Διατροφή

Διαβήτης τύπου 2: Βοηθά μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά;

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια εξαιρετικά διαδεδομένη πάθηση, με περισσότερους από 462 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως να ζουν με αυτή και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να πεθαίνει κάθε χρόνο λόγω αυτής.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το ανθρώπινο σώμα γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη και δεν ανταποκρίνεται πλέον σωστά σε αυτή. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα της γλυκόζης που χρειάζονται τα κύτταρα του σώματος για να πάρουν ενέργεια.

Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται λόγω ενός συνδυασμού γενετικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία.

Παρόλο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2, η κατάσταση μερικές φορές μπορεί να είναι αναστρέψιμη μέσω της λήψης φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας ανακάλυψαν στοιχεία που υποδηλώνουν πως μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χωρίς περιορισμό θερμίδων, μπορεί να βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης τους υπό έλεγχο.

Πώς ωφελεί μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2;

Στην παραπάνω μελέτη συμμετείχαν 165 άτομα με διαβήτη τύπου 2 στους οποίους ανατέθηκε τυχαία να ακολουθήσουν είτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά είτε μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά για 6 μήνες. Ζητήθηκε επίσης στους συμμετέχοντες να καταναλώνουν ίσο αριθμό θερμίδων με την ενέργεια που καίνε κάθε μέρα.

Μετά το πέρας της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν μειωμένα, κατά 0,59%, επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά.

Επιπλέον, όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος και μείωσαν την περίμετρο της μέσης τους σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Συγκεκριμένα, τα άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων παρουσίασαν βελτίωση του γλυκαιμικού τους ελέγχου κατά 9,5 mmol/mol (0,88%) και έχασαν κατά μέσο όρο 5,5 κιλά, παρόλο που έτρωγαν την ίδια ποσότητα θερμίδων με αυτή που είχαν συνηθίσει.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν τη σημαντικότητα της διατροφής στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Ποιες διατροφικές αλλαγές συνιστώνται για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2;

Μετά το τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες δεν διατήρησαν τα αποτελέσματα που παρατηρηθήκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, όταν επέστρεψαν στις τυπικές διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό τονίζει τη σημαντικότητα εφαρμογής δια βίου αλλαγών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και όχι απλώς διατήρηση αυτών για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Συχνά, συνιστάται στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 η υιοθέτηση μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Οι υδατάνθρακες στο σώμα διασπώνται και μετατρέπονται σε μόρια σακχάρου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία διεγείρει το σώμα να απελευθερώσει ινσουλίνη για να διευκολύνει την αποθήκευση της γλυκόζης στα κύτταρα, όπου θα χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας όποτε χρειαστεί.

Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 όμως, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παραμένουν υψηλά παρά την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Επομένως, η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων βοηθά στη φυσική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Type 2 diabetes: Low carb, high fat diet may help manage weight loss, glucose https://www.medicalnewstoday.com/articles/type-2-diabetes-low-carb-diet-weight-loss-glucose-a1c

Effect of Calorie-Unrestricted Low-Carbohydrate, High-Fat Diet Versus High-Carbohydrate, Low-Fat Diet on Type 2 Diabetes and Nonalcoholic Fatty Liver Disease https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-1787