Θεραπεία

Διαβήτης τύπου 2: Πώς καθορίζεται ποια είναι η σωστή θεραπεία;

Πώς καθορίζεται η σωστή θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2;

Ο γιατρός, για να καταλήξει στο ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά με διαβήτη τύπου 2, λαμβάνει υπόψη του, πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω. (Διαβήτης τύπου 2: Τι γίνεται όταν η θεραπεία δεν λειτουργεί; Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν;)

1. Τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος

Αν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ο ασθενής διατρέχει κίνδυνο για επιπλοκές του διαβήτη, όπως προβλήματα με τα μάτια και νεφρική νόσο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο γιατρός προσθέτει στο σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη επιπλέον φάρμακα ή αυξάνει τη δόση του ήδη υπάρχοντος φαρμάκου. (Διαβήτης: 12 τρόποι για να αποφύγετε τις επιπλοκές)

2. Το χρονικό διάστημα από την διάγνωση

Αν ο ασθενής έχει διαβήτη για περισσότερα από 10 χρόνια, τότε ορισμένα από τα φάρμακα που λαμβάνει σταματούν να λειτουργούν αποτελεσματικά και ως εκ τούτου η φαρμακευτική αγωγή αναπροσαρμόζεται. Αν έχει διαγνωστεί πρόσφατα, τότε ο γιατρός δεν συνταγογραφεί ινσουλίνη ως πρώτη θεραπεία, αλλά βρίσκει αρχικά άλλες εναλλακτικές. Γενικότερα, με την πάροδο του χρόνου, το θεραπευτικό σχέδιο αλλάζει για να γίνει πιο αποτελεσματικό με την αντικατάσταση της φαρμακευτικής αγωγής ή με αύξηση των δόσεων. (Σάκχαρο αίματος: Ποια άλλη ορμόνη το ρυθμίζει εκτός της ινσουλίνης;)

3. Άλλα προβλήματα υγείας

Ορισμένες καταστάσεις υγείας που συνυπάρχουν με τον διαβήτη, μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος και είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη πριν αποφασιστεί η φαρμακευτική αγωγή. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις είναι:

4. Επίπεδο καθημερινής δραστηριότητας

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο θεραπευτικό σχέδιο του διαβήτη. Οι γιατροί συνήθως μειώνουν τη δόση ορισμένων φαρμάκων όταν οι ασθενείς τους είναι πολύ δραστήριοι στην καθημερινότητά τους. (Διαβήτης: Ποια σνακ διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος κατά την άσκηση;)

5. Κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος για ώρες, επομένως επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργούν τα χάπια της ινσουλίνης ή τα φάρμακα του διαβήτη. Αν καταναλώνετε συχνά αλκοόλ ενημερώστε τον γιατρό σας. (Τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε αλκοόλ;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο διαβήτης τύπου 2 και πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, αναπτύσσονται συνήθως αργά και αυτή η αργή ανάπτυξη διαρκεί χρόνια μέχρι να γίνει διάγνωση.

Υπάρχουν αρκετά σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν διαβήτη, όπως αυτά που θα δούμε πιο κάτω:

  • Συχνή και έντονη δίψα
  • Συχνή ούρηση
  • Αυξημένη πείνα
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Κόπωση
  • Θολή όραση
  • Πληγές που επουλώνονται αργά
  • Συχνές λοιμώξεις
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια
  • Περιοχές σκούρου δέρματος, συνήθως στις μασχάλες και το λαιμό

Σε περίπτωση που παρατηρείτε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, ακόμη και αν δεν είναι τελικά διαβήτης, είναι καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να είστε σίγουροι. Η έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση του σακχάρου του αίματος, θα μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών. (Διαβήτης: Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How to Find the Right Type 2 Diabetes Treatment https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-choosing-treatment

Diabetes Resource Center https://pro.aace.com/disease-state-resources/diabetes

Cardiovascular, mortality, and kidney outcomes with GLP-1 receptor agonists in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cardiovascular outcome trials https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31422062/

Type 2 diabetes https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193