Παιδί

Δημιουργώντας ένα ασφαλές σπίτι για το παιδί σας με αυτισμό

Για κάθε γονέα, η ασφάλεια των παιδιών του είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να διατηρήσουν τα παιδιά τους όσο το δυνατόν πιο ασφαλή στο σπίτι.

Για πολλούς γονείς, η προστασία του σπιτιού από τα παιδιά τελειώνει με την τοποθέτηση προστατευτικών για τα μωρά και την τοποθέτηση γονικής προστασίας στην τηλεόραση. Όμως, για τους γονείς παιδιών με αυτισμό, η δημιουργία ενός ασφαλούς σπιτιού απαιτεί λίγο περισσότερη σκέψη και προσπάθεια.

Πώς να δημιουργήσετε ένα ασφαλές σπίτι για το παιδί σας με αυτισμό;

Όταν τα παιδιά με αυτισμό διεγείρονται υπερβολικά, είναι πιθανό να εκδηλώσουν  έντονη συμπεριφορά. Ορισμένα παιδιά μπορεί να χτυπήσουν το κεφάλι τους ή να εμπλακούν σε άλλες αυτοτραυματικές συμπεριφορές. Άλλα μπορεί να δαγκώσουν ή να γρατζουνίσουν τον εαυτό τους ή άλλους. Τα αισθητηριακά διαλείμματα δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να συγκεντρωθούν εκ νέου.

Όταν το παιδί σας με αυτισμό είναι αναστατωμένο, φέρεται παράξενα και χρειάζεται ένα διάλειμμα, δεν χρειάζεται να είναι μια μορφή τιμωρίας για το παιδί σας. Αντιθέτως, θεωρήστε το ως έναν τρόπο για να επανασυγκεντρώσει την ενέργειά του και να αποσπάσει την προσοχή του από τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Αντί να τα βάζετε σε μια γωνία, θα πρέπει να τα ανακατευθύνετε σε έναν ειδικό χώρο μόνο για τον εαυτό τους, όπου μπορούν να απολαύσουν μια στιγμή ηρεμίας, ησυχίας και απομόνωσης μακριά από τα αδέλφια, τους φίλους και άλλες διεγερτικές δραστηριότητες.

Όταν επαναπροσανατολίζετε την ενέργεια του παιδιού σας και αποσπάτε την προσοχή του με μια στιγμή ηρεμίας, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια κατάρρευση. Επίσης, όταν ανακατευθύνετε συνεχώς το παιδί σας σε έναν ειδικό ασφαλή και ήσυχο χώρο για να αποδράσει όταν τα πράγματα γίνονται πολύ έντονα ή διεγερτικά, θα μάθει έναν καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίζει το άγχος, γνωρίζοντας ότι μπορεί πάντα να αποδράσει στον ασφαλή χώρο του.

Κατά τη δημιουργία ενός ήρεμου χώρου μπορείτε να μειώσετε το φωτισμό, να περιορίσετε ή να εξαλείψετε τα διακοσμητικά στοιχεία και να αποφύγετε τις σκληρές επιφάνειες. Προσθέστε μερικά μαλακά μαξιλάρια, μια βελούδινη κουβέρτα και μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια του παιδιού σας. Μπορείτε είτε να αφήσετε το παιδί σας μόνο του στο δωμάτιο είτε να μείνετε μαζί του.

Υπάρχουν πολλά χρήσιμα προϊόντα για τον αυτισμό που βοηθούν στην ασφάλεια του παιδιού σας. Υπάρχουν ειδικές κλειδαριές που διασφαλίζουν ότι το παιδί δεν μπορεί να περιπλανηθεί έξω από το σπίτι χωρίς επίβλεψη. Υπάρχουν επίσης κρεβάτια ασφαλείας σχεδιασμένα για παιδιά με αυτισμό ή ειδικές ανάγκες, ώστε να διασφαλίζεται ότι το παιδί σας είναι άνετο και ασφαλές τη νύχτα.

Αξιολογήστε την ασφάλεια όλων των κλειδαριών για να περιορίσετε την περιπλάνηση. Τα παιδιά είναι περίεργα και τους αρέσει να εξερευνούν. Τα παιδιά με αυτισμό είναι ακόμη πιο επιρρεπή στο να χάνονται κατά την εξερεύνηση και την περιπλάνηση. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα, το 49% των παιδιών με αυτισμό τείνουν να περιπλανώνται ή να φεύγουν από ασφαλείς χώρους. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να μην αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες καταστάσεις στο περιβάλλον τους, για παράδειγμα μπορεί να τα ελκύει το νερό αλλά να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που συνδέεται με τις πισίνες ή τις λίμνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εγγύηση ότι το παιδί σας με αυτισμό δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει από το σπίτι απαρατήρητο είναι απαραίτητη για την ασφάλειά του. Μπορείτε να ασφαλίσετε την πόρτα σας προσθέτοντας μια κλειδαριά σε αυτήν με κωδικό που μόνο εσείς γνωρίζετε, προσθέτοντας ένα σύστημα διπλού κλειδώματος ή λουκέτο ή επενδύοντας σε μια ηλεκτρονική κλειδαριά που μόνο ορισμένα δακτυλικά αποτυπώματα ή κωδικοί μπορούν να ανοίξουν.

Θα πρέπει επίσης να κλειδώσετε και άλλους πιθανούς κινδύνους, όπως οικιακά καθαριστικά, βενζίνη, μπογιά, λίπασμα για το γκαζόν και άλλα χημικά προϊόντα. Συνιστούμε να επιλέξετε ένα μέρος στην αποθήκη ή στο υπόγειο που δεν βρίσκεται στο τυπικό καθημερινό περιβάλλον του παιδιού σας για να κλειδώσετε και να αποθηκεύσετε όλα τα χημικά σας προϊόντα. Εάν πρέπει να έχετε άλλα δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα, όπως φάρμακα, πάντα μαζί σας, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε πιο εξελιγμένες κλειδαριές. Μπορεί να φαίνεται ότι μια πλαστική παιδική κλειδαριά αρκεί, αλλά τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να είναι πολύ επινοητικά και επίμονα όταν έχουν στο μυαλό τους να ανοίξουν κάτι.

Ένα άλλο χρήσιμο προϊόν είναι ένα κρεβάτι ασφαλείας για τον αυτισμό. Τα κρεβάτια ασφαλείας για τον αυτισμό βοηθούν να διασφαλιστεί ότι το παιδί σας παραμένει με ασφάλεια στο κρεβάτι χωρίς κίνδυνο πτώσης, αναρρίχησης ή τυχαίων τραυματισμών. Αυτά τα κρεβάτια ασφαλείας για τον αυτισμό όχι μόνο προστατεύουν το παιδί σας, αλλά είναι επίσης άνετα και έχουν σχεδιαστεί για να προσαρμόζονται στο σώμα του παιδιού.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβετε για την ασφάλεια του σπιτιού σας όταν έχετε παιδιά με αυτισμό;

Οι συνήθεις κίνδυνοι του σπιτιού μπορεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά με αυτισμό. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε το παιδί σας με αυτισμό ασφαλές, ειδικά στο σπίτι.

Έχετε επίγνωση των επίπλων ή των αντικειμένων του σπιτιού σας που μπορεί να χρειάζονται προσαρμογή, επισκευή ή ασφάλιση. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα τζάκι με αιχμηρές άκρες ή ένα ταλαντευόμενο ράφι με βιβλία, θα πρέπει να φτιάξετε αυτά τα αντικείμενα το συντομότερο δυνατό για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας.

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν μερικές φορές αισθητηριακά προβλήματα που προέρχονται από δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι λειτουργίες των μυών, των αρθρώσεων και των τενόντων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν επίγνωση της θέσης του σώματός τους στον περιβάλλοντα χώρο είναι γνωστές ως ιδιοδεκτικότητα.

Τα προβλήματα με την ιδιοδεκτικότητα μπορεί να δυσχεραίνουν το άτομο να εκτιμήσει πού βρίσκεται σε σχέση με πράγματα όπως έπιπλα, μια σκάλα ή έναν τοίχο. Η δυσκολία με την ιδιοδεκτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αδεξιότητα και προβλήματα ισορροπίας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχετε ήδη παρατηρήσει ότι το παιδί σας φαίνεται να πέφτει πάνω σε πράγματα ή να έχει συχνότερα ατυχήματα, σε σύγκριση με άλλα παιδιά. Οι πάγκοι, τα ράφια με τα βιβλία και το τραπέζι της κουζίνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανούς κινδύνους σε αυτή την περίπτωση.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε προστατευτικά από καουτσούκ σε όλες τις αιχμηρές άκρες του σπιτιού σας για να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς ή επισκέψεις στο γιατρό. Ασφαλίστε τα ψηλά έπιπλα στον τοίχο, σε περίπτωση που το παιδί σας προσπαθήσει να σκαρφαλώσει στη ντουλάπα ή τη βιβλιοθήκη σας.

Πολλοί από εμάς έλκονται από το νερό και απολαμβάνουν να βρίσκονται γύρω από αυτό. Για ένα παιδί με αυτισμό, οι δραστηριότητες στο νερό μπορούν να αποτελέσουν μια φανταστική πηγή με την κατάλληλη επίβλεψη και υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίσετε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας γύρω από το νερό, καθώς ο πνιγμός είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των ατόμων με αυτισμό, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για τον Αυτισμό.

Μην παραβλέπετε τη σημασία του αποκλεισμού της πρόσβασης σε βρύσες με ζεστό νερό, σιντριβάνια, τάφρους αποστράγγισης, ποτίστρες ζώων, μπανιέρες και ντους. Κάτι που μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας τον «κίνδυνο από ξένο»;

Καθώς το παιδί σας με αυτισμό μεγαλώνει, πιθανότατα θα ανοίγει την πόρτα όταν κάποιος χτυπάει την πόρτα. Αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι κάτι σημαντικό για τον μέσο γονέα, αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για ένα παιδί, έναν έφηβο ή έναν ενήλικα με αυτισμό.

Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να είναι πολύ έμπιστα, σύμφωνα με τη Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι υπερβολικά έμπιστα. Η έρευνα δείχνει ότι είναι λιγότερο ικανά να καθορίσουν αν μπορούν να εμπιστευτούν κάποιον με βάση την αξιολόγηση των εκφράσεων του προσώπου του. Η ικανότητα να διαβάζουν τις προθέσεις ενός ατόμου ρίχνοντας μια ματιά στο πρόσωπό του είναι μια μορφή διαισθητικής κρίσης που έρχεται φυσικά στα τυπικά παιδιά. Χωρίς αυτή τη δεξιότητα, τα άτομα με αυτισμό είναι συχνά ανίκανα να προσδιορίσουν αν ένα άτομο που συναντούν σκοπεύει να τους βλάψει ή όχι, γεγονός που μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο.

Είναι σημαντικό να δουλέψετε με το παιδί σας για να του διδάξετε σχετικά με τους οικείους και τους άγνωστους ανθρώπους, τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια και πώς να αντιδράσει κατάλληλα σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να αναγνωρίζει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί, θα το κρατήσει ασφαλές στο σπίτι, αλλά θα είναι επίσης μια δεξιότητα ζωής που θα πάρει μαζί του στην ενήλικη ζωή του και πέρα από αυτήν.

Πώς το οπτικό βοήθημα θα βοηθήσει στην οικιακή ασφάλεια του παιδιού με αυτισμό;

Για να κρατήσετε το παιδί σας με αυτισμό ασφαλές στο σπίτι, μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε οπτικά βοηθήματα όπως φωτογραφίες, χρώματα, λέξεις και υφές για να επισημάνετε δωμάτια, ντουλάπια, συρτάρια, ντουλάπες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί το παιδί σας. Ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να καταλάβει καλύτερα τι αναμένεται από αυτό όταν τα πράγματα επισημαίνονται με σαφήνεια και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Επιπλέον, βοηθώντας ένα παιδί να κατανοήσει τη λειτουργία ενός αντικειμένου, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να το χρησιμοποιήσει για τον προορισμό του. Για παράδειγμα, αν στο κρεβάτι τοποθετηθούν οπτικές ετικέτες για τον ύπνο, το παιδί μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να δει το κρεβάτι ως τραμπολίνο και θα το χρησιμοποιήσει μόνο για τον ύπνο.

Καθώς το παιδί σας μαθαίνει και αναπτύσσεται, είναι σημαντικό να εργάζεστε συνεχώς μαζί του για να αποκτήσει καλύτερη επίγνωση των πιθανών κινδύνων στο φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Δεξιότητες που θα χρησιμοποιούν στο σπίτι, στο σχολείο και σε μελλοντικές δραστηριότητες και περιβάλλοντα.

Το παιδί σας αξίζει το καλύτερο, και αυτό περιλαμβάνει μάθηση και θεραπεία σε ένα ασφαλές περιβάλλον από επαγγελματίες που κατανοούν τις ανάγκες του.

Δείτε ακόμη:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Safety in the Home https://www.autism-society.org/living-with-autism/how-the-autism-society-can-help/safe-and-sound/safety-in-the-home/

Essential Tips for Creating a Safe Environment for Your Child with Autism https://www.appliedbehavioranalysisedu.org/5-tips-for-creating-a-safe-home-for-your-autistic-child/

Creating a Safe Environment for Your Child with Autism https://htaba.com/creating-safe-environment-child-autism/

Autism & Safety Facts https://nationalautismassociation.org/resources/autism-safety-facts/

Safety Beds, Hospital Cribs, Rail Guards, Pediatric Hospital Bed, Enclosed Crib, Special Needs Beds https://www.rehabmart.com/category/safety_bed.htm