Διατροφή

Δημητριακά: Είναι κατάλληλα για όλους;

Τα δημητριακά είναι ένα προσιτό και εύκολο γεύμα, το οποίο προτιμάται από πολλούς ανθρώπους κυρίως ως πρωινό. Τα εμπλουτισμένα είδη δημητριακών μάλιστα, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες D και B12. Βιταμίνες στις οποίες πολλοί άνθρωποι έχουν ελλείψεις. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι τα δημητριακά είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία.

Τα δημητριακά περιέχουν φυτοφάρμακα;

Η περιβαλλοντική ομάδα εργασίας EWG, ισχυρίζεται ότι στις δοκιμές που πραγματοποίησε βρήκε μη ασφαλή επίπεδα ζιζανιοκτόνου glyphosate σε πολλά δημητριακά βρώμης. Αλλά, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, ακόμη και με την ίδια την EWG, ο οποιοσδήποτε κίνδυνος μπορεί να προκύψει μόνο από μακροχρόνια έκθεση. Στην περίπτωση που έχετε την οποιαδήποτε αμφιβολία, μπορείτε απλά να διαφοροποιήσετε το είδος των δημητριακών που χρησιμοποιείτε.

Τι γίνεται με τα συντηρητικά στα δημητριακά;

Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν έστω και ένα συντηρητικό για να διατηρούνται πιο φρέσκα. Μερικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όγκου από το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συντηρητικό στα δημητριακά, το λεγόμενο BHT (βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο). Ωστόσο, άλλες έρευνες διαπιστώσαν ότι το BHT δρα σαν αντιοξειδωτικό και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Εάν θέλετε να αποφύγετε το BHT, μπορείτε να επιλέξετε ποικιλίες δημητριακών χωρίς BHT, απλά διαβάζοντας τη συσκευασία τους. Σημειώνεται ότι υπάρχουν δημητριακά που χρησιμοποιούν την βιταμίνη Ε ως συντηρητικό.

Όλα τα δημητριακά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα;

Μια έρευνα έδειξε ότι η διατροφή που περιέχει πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα, η σόδα, τα τσιπς και τα ζαχαρούχα δημητριακά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου. Τα δημητριακά θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα όταν περιέχουν πολλά σάκχαρα, αλλά υπάρχουν και πολλά είδη δημητριακών που περιέχουν λίγα συστατικά, οπότε για να αποφύγετε τον οποιοδήποτε κίνδυνο επιλέξτε να καταναλώνετε πιο συχνά τα απλά δημητριακά και χρησιμοποιείστε μόνο περιστασιακά τα υπόλοιπα.

Τα δημητριακά περιέχουν πρωτεΐνη;

Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τα δημητριακά γιατί θεωρούν ότι δεν περιέχουν πρωτεΐνες και επιλέγουν να τρώνε αυγά για πρωινό. Πρέπει να γνωρίζετε όμως, ότι ένα μπολ δημητριακών με γάλα περιέχει πρωτεΐνες (περίπου 9 γραμμάρια) τις οποίες μπορείτε να ενισχύσετε προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, σπόρους ή γάλα ενισχυμένο με πρωτεΐνες.

Πώς θα επιλέξετε τα καλύτερα δημητριακά;

Ο διάδρομος των δημητριακών περιέχει πολλές ποικιλίες και κάπου εδώ είναι που χάνεστε και δεν ξέρετε τι να διαλέξετε. Για να διαλέξετε λοιπόν τα καλυτέρα δημητριακά, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

  • Δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες: Αναζητήστε μια συσκευασία δημητριακών που περιέχει τουλάχιστον 3-5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Τα δημητριακά είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε τις ημερήσιες ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
  • Ολικής αλέσεως: Μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής αλέσεως προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αναζητήστε λοιπόν δημητριακά ολικής αλέσεως και προσπαθήστε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας και άλλα προϊόντα ολικής, όπως το καστανό ρύζι.
  • Δημητριακά με ελάχιστη ζάχαρη: Όσο λιγότερη ζάχαρη περιέχουν τα δημητριακά σας, τόσο καλύτερο είναι για την υγεία σας. Ψάξτε συσκευασίες δημητριακών που περιέχουν μονοψήφιο αριθμό πρόσθετης ζάχαρης. Αργότερα, για να κάνετε πιο γλυκά τα δημητριακά σας, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved