Πρόληψη και θεραπεία

Διαβήτης: Μπορώ να καταναλώνω υδατάνθρακες; Σε τι βοηθούν οι φυτικές ίνες;

Αν έχετε διαβήτη και επομένως παρακολουθείτε τη διατροφή σας, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υδατάνθρακες που καταναλώνετε, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά και γρηγορότερα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός σας, συγκριτικά με τις πρωτεΐνες και το λίπος.

Πώς θα ενσωματώσετε σωστά τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας, αν έχετε διαβήτη;

Τα άτομα με διαβήτη, όπως είπαμε πιο πάνω, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με το ποσοστό των υδατανθράκων που καταναλώνουν. Υδατάνθρακες υπάρχουν σε γλυκά, φρούτα, γάλα, γιαούρτι, ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες και πολλά λαχανικά.

Για να διαχειριστείτε σωστά τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε και να αποφύγετε την άνοδο (ή τη μείωση) του σακχάρου στο αίμα σας:

  • Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε για το ποσοστό των υδατανθράκων που περιέχουν και φροντίστε να καταναλώνετε μόνο όσους δικαιούστε καθημερινά. Ρωτήστε τον γιατρό σας.
  • Διαχωρίστε το ποσοστό των υδατανθράκων που δικαιούστε καθημερινά σε διαφορετικά γεύματα καθ΄ όλη τη διάρκειά της ημέρας, ώστε να αποφύγετε την ξαφνική άνοδο του σακχάρου στο αίμα σας (Μάθε ποια σνακ σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος).
  • Αν λαμβάνετε ινσουλίνη, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποσοστό των υδατανθράκων που μπορείτε να καταναλώσετε σε 24 ώρες.
  • Μην αποφεύγετε εντελώς τους υδατάνθρακες, διότι αν τρώτε πολύ λίγους τότε το επίπεδο του σακχάρου σας θα πέσει κάτω από το κανονικό (υπογλυκαιμία), προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η ζάλη.

Φροντίστε επίσης να επιλέγετε υγιεινούς υδατάνθρακες. Αν διαβάσετε τις ετικέτες σε διάφορα τρόφιμα, θα παρατηρήσετε ότι η συγκέντρωση υδατανθράκων σε μια καραμέλα ή στον χυμό φρούτων, είναι πολύ υψηλότερη από τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα.

Η καταμέτρηση των υδατανθράκων είναι πολύ χρήσιμη κυρίως για άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη αρκετές φορές την μέρα ή που θέλουν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στο διατροφικό τους πρόγραμμα. Ωστόσο, η ποσότητα και ο τύπος της ινσουλίνης που χρησιμοποιούν, επηρεάζει την ευελιξία του διατροφικού τους προγράμματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αν σας είναι δύσκολο να μετράτε τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε, τότε ενσωματώστε στη διατροφή σας τρόφιμα για διαβητικούς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον εγκεκριμένο διατροφολόγο για το διατροφικό σχέδιο που ενδείκνυται για εσάς.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι φυτικές ίνες στον έλεγχο του σακχάρου;

Οι φυτικές ίνες ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό με πολλούς τρόπους (Δείτε γιατί οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό) και ανάμεσα στις ευεργετικές τους ιδιότητες συγκαταλέγεται και ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος, όπως και η μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) (Εδώ θα βρείτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη σας).

Φυτικές ίνες υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα όπως:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Μαγειρεμένα αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια
  • Ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και κράκερ
  • Καστανό ρύζι
  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φυτικές ίνες είναι προτιμότερο να λαμβάνονται μέσω διατροφικών πηγών, αλλά τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αδυνατούν να καταναλώσουν ικανοποιητικές ποσότητες σε καθημερινή βάση, να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ποσοστά που χρειάζεται ο οργανισμός τους για να λειτουργήσει σωστά.

Αν θέλετε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες που καταναλώνετε μέσω των τροφίμων, φροντίστε να το κάνετε σταδιακά, αυξάνοντας βήμα βήμα τις ποσότητες, ώστε να αποφύγετε κοιλιακές κράμπες και αέρια. Μαζί με τις φυτικές ίνες, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε και άφθονο νερό.