Παιδί

Διαζύγιο: Βοηθήσετε τα παιδιά σας να απολαύσουν τις διακοπές τους

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που η οικογένειά σας δεν είναι μαζί για τα Χριστούγεννα ή άλλες χειμερινές διακοπές, τα παιδιά σας θα νιώσουν μια αίσθηση απώλειας. Θα θρηνήσουν για την απώλεια των παραδόσεων που απολάμβαναν στο παρελθόν. Επιπλέον, θα νιώσουν εγκλωβισμένα ανάμεσα σε εσάς και τον πρώην σύντροφο σας. Μπορεί να ανησυχούν για τον γονέα με τον οποίο δεν είναι μαζί ή να τους λείπει. Μπορεί να νιώσουν ενοχές για τον γονέα που περνάει τις διακοπές μόνος του. Μπορεί να βρεθούν σε ένα δεσμό αφοσίωσης. Εσείς και ο πρώην  σύντροφος σας μπορεί επίσης να θρηνήσετε την απώλεια των διακοπών όπως ήταν κάποτε. Την ίδια στιγμή, μπορεί να νιώθετε ανταγωνιστική με τον πρώην σας, ποιος μπορεί να σχεδιάσει τις καλύτερες δραστηριότητες ή να δώσει τα καλύτερα δώρα.

Η ευρύτερη οικογένεια θα νιώσει επίσης την απώλεια των οικογενειακών συγκεντρώσεων και των παραδόσεων. Οι γονείς της μητέρας είχαν έρθει αρκετά κοντά με τους γονείς του πρωήν συντρόφου. Περνούσαν τις γιορτές μαζί αρκετά χρόνια. Τα πεθερικά ανησυχούν τώρα για το πώς θα γιορτάζονται οι γιορτές, αν θα βλέπουν τα εγγόνια τους και αν θα έπρεπε να πάρουν θέση στο διαζύγιο.

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να περάσουν όμορφες διακοπές;

  1. Πολλοί γονείς λένε πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτούς να ξυπνήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι μαζί τους το πρωί των Χριστουγέννων. Πώς μπορούν να παραιτηθούν από αυτό; Ορισμένοι γονείς προσπαθούν να γιορτάζουν τις γιορτές μαζί, για να προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανές κάποιες από τις παραδόσεις τους. Αν εσείς και ο πρώην σας μπορείτε να περάσετε τις γιορτές μαζί χωρίς εντάσεις ή συγκρούσεις, ίσως αποφασίσετε να μοιραστείτε τις ξεχωριστές στιγμές. Ωστόσο, αν τα παιδιά σας αντιληφθούν τη δυσφορία σας, αυτό θα τους χαλάσει τις γιορτές. Παρά τις καλύτερες προθέσεις σας, το άγχος σας θα μπορούσε να προσθέσει ένταση και στεναχώρια στην εμπειρία των παιδιών σας. Το μοίρασμα των διακοπών λειτουργεί μόνο για γονείς που νιώθουν αρκετά άνετα μεταξύ τους και δεν βρίσκονται σε σύγκρουση.
  2. Κατανοήστε ότι αυτή η περίοδος είναι δύσκολη για όλους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην σας, και τα παιδιά σας χρειάζονται την άδειά σας για να απολαύσουν τις διακοπές, ακόμη και αν δεν είστε εκεί. Δώστε προτεραιότητα στα παιδιά σας πάνω από τα δικά σας συναισθήματα. Αν δεν είστε με τα παιδιά το πρωί των Χριστουγέννων, κάντε άλλα σχέδια. Η δημιουργία μιας νέας παράδοσης είναι ένα σπουδαίο χριστουγεννιάτικο δώρο για σας και ένας καλός αντιπερισπασμός από τη μοναξιά που πιθανότατα να νιώσετε.
  3. Αφήστε στην άκρη τις διαδικασίες του διαζυγίου σας μέχρι να περάσουν οι γιορτές. Αν κάνατε οικονομικές διαπραγματεύσεις, βάλτε τις σε αναμονή για τις γιορτές. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επικεντρωθείτε στα παιδιά σας χωρίς το άγχος των συναντήσεων για το διαζύγιο.
  4. Συνεργαστείτε με τον/την σύζυγό σας, αν μπορείτε. Συντονιστείτε για την προσφορά δώρων και μοιραστείτε τον χρόνο σας. Για παράδειγμα, αν δεν γιορτάζετε μαζί, τα παιδιά θα μπορούσαν να είναι με τον έναν από εσάς την παραμονή των Χριστουγέννων και στη συνέχεια με τον άλλο γονέα την ημέρα των Χριστουγέννων.
  5. Κάντε νέες παραδόσεις με τα παιδιά σας. Οι περισσότεροι γονείς εναλλάσσουν τις γιορτές και αν αυτό συμβαίνει, δημιουργήστε νέες παραδόσεις για εσάς και τα παιδιά σας.
  6. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φτιάξουν κάρτες ή δώρα για τον άλλο γονέα. Τους στέλνετε το σημαντικό μήνυμα της προσφοράς, ενώ τα βγάζετε από τη σύγχυση της αφοσίωσης όταν ενθαρρύνετε τη σχέση τους με τον κάθε γονέα τους.
  7. Προγραμματίστε εγκαίρως πώς θα γιορτάσετε τις διακοπές και πότε τα παιδιά θα είναι με τον κάθε γονέα. Στη συνέχεια, μιλήστε στα παιδιά σας για το σχέδιο και δώστε τους χρόνο να εκφράσουν τα συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, άγχους, ανησυχίας ή ακόμη και θυμού. Όλα τα συναισθήματα είναι λογικά. Μπορεί να τους αρέσει να αναπολούν τα περασμένα χρόνια, και μπορείτε ακόμη και να το ενθαρρύνετε αυτό, διαβεβαιώνοντάς τα παράλληλα ότι εσείς και ο πρώην σας θα εξακολουθείτε να κάνετε τις γιορτές υπέροχες, αλλά απλώς διαφορετικές. Πάνω απ’ όλα, να είστε ευαίσθητοι στον πόνο της σύγκρουσης αφοσίωσής τους και να προσπαθήσετε να αποφύγετε να τους φέρετε σε αυτή τη θέση.

Οι χειμερινές διακοπές γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο, σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Αυτό που έχουν κοινό είναι να φέρνουν φως στο σκοτάδι του χειμερινού ηλιοστασίου. Η χαρά της προσφοράς, η επιθυμία για ειρήνη και η οικογενειακή συντροφικότητα τιμώνται με διαφορετικούς τρόπους. Η οικογένειά σας θα μοιάζει διαφορετική όταν είστε χωρισμένοι ή διαζευγμένοι, και μπορεί να φαίνεται ότι απέχει πολύ από τη “συντροφικότητα”. Προσπαθήστε λοιπόν να εστιάσετε στο νόημα των παραδόσεων που γιορτάζετε και να φέρετε φως, χαρά και ειρήνη στα παιδιά σας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Divorce and Holidays: How to Help Kids Show your love by cooperating, not competing Alan Ravitz, MD, MS https://childmind.org/article/divorced-for-the-holidays-what-to-give-the-kids/

5 Tips to Survive Divorce During the Holidays by Nevada Divorce Attorney https://nevadadivorce.org/blog/divorce-during-the-holidays/