυγιεινά.

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης κύησης το μωρό;

Το αυξημένο μέγεθος του εμβρύου οδηγεί σε αύξηση των πιθανοτήτων μιας γυναίκας να χρειαστεί καισαρική τομή ή του κινδύνου δυστοκίας ώμου κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κεφάλι του μωρού θα παραμείνει σε φυσιολογικό μέγεθος, αλλά μπορεί να φέρει πολύ βάρος γύρω από τον κορμό του.

Ενώ η δυστοκία των ώμων μπορεί συνήθως να επιλυθεί γρήγορα, μερικές φορές τα μωρά μπορεί να κολλήσουν, προκαλώντας κάταγμα ή ακόμη και εγκεφαλική βλάβη. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος θνησιγένειας για τις μητέρες που έχουν διαβήτη κύησης, αλλά και πάλι αυτό οφείλεται συνήθως σε μη ελεγχόμενο διαβήτη και είναι πολύ σπάνιο. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την πτώση του σακχάρου για το μωρό μόλις γεννηθεί, η οποία μπορεί να χρειάζεται παρακολούθηση και διόρθωση.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών λόγω του διαβήτη κύησης;

Ακολουθώντας τις διατροφικές οδηγίες και, εάν χρειάζεται, λαμβάνοντας τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί, οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα τους, αποφεύγοντας επικίνδυνες αυξήσεις και περαιτέρω επιπλοκές.

Εάν το σάκχαρο είναι ελεγχόμενο, οι κίνδυνοι μειώνονται σημαντικά. Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης και δυσκολεύεστε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε επειγόντως συμβουλές από την μαία ή τον διατροφολόγο σας.

Για τις περισσότερες γυναίκες, ο διαβήτης κύησης υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού, με τα σάκχαρα στο αίμα να επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, όσες εμφάνισαν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βρεθούν πιο ευάλωτες στο διαβήτη στη μετέπειτα ζωή ή σε μελλοντικές εγκυμοσύνες και θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν την υγεία τους.

Συνήθως η πλειονότητα των γυναικών διαπιστώνει ότι τα σάκχαρά τους επανέρχονται στο φυσιολογικό σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, συνήθως συνιστάται μια εξέταση περίπου τρεις μήνες μετά τη γέννηση, με τον ιατρό τους για να εκτιμήσουν αν έχουν ή όχι τα πρώιμα σημάδια διαβήτη, όπως η δυσανεξία στη γλυκόζη, ή αν έχουν αναπτύξει την πάθηση.

Η ύπαρξη του διαβήτη κύησης κατά την εγκυμοσύνη αποκαλύπτει το γεγονός ότι έχετε προδιάθεση να γίνετε διαβητική. Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε το τεστ σε ετήσια βάση για όλη σας τη ζωή.

Αν και η διάγνωση του διαβήτη κύησης μπορεί να σας προκαλεί ανησυχία, ο προσεκτικός έλεγχος των σακχάρων στο αίμα σας και η τήρηση των ιατρικών συμβουλών θα μειώσουν σημαντικά τους όποιους σχετικούς κινδύνους.