Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Διαβήτης τύπου 2: Αντιμετωπίζεται με μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία στον δωδεκαδάκτυλο;

Μια κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Penn, εξέτασε το κατά πόσο η θανάτωση  των δυσλειτουργικών κυττάρων στην εσωτερική επένδυση του δωδεκαδακτύλου – το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου αμέσως μετά το στομάχι – μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα των ατόμων με διαβήτη.

Τι έδειξαν οι προκαταρκτικές έρευνες;

Οι προκαταρκτικές έρευνες στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, διαπίστωσαν ότι η εξωτερική – ενδοσκοπική διαδικασία που ονομάζεται δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση, μειώνει (α) την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1C (μέτρηση του σακχάρου στο αίμα) (β) την ανάγκη για χρήση ινσουλίνης και (γ) το λίπος στο συκώτι των ατόμων με μη αλκοολική λιπώδη νόσο.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη διαδικασία αποκάλυψε ότι τα κύτταρα στο δωδεκαδάκτυλο παίζουν σημαντικό ρόλο στο σύστημα της μεταβολικής επικοινωνίας του σώματος. Μάλιστα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι παρόλο που η δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση δεν αποτελεί τρόπο θεραπείας, θα μπορούσε να επιτρέψει στους ασθενείς με διαβήτη να μειώσουν τα φάρμακα που λαμβάνουν.

Γιατί είναι σημαντική η δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση;

Το Penn είναι ένα από τα πέντε ιδρύματα των ΗΠΑ που συμμετέχουν σε μια μικρή πιλοτική μελέτη που αφορά την δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, ωστόσο ο Ginsberg, με βάση προηγούμενη έρευνα, θεωρεί ότι μελετά μια «μετασχηματιστική» διαδικασία. «Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι αξιοποιεί τις δυνατότητες του εντέρου στην αντιμετώπιση ασθενειών» υπογράμμισε ο Ginsberg, προσθέτοντας ότι «αποτελεί πρόκληση η χρήση μιας ελάχιστα επεμβατικής ενδοσκοπικής διαδικασίας για τη θεραπεία μιας μεταβολικής κατάστασης».

Η δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση, έχει τις ρίζες της στην παρατήρηση των επιδράσεων της γαστρικής χειρουργικής παράκαμψης, η οποία δημιουργεί μια νέα διαδρομή για την μερικώς αφομοιωμένη τροφή, παρακάμπτοντας τον δωδεκαδάκτυλο. Οι παχύσαρκοι διαβητικοί που υποβάλλονται στη διαδικασία, συνήθως βλέπουν μεγάλες βελτιώσεις στους δείκτες του διαβήτη τους, ακόμα και πριν χάσουν αρκετό βάρος, εξήγησε ο Ginsberg, τονίζοντας ότι αυτή η επίδραση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι θέλουν να διαπιστώσουν το κατά πόσο ο δωδεκαδάκτυλος συμμετέχει στη σηματοδότηση και άλλων τμημάτων του σώματος που σχετίζονται με την ινσουλίνη, μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν το σάκχαρο του αίματος για ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση,  χρειάζονται περεταίρω μελέτες για να ξεκαθαρίσει ο ρόλος που παίζει το έντερο στον μεταβολισμό. Ωστόσο, ο ενδοκρινολόγος Δρ. Raymond Soccio, τονίζει ότι το έντερο αποτελεί σημείο αναφοράς στην έρευνα για τον διαβήτη.

Τι ρόλο παίζει το έντερο στον διαβήτη;

Στον διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ορμόνη (στον πολύ λιγότερο κοινό διαβήτη τύπο 1 – μια αυτοάνοση κατάσταση- το σώμα σταματά να παράγει ινσουλίνη). Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση (α) του διαβήτη τύπου 2, (β) της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου – κυρίως σε πολύ παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2- και (γ) του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Σύμφωνα με την Soccio, τα χολικά οξέα, που εμπλέκονται στην απορρόφηση λίπους και λιποδιαλυτών βιταμινών, τα οποία διακινούνται μεταξύ δωδεκαδάκτυλου και ήπατος, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σηματοδότηση και σε άλλες λειτουργίες του ήπατος που σχετίζονται με τον διαβήτη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίες ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Ενώ, σύμφωνα με τον Ginsberg, τα κύτταρα στο δωδεκαδάκτυλο, γίνονται δυσλειτουργικά μετά από χρόνια έκθεση σε ανθυγιεινές τροφές πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη, πράγμα που ευνοεί περαιτέρω την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη.

Ποια είναι η ιδέα πίσω από την δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση;

Για να πραγματοποιηθεί η δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση, χρησιμοποιείται ένας καθετήρας, στην άκρη του οποίου υπάρχει ένα μπαλόνι με ζεστό υγρό, το οποίο τοποθετείται σε διάφορα τμήματα του δωδεκαδάκτυλου, ώστε να κάψει τα δυσλειτουργικά κύτταρα. Η ιδέα πίσω από αυτή τη διαδικασία είναι ότι τα νέα κύτταρα που θα δημιουργηθούν θα αρχίσουν να στέλνουν περισσότερα φυσιολογικά μεταβολικά σήματα στο σώμα, βελτιώνοντας τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών.

Τι έδειξαν άλλες μελέτες για τη δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση; Ποια η γνώμη των ειδικών;

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο χρόνο από μελέτες του εξωτερικού, έδειξαν ότι η δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση δεν είναι μια ριζική θεραπεία. Ειδικότερα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση τιμή της A1C στο αίμα των συμμετεχόντων, παρουσίασε μείωση από 8,5% σε 7,5% για δύο χρόνια μετά τη διαδικασία, ωστόσο η κανονική τιμή είναι μικρότερη από 5,7%. Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι 13 από τους 16 ασθενείς με διαβήτη ήταν σε θέση να σταματήσουν τη λήψη ινσουλίνης, ωστόσο η μείωση της A1C ήταν και πάλι μικρή. Παρόλα αυτά, ο Rajagopalan υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά όσο μικρά και αν φαίνονται, καθώς αρκεί και μόνο η αποφυγή ενός τρίτου φαρμάκου για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος των προβλημάτων που προκαλεί ο διαβήτης στα αιμοφόρα αγγεία και σε άλλα μέρη του σώματος που σχετίζονται με ασθένειες όπως η νεφρική ανεπάρκεια και η νευροπάθεια. Επιπρόσθετα, σε άλλες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι μετά τη διαδικασία το λίπος του ήπατος μειώθηκε από 32% σε 45%.

Ο Rohit Soans, χειρουργός στο Temple University Hospital, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης έχει συνήθως πολύ μεγαλύτερη επίδραση. Η διαδικασία θεραπεύει τον διαβήτη σε ποσοστό 83% των ασθενών και μειώνει τον κίνδυνο για το ήπαρ κατά 90%. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν καλύπτεται από ασφάλιση οπότε πολλοί ασθενείς προτιμούν μια λιγότερο δαπανηρή μέθοδο. Σε κάθε περίπτωση και παρόλο που βρήκε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας πολύ ελπιδοφόρα, υπογράμμισε ότι θέλει να δει μακροπρόθεσμα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της δωδεκαδακτυλικής βλεννογονικής επέμβασης, αναφέροντας μάλιστα ότι οι μισοί ασθενείς σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, είχαν παρενέργειες, αλλά οι περισσότερες θεωρήθηκαν ήπιες.

Τέλος, ο Soccio τόνισε ότι η δωδεκαδακτυλική βλεννογονική επέμβαση φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία, ωστόσο θα ήθελε και αυτός να μάθει περισσότερα για τα αποτελέσματά της. Μάλιστα, ως κλινικός γιατρός, αναρωτιέται ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από αυτή τη μέθοδο, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν πολλά φάρμακα για τον διαβήτη με τα οποία οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν την ασθένειά τους, παρόλα αυτά, η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να τους κουράσει και ενδεχομένως κάποιοι να προτιμούν μια διαδικασία που τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Could type 2 diabetes be managed with a simple outpatient procedure? https://medicalxpress.com/news/2020-01-diabetes-simple-outpatient-procedure.html

News tagged with diabetes https://medicalxpress.com/tags/diabetes/

News tagged with endoscopic procedure https://medicalxpress.com/tags/endoscopic+procedure/

News tagged with nonalcoholic fatty liver disease https://medicalxpress.com/tags/nonalcoholic+fatty+liver+disease/

News tagged with bariatric surgery https://medicalxpress.com/tags/bariatric+surgery/

Novel same-day Type 2 diabetes treatment study launches in US https://medicalxpress.com/news/2019-01-same-day-diabetes-treatment.html