Ενδοκρινολογικά

Διαβήτης: Τα αντιόξινα βοηθούν και στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος

Μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της καούρας και του έλκους στο στομάχι φαίνεται ότι βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος σε ασθενείς με διαβήτη, σε συνδυασμό με την τυπική θεραπεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η ίδια κατηγορία φαρμάκων – γνωστή ως αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) ή κοινώς αντιόξινα– δεν φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 25 Ιουνίου 2021, στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τα αντιόξινα μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα;

Ο Δρ. Kashif Munir, αναπληρωτής καθηγητής ενδοκρινολογίας, διαβήτη και διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland στη Βαλτιμόρη και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τα αποτελέσματα πέντε μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 250.000 άτομα χωρίς διαβήτη, διαπιστώνοντας ότι η χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Επιπρόσθετα, εξέτασαν και άλλες επτά μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 342 ασθενείς με διαβήτη για να ελέγξουν το κατά πόσο η χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων ως πρόσθετο στην τυπική θεραπεία των ασθενών με διαβήτη, μειώνει την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) κατά 0,36%, συγκριτικά με την χρήση μόνο της τυπικής θεραπείας.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι στην ουσία ο τρόπος μέτρησης του μέσου σακχάρου του αίματος για τους τελευταίους 2 έως 3 μήνες. Όταν τα επίπεδα της είναι 6,5% ή υψηλότερα, σε δύο διαδοχικές εξετάσεις τότε οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν διαβήτη. Με την χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων σε συνδυασμό με την τυπική θεραπεία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μειώθηκε κατά 0,36%, ποσοστό που μπορεί να φαίνεται χαμηλό, αλλά σύμφωνα με την FDA τα φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος κατά 0,3% μπορούν να λάβουν έγκριση ως θεραπεία.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερη ήταν η δόση των αναστολέων, τόσο καλύτερη ήταν η μείωση του σακχάρου στο αίμα των ασθενών και ότι οι ασθενείς που είχαν χαμηλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους, με βάση τα αποτελέσματα της A1c τους, επωφελούνταν περισσότερο από τα αντιόξινα συγκριτικά με όσους ο διαβήτης τους ήταν ελεγχόμενος ικανοποιητικά.

Οι ερευνητές, στο τέλος της μελέτης τους υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γιατρούς, οι οποίοι μετά την διενέργεια μεγαλύτερων μελετών ενδέχεται να κληθούν να  προτείνουν στους ασθενείς τους την λήψη αντιόξινων σε συνδυασμό με την τυπική θεραπεία για τον διαβήτη για καλύτερη διαχείριση του σακχάρου του αίματος τους.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Antacids Aid Blood Sugar Control in People With Diabetes https://www.webmd.com/diabetes/news/20210702/antacids-aid-blood-sugar-control-in-people-with-diabetes

Effects of Proton Pump Inhibitors on Glycemic Control and Incident Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis https://academic.oup.com/jcem/advance-article-abstract/doi/10.1210/clinem/dgab353/6298561?redirectedFrom=fulltext