Πρόληψη και θεραπεία

Διαβήτης τύπου 2: Οι αλλαγές που θα βελτιώσουν ριζικά τη ζωή σας

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που ο ασθενής καλείται να διαχειρίζεται σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική και υγιή ζωή.

Πολύ σημαντικό μέρος της σωστής διαχείρισης του διαβήτη, αφορά αλλαγές στον τρόπο διατροφής του ασθενούς και την συμπερίληψη της άσκησης στην καθημερινότητά του. Αυτές οι δύο παράμετροι θα τον βοηθήσουν να χάσει βάρος, να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς του και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του. Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Ένωση για τον Διαβήτη, οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από τις πιο πάνω αλλαγές, διατηρώντας σε φυσιολογικά επίπεδα την εξέταση A1C τους για 3-6 μήνες πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής.

Όσοι λαμβάνουν ήδη φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή, η άσκηση και μια σχετική απώλεια βάρους, μπορεί να τους επιτρέψει να μειώσουν ή ακόμη και να διακόψουν εντελώς την φαρμακευτική τους αγωγή.

Πιο κάτω θα δούμε αναλυτικότερα τους τρόπους με τους οποίους ένας ασθενής με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ασθένειά του και να ζήσει μια πιο φυσιολογική και υγιή ζωή.


Πώς θα διαχειριστείτε σωστά τον διαβήτη τύπου 2;

1. Δημιουργείστε το προσωπικό σας σχέδιο διαχείρισης

Κανένας άνθρωπος με διαβήτη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος άλλος. Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικά ωράρια εργασίας, διαφορετικές προτιμήσεις στο φαγητό του κ.λπ. Είναι λοιπόν σημαντικό, να βρείτε ένα σχέδιο που να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα σε εσάς, ώστε να το τηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Μπορεί να έχετε ανθρώπους γύρω σας που να σας συμβουλεύουν για το τι πρεπει να φάτε και μπορεί επίσης να ακούσετε και πολλές αντικρουόμενες απόψεις, όπως το ότι δεν πρεπει να τρώτε φρούτα, κάτι που διευκρινίζουμε πως δεν ισχύει. Επιβάλλεται λοιπόν να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σας, θα σας προτείνει το σχέδιο που θα σας ταιριάζει.

2. Αλλάξτε τη διατροφή σας

Η εύρεση ενός βιώσιμου και υγιεινού τύπου διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με διαβήτη, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το σάκχαρο του αίματός τους και να χάσουν κιλά. Τα άτομα αυτά, πρέπει να βρουν την ισορροπία στην διατροφή τους και να επιτύχουν την συνέπεια. Για να γίνει όμως αυτό, είναι καλό να συμβουλευτούν κάποιον εγκεκριμένο διατροφολόγο.

Γενικότερα, επιτυχημένο σχέδιο διατροφής θεωρείται αυτό που ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες του καθενός και δίνει έμφαση στους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις διακυμάνσεις του σακχάρου του αίματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι υδατάνθρακες υπάρχουν σε τρόφιμα όπως φρούτα, γάλα, γιαούρτι, αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φασόλια), αμυλούχα λαχανικά (πατάτες, μπιζέλια, καλαμπόκι) και ζαχαρούχα τρόφιμα (μπισκότα, κέικ, καραμέλες και παγωτά). Τονίζεται ότι τα άτομα με διαβήτη δεν απαγορεύεται να τρώνε υδατάνθρακες, αλλά πρέπει να προσέξουν την ποσότητα κατανάλωσής τους.  Ωστόσο, πρέπει να κόψουν εντελώς όλα τα ροφήματα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα smoothies και τα γλυκά ροφήματα.

Για να ξεκινήσετε να προσαρμόζετε σωστά τα καθημερινά σας γεύματα, χρησιμοποιείστε μικρότερα πιάτα και προσθέστε:

  • Στο 1/2 του πιάτου σας: Μη αμυλούχα λαχανικά (σαλάτα, μπρόκολο, σπανάκι, σπαράγγια κ.λπ.)
  • Στο 1/4 του πιάτου σας: Άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, λευκό κρέας, γαλοπούλα, ψάρι, άπαχο βόειο κρέας)
  • Στο 1/4 του πιάτου σας: Κάποιον σύνθετο υδατάνθρακα (γλυκοπατάτα, φασόλια, κινόα, κριθάρι κ.λπ.)

3. Ασκηθείτε

Άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο. Απλά επιδοθείτε σε δραστηριότητες που επιτρέπουν στο σώμα να μετακινείται.

Η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας στη χρήση της ινσουλίνης (η οποία βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα) και στη μείωση του σακχάρου του αίματος. Όσο περισσότερο μετακινείται ένας άνθρωπος, τόσο ενεργοποιείται ο μεταβολισμός του και τόσες περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα του και όπως είπαμε πιο πάνω, η απώλεια βάρους είναι σημαντική για τη διαχείριση του σακχάρου του αίματος.

Για να κάνετε την άσκηση συνήθεια, βρείτε τρόπους που την κάνουν διασκεδαστική, όπως ο χορός ή τρόπους που την κάνουν χαλαρωτική, όπως μια βόλτα στο δάσος. Επίσης, συνδυάστε άσκηση και υποχρεώσεις, όπως κηπουρική και ψώνια. Βάλτε ως στόχο τα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

4. Προσπαθήστε να χάσετε μερικά κιλά

Μια από τις βασικότερες αιτίες του διαβήτη είναι το υπερβολικό βάρος. Το σώμα των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων αδυνατεί να μεταφέρει την γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα για να την χρησιμοποιήσει για ενέργεια και αυτό γιατί τα κύτταρα αναπτύσσουν αντοχή στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα και όταν αυτή η είσοδος αποτυγχάνει, τότε η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος και ο διαβήτης επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια μόλις του 5-10% του σωματικού βάρους μειώνει σημαντικά το σάκχαρο του αίματος και βελτιώνει τον διαβήτη.

5. Φροντίστε να ελέγχετε συχνά το σάκχαρο του αίματός σας

Συνήθως, οι πρόσφατα διαγνωσμένοι ασθενείς με διαβήτη, που δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, δεν βρίσκουν λόγο να ελέγχουν συχνά το σάκχαρο του αίματός τους. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, η τακτική μέτρηση θα τους δώσει κίνητρο να αλλάξουν τον τρόπο που τρέφονται και ζουν.

Δεν χρειάζεται να ελέγχετε το σάκχαρο σας πέντε φορές την μέρα. Αντιθέτως, προσπαθήστε να το ελέγχετε μερικές φορές την εβδομάδα και χρησιμοποιώντας αυτούς τους αριθμούς αλλάξτε τη διατροφή σας και επιδοθείτε στην άσκηση.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Lifestyle Changes for People Diagnosed With Type 2 Diabetes https://www.verywellhealth.com/newly-diagnosed-type-2-1087246

Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes: A Patient-Centered Approach https://care.diabetesjournals.org/content/35/6/1364

Behaviour change, weight loss and remission of Type 2 diabetes: a community-based prospective cohort study https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dme.14122