Διατροφή, Ενδοκρινολογικά

Διαβήτης: Ποιοι υδατάνθρακες επιτρέπονται, ποιοι απαγορεύονται

© Mariusika11 | Dreamstime Stock Photos
© Mariusika11 | Dreamstime Stock Photos

Αν πάσχετε από διαβήτη και δεν καταναλώνετε καθόλου υδατάνθρακες, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε την απόφαση σας, καθώς υπάρχουν ορισμένοι τύποι υδατανθράκων, οι οποίοι σύμφωνα με τους γιατρούς και τους ερευνητές πιστεύεται πως όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά αντίθετα ωφελούν την υγεία των διαβητικών. Ποιοι υδατάνθρακες, λοιπόν, μπορεί να καταναλωθούν και ποιοι απαγορεύονται;

Καλοί Υδατάνθρακες:

1.Βρώμη

Η βρώμη μπορεί αν ρυθμίσει την έκκριση ινσουλίνης και να βοηθήσει στο να διατηρηθούν τα επίπεδα του ζαχάρου σε χαμηλά επίπεδα. “Η β-γλυκάνη διώχνει τη χοληστερίνη από τον γαστρεντερικό σωλήνα και την εμποδίζει να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος “ σημειώνει η Jill Weisenberger, MS, RDN, CDE συγγραφέας του”21 Things You Need to Know About Diabetes and Your Heart”.

2. Κινόα

Η κινόα περιέχει σίδηρο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πολλές φυτικές ίνες. Θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη και δίνει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.”Η κινόα έχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και είναι μια από τις πιο πλουσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές” αναφέρει ο Rene Ficek, RD, CDE, ειδικός διατροφής στο Seattle Sutton’s Healthy Eating.

3. Αμάρανθος

Αυτός ο αρχαίος σπόρος δεν περιέχει καθόλου γλουτένη και έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, παραπάνω από 13 γρ σε μισή κούπα. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για πρωινό και επιπλέον έχει ασβέστιο, βιταμίνη C, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλλιο.

4. Φαγόπυρο

Άλλη μια πολύ καλή επιλογή, που μειώνει τη χοληστερίνη και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τον γλυκαιμικό δείκτη. Το αλεύρι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ψωμιού, κράκερ, διαιτητικών μπισκότων κ.α.

5.Φασόλια, φακές και μαυρομάτικα

Τα παραπανω μπορούν να καταναλωθούν άφοβα και περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα πολύτιμα συστατικά. Μπορεί να καταναλωθούν στη θέση του κρέατος ή σαν σαλάτες και δημιουργούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού που διαρκεί αρκετές ώρες, συμβάλλοντας έτσι στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Κακοί” Υδατάνθρακες:

1.Δημητριακά

Τα περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά έκτος του ότι συχνά είναι πλούσια και σε πρόσθετη ζάχαρη, δεν προσφέρουν πολλά στον οργανισμό και καλό θα είναι να αποφεύγονται.

2. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά εκτός του ότι είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό, έχουν την τάση να εκτοξεύουν τα επίπεδα του ζαχάρου, άρα θα πρέπει να αποφεύγονται. Επιπλέον περιέχουν πολλές θερμίδες.

3.Έτοιμα Νουντλς

Τα προπαρασκευασμένα νουντλς σε πακέτο έχουν μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων και μεγάλη ποσότητα αλατιού που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, για αυτό και δεν θα πρέπει να καταναλώνονται.

4. Ρύζι και ζυμαρικά

Ανεβάζουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα γιαυτό και θα είναι καλό να αποφεύγονται. Μπορείτε, όμως, να τα απολαύσετε αν είναι ολικής άλεσης και είναι μαγειρεμένα η συνοδεύονται από λαχανικά, καθώς έτσι αποτελούν μια πιο σωστή διατροφική επιλογή.

5. Κέικ, μπισκότα, γλυκά

Αυτά είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες και ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Θα πρέπει να αποφεύγονται και να αντικαθιστώνται με πιο σωστές επιλογές ή έστω να καταναλώνεται μια ελάχιστη ποσότητα και μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Καλό θα ήταν αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την κατανάλωση τους να επιλέξετε ένα γλυκό με τεχνητά γλυκαντικά και να καταναλώσετε μια μικρή ποσότητα. Τα γλυκά έχουν την ιδιότητα να προσδίδουν πολλές θερμίδες στον οργανισμό και οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί να διατηρούν το ιδανικό βάρος.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved