Υγεία του ματιού

Διαβήτης τύπου 2: Αυξάνεται ο αριθμός των νέων που αναπτύσσουν βλάβη στα μάτια

Σχεδόν οι μισοί νεαροί με διαβήτη τύπου 2, αναπτύσσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εντός 12 ετών από την διάγνωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Diabetes Care.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα 25 ετών κατά μέσο όρο. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία προκαλείται βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού. Τα εν λόγω ανώμαλα αγγεία δημιουργούν ένα ουλώδη ιστό, ο οποίος τραβά τον αμφιβληστροειδή από τη θέση του προκαλώντας θολή όραση ή σοβαρή απώλεια όρασης.

Η μελέτη TODAY (Επιλογές θεραπείας για τον διαβήτη σε εφήβους και νέους) είχε διαπιστώσει νωρίτερα έναν επιπολασμό της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας κατά 13,9% σε νέους με διαβήτη τύπου 2, για ένα διάστημα 5 χρόνων. Επτά χρόνια αργότερα, μεταξύ του 2017 και του 2018, 420 από τους αρχικούς 517 συμμετέχοντες έκαναν και πάλι εξετάσεις αμφιβληστροειδούς, κατά τις οποίες αξιολογήθηκε η παρουσία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και η σοβαρότητ;a της.

Στην τελευταία ανάλυση, το 49% των συμμετεχόντων – των οποίων η μέση ηλικία ήταν μόλις τα 25 χρόνια – είχαν αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το 39% ήταν ήπιες ή πολύ ήπιες περιπτώσεις, ενώ το 4% ήταν πιο σοβαρές περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι συγκριτικά με τις ήπιες περιπτώσεις, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου του αίματος και αρτηριακής πίεσης, καθώς και περισσότερα προβλήματα υγείας.

Τονίζεται ότι τα πιο πάνω αποτελέσματα είναι γενικεύσιμα στο ευρύτερο πληθυσμό, καθώς οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν διάφορες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Rose Gubitosi-Klug, «η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι το ποσοστό διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας θα διπλασιαζόταν από το 2010 μέχρι το 2050, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι το ποσοστό θα υπερδιπλασιαστεί».

Πώς θα μειωθούν οι επιπλοκές του διαβήτη στους νέους;

Oι ασθενείς με διαβήτη πρεπει να ελέγχουν αυστηρά τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους και να συνεργάζονται στενά με τον γιατρό τους για να αποφύγουν τις επιπλοκές της ασθένειας.

Ακόμη και σε περίπτωση που η όραση ενός ασθενούς δεν έχει ακόμη επηρεαστεί, πρέπει να γνωρίζει ότι ο διαβήτης τείνει να επηρεάζει τους ιστούς των ματιών, οπότε οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες. Μάλιστα, οι φαρμακευτικές αγωγές πρεπει να λαμβάνονται με συνέπεια, καθώς η καθυστέρηση της θεραπείας, αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Τα παιδιά και οι νέοι που δεν έχουν διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της ασθένειας. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί πρεπει να συνεργαστούν στενά με τους γονείς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής των νέων δεν ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Alarming Number of Youths with Type 2 Diabetes Have Eye Damage https://www.webmd.com/diabetes/news/20211001/alarming-number-youth-type-2-diabetes-eye-damage

Development and Progression of Diabetic Retinopathy in Adolescents and Young Adults With Type 2 Diabetes: Results From the TODAY Study https://care.diabetesjournals.org/content/early/2021/09/14/dc21-1072