Τι αισθάνεσαι;

Παιδί

Διαβήτης κύησης: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα βρέφη που εκτέθηκαν σε διαφορετικούς τύπους διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσιάζουν μια διαδοχική αύξηση του Δείκτη μάζας του σώματος τους (ΔΜΣ), ξεκινώντας από την ηλικία των 3 ετών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 26 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό για την Παιδική Παχυσαρκία.

Πώς επηρεάζει ο μητρικός διαβήτης την ανάπτυξη των παιδιών;

Η Δρ. Margo Sidell, Sc.D., από την Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της, εξέτασαν την πορεία του Δείκτη μάζας σώματος 218.227 παιδιών που εκτέθηκαν σε διάφορα είδη διαβήτη κατά την κύηση, από την γέννηση τους μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις ομάδες παιδιών: Παιδιά που είχαν εκτεθεί σε διαβήτη τύπου 1 (T1D), διαβήτη τύπου 2 (T2D) (διαβήτη κύησης), σε σακχαρώδη διαβήτη (GDM) ο οποίος αντιμετωπίστηκε με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή και παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί καθόλου στον σακχαρώδη διαβήτη κατά την κύηση.

Οι ερευνητές λοιπόν, αφού εξέτασαν τα δεδομένα τους διαπίστωσαν ότι:

  • Τα παιδιά όλων των ομάδων που εκτέθηκαν στον διαβήτη, έξι μήνες μετά τη γέννηση τους, είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος σημαντικά χαμηλότερο από τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν στον διαβήτη.
  • Συγκριτικά με τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν στον διαβήτη, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε διαβήτη τύπου 1, διαβήτη τύπου 2 και σακχαρώδη διαβήτη, είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος στα 2,5 τους χρόνια.
  • Από τα 3 και έπειτα, παρατηρήθηκαν αλλαγές στον Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών που είχαν εκτεθεί στον διαβήτη. Ειδικότερα, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2 είχαν τον υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και ακολουθούσαν διαδοχικά τα παιδιά που εκτέθηκαν σε σακχαρώδη διαβήτη ο οποίος αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε σακχαρώδη διαβήτη ο οποίος δεν αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή και τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν στον διαβήτη.
  • Στην ηλικία των 7 ετών, τα παιδιά που εκτέθηκαν στον διαβήτη, ο οποίος δεν αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή, είχαν σημαντικά υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος από τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν στον διαβήτη.
  • Γενικότερα, από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε διαβήτη τύπου 1, διαβήτη τύπου 2 και σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή είχαν Δείκτη Μάζα Σώματος υψηλότερο από τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν στον διαβήτη, με πολύ μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα αυτά δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την περαιτέρω κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στον μητρικό διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την παιδική παχυσαρκία.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Exposure to diabetes in utero affects child growth pattern https://medicalxpress.com/news/2021-03-exposure-diabetes-utero-affects-child.html

Types of diabetes during pregnancy and longitudinal BMI in offspring from birth to age 10 year https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijpo.12776

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι