Παιδί

Διαζύγιο: Πώς να συστήσετε το παιδί σας σε έναν νέο σύντροφο;

Πολλοί διαζευγμένοι γονείς που έχουν αρχίσει να βγαίνουν με κάποιον καινούριο άνθρωπο μπορεί να αναρωτιούνται πώς να συστήσουν τα παιδιά τους στον νέο τους σύντροφο. Μπορεί να υπάρχει εσωτερική διαμάχη μεταξύ του να θέλετε τα παιδιά σας να γνωρίσουν το πρόσωπο με το οποίο έχετε αρχίσει να δημιουργείτε μια σοβαρή σχέση, ενώ ταυτόχρονα θέλετε να προστατεύσετε τα συναισθήματα των παιδιών σας και την έκθεσή τους σε νέους ανθρώπους που μπορεί να μείνουν ή να μην μείνουν στη ζωή τους μακροπρόθεσμα.

Μπορεί να είναι συγκεχυμένο, συντριπτικό και αγχωτικό να αποφασίσετε πώς να κάνετε αυτή τη σημαντική γνωριμία -και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Αλλά με κάποιο σχεδιασμό και σκέψη, μπορείτε να βοηθήσετε αυτή την αρχική συνάντηση να κυλήσει ομαλά. Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το πώς και πότε να συστήσετε τα παιδιά σας στο νέο σας σύντροφο, πώς να σχεδιάσετε τη συνάντηση και πώς να προετοιμαστείτε για τα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν.

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν γνωρίσετε το νέο σύντροφο στο παιδί σας;

  1. Σκεφτείτε πρώτα τον χρόνο

Μόνο εσείς μπορείτε να ξέρετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσετε το σύντροφό σας στα παιδιά σας. Δεν υπάρχει ένας τέλειος χρόνος, γι’ αυτό θα πρέπει να λάβετε υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και η ωριμότητα των παιδιών σας, ο χρόνος από τον χωρισμό από τον άλλο γονέα τους, η δυναμική της οικογένειάς σας και οι συνθήκες του διαζυγίου σας. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε πώς θα αντιδράσει ενδεχομένως το παιδί σας, καθώς και τη συναισθηματική του κατάσταση.

Σκεφτείτε γιατί θέλετε να παρουσιάσετε τον σύντροφό σας στα παιδιά σας και αν ο χρόνος έχει νόημα. Σκεφτείτε πόσο σοβαρός είναι ο δεσμός με τον νέο σας σύντροφο και πόσο σίγουροι είστε για τη σχέση σας.

Μπορεί μερικές φορές να είναι μπερδεμένο ή ανησυχητικό για τα παιδιά να γνωρίζουν πολλά νέα άτομα με τα οποία βγαίνει ο γονιός τους.

Μόλις γνωρίσετε καλά τον νέο σας σύντροφο και είστε σίγουροι ότι θέλετε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας, είναι πιθανότατα καιρός να τον αφήσετε να γνωρίσει τα παιδιά σας.

  1. Αποφασίστε πού θα κάνετε την γνωριμία

Μόλις καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να γνωρίσει ο νέος σας σύντροφος τα παιδιά σας, το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε πού θα γίνει αυτή η γνωριμία. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα γίνει σε έναν χώρο που θα αισθάνεται ασφαλής, φιλόξενος και άνετος τόσο για τα παιδιά σας όσο και για τον νέο σας σύντροφο. Θέλετε επίσης να επιλέξετε ένα μέρος που να ευνοεί τη γνωριμία μεταξύ σας.

Υπάρχουν πολλές καλές επιλογές, όπως το σπίτι σας, ένα εστιατόριο, ένα πάρκο ή στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας που ξέρετε ότι αρέσει στα παιδιά σας, όπως να παίζουν ένα παιχνίδι, να παίρνουν παγωτό ή να παίζουν μπάλα. Το κλειδί είναι να επιλέξετε ένα περιβάλλον όπου όλοι θα αισθάνονται άνετα -και ιδανικά, ένα μέρος που ευνοεί την ελαφρότητα ή τη διασκέδαση.

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια της γνωριμίας;

Προετοιμάστε τα παιδιά σας εκ των προτέρων, ενημερώνοντάς τα για το τι ακριβώς να περιμένουν. Πείτε τους πότε και πού θα γνωρίσουν το νέο σας σύντροφο και τι περιλαμβάνει το σχέδιο, είτε πρόκειται να φάτε μαζί, είτε να πάτε μια βόλτα, είτε απλώς να καθίσετε και να συζητήσετε.

Βρείτε κοινό έδαφος ή κοινές δραστηριότητες. Οτιδήποτε σας αρέσει σε όλους θα βοηθήσει να χτίσετε τη σχέση σας.

Όταν φτάσει η ώρα, θα θέλετε να κάνετε μια επίσημη εισαγωγή. Μπορείτε να διευκολύνετε τη συζήτηση όπως χρειάζεται, λέγοντας στα παιδιά σας και στον σύντροφό σας πράγματα ο ένας για τον άλλον. Να είστε εκεί για υποστήριξη, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πώς εξελίσσεται η εμπειρία για το παιδί σας.

Η ύπαρξη μιας δραστηριότητας που μπορείτε να κάνετε μαζί μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας κάτι για να συζητήσετε – και είναι πιθανό να κάνει αυτή την αρχική συνάντηση να νιώθει λιγότερο αμήχανη. Έτσι, αν έχετε αποφασίσει να κάνετε μια βόλτα με το ποδήλατο, να παίξετε με μια μπάλα ποδοσφαίρου στην αυλή ή απλώς να φάτε μαζί ένα σνακ, προετοιμαστείτε να προχωρήσετε αμέσως στη δραστηριότητα και όχι να κάνετε πρώτα πολύ κουβέντα.

Μόλις τελειώσει η δραστηριότητα, βάλτε τον σύντροφό σας να σας αποχαιρετήσει και στη συνέχεια φύγετε. Έπειτα, δώστε στο παιδί σας λίγο χρόνο να σας μιλήσει για την εμπειρία, αν θέλει. Μπορείτε επίσης να ορίσετε μια ώρα για την επόμενη συνάντησή σας, ώστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν τι να περιμένουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Πώς να χειριστείτε την αντίδραση του παιδιού σας στην γνωριμία με τον νέο σύντροφο;

Το παιδί σας μπορεί να αντιδράσει με διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι χαρούμενο, λυπημένο, μπερδεμένο ή θυμωμένο. Μπορεί να είναι πολύ ευγενικό και φιλικό, ή μπορεί να φαίνεται ντροπαλό και απόμακρο – ή οπουδήποτε στο ενδιάμεσο. Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε εκ των προτέρων ποια μπορεί να είναι η εξατομικευμένη αντίδραση του παιδιού σας, αλλά να θυμάστε επίσης ότι μπορεί να ενεργήσει εκτός χαρακτήρα, καθώς η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία απροσδόκητων συναισθημάτων.

Προετοιμάστε τόσο το παιδί σας όσο και τον νέο σας σύντροφο για τη συνάντηση, ενημερώνοντάς τα ότι αυτή μπορεί να είναι μια συναισθηματική εμπειρία και ότι όλα τα συναισθήματα είναι ευπρόσδεκτα. Στοχεύστε στο να δώσετε στο παιδί σας χάρη, κατανόηση και χώρο για να νιώσει αυτό που νιώθει. Ωστόσο, ξεκαθαρίστε επίσης ποιες είναι οι προσδοκίες συμπεριφοράς που έχετε, όπως το να σέβεστε και να μην διακόπτετε.

Αν περιμένετε μια ομαλή γνωριμία, η επικέντρωσή της γύρω από ένα γεύμα, μια εκδρομή ή μια δραστηριότητα μπορεί να κάνει την περίσταση πιο διασκεδαστική και να προσφέρει εύκολους τρόπους για να γνωριστούν όλοι μεταξύ τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να ντρέπεται λίγο ή να μην είναι σίγουρο για το τι να μιλήσει. Γι΄αυτό το λόγο μην πιέζετε τη σύνδεση. Επιδιώξτε να αναπτυχθεί ο δεσμός με φυσικό τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, αν πιστεύετε ότι τα παιδιά σας θα είναι πιο ανθεκτικά, η οργάνωση αυτής της γνωριμίας στο σπίτι ή σε άλλο ιδιωτικό χώρο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή σε περίπτωση που τα συναισθήματα ξεσπάσουν. Αν συμβαίνει αυτό, επιδιώξτε να κρατήσετε τη συνάντηση σύντομη. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να είναι ενθουσιασμένο με τον νέο σας σύντροφο και ότι καταλαβαίνετε ότι αυτή η πραγματικότητα μπορεί να το ανησυχήσει. Φροντίστε να διατηρήσετε τη γραμμή επικοινωνίας ανοιχτή και ενημερώστε τα ότι είστε διαθέσιμοι να μιλήσετε ανά πάσα στιγμή.

Ποια άλλα πράγματα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γονείς σε μια γνωριμία με τον νέο σύντροφο;

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι το αγαπάτε και ότι είναι η προτεραιότητά σας ό,τι κι αν συμβεί. Ενώ μπορεί να σας φαίνεται προφανές ότι ο νέος σας σύντροφος δεν θα μειώσει τη σχέση σας με το παιδί σας, μερικές φορές τα παιδιά ανησυχούν ότι μπορεί να τα αγαπάτε λιγότερο ή ότι θα έχετε λιγότερο χρόνο γι’ αυτά. Το να τα ακούτε και να προσέχετε τα συναισθήματά τους μπορεί να τα βοηθήσει να νιώσουν ότι ακούγονται, εκτιμώνται και αγαπιούνται.

Το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση και το πώς αυτή μπορεί να το επηρεάσει. Μπορεί να αναρωτιούνται αν σκοπεύετε να παντρευτείτε αυτό το νέο πρόσωπο ή πόσο συχνά μπορεί να χρειαστεί να το βλέπουν. Η προετοιμασία για να απαντήσετε σε ορισμένες από αυτές τις πιθανές ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε χωρίς να ταραχτείτε ή να αιφνιδιαστείτε.

Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να ζητήσετε εξωτερική βοήθεια αν χρειαστεί. Το να μιλήσετε σε έναν άλλο έμπιστο ενήλικα ή να ζητήσετε συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμο αν το παιδί σας έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει τη νέα σας σχέση ή το διαζύγιο γενικότερα.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενημερώσετε τον πρώην σύντροφό σας ότι πρόκειται να παρουσιάσετε τον νέο σας σύντροφο στα παιδιά σας. Το αν θα το κάνετε αυτό εκ των προτέρων εξαρτάται από εσάς, αλλά αν έχετε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρώην σας, μπορεί να είναι μια διακριτική χειρονομία να τον ενημερώσετε.

Το να αποφασίσετε πότε και πώς ο νέος σας σύντροφος θα γνωρίσει τα παιδιά σας μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, με προσεκτική σκέψη και προγραμματισμό, μπορείτε να βοηθήσετε ώστε η γνωριμία να κυλήσει ομαλά. Φροντίστε να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε και ότι είστε εκεί για αυτά και κρατήστε τη γραμμή επικοινωνίας ανοιχτή για να αντιμετωπίσετε όποιες απορίες μπορεί να προκύψουν.

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού σας, φροντίστε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή, σύμβουλο, τον παιδίατρό τους ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.