Μολυσματικές ασθένειες

Διπλός εμβολιασμός για COVID-19 και γρίπη: Μειώνει τα ποσοστά μόλυνσης από COVID

Η σχολή Brooks College of Health, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Φλόριντα, δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που δείχνει ότι οι διπλοί εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 και της εποχικής γρίπης, σχετίζονται με μειωμένα ποσοστά μόλυνσης από COVID και μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της μεταδοτικής αναπνευστικής νόσου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. (Εμβόλιο γρίπης: 36% αποτελεσματικό ενάντια στη γρίπη A για την περίοδο 2021-2022)

Ο διπλός εμβολιασμός για την COVID-19 και τη γρίπη μειώνει τα ποσοστά μόλυνσης από COVID;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vaccine, διαπίστωσε ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν σε διπλό εμβολιασμό και τα άτομα που εμβολιάστηκαν μόνο κατά της νόσου COVID-19, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν μόλυνση από COVID-19, συγκριτικά με τα άτομα που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου, για καμία ασθένεια. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19, όπως αυτά αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού.

Ο Δρ Zhigang Xie, επίκουρος καθηγητής δημόσιας υγείας και ο Δρ. Hanadi Hamadi, αναπληρωτής καθηγητής διοίκησης υγείας, συνεργάστηκαν με δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, για να πραγματοποιήσουν τη μελέτη τους. (Εμβόλιο COVID-19: Πώς μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας;)

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Έρευνα National Health Interview Survey 2021, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια περιγραφική ανάλυση και πολυπαραγοντικές λογιστικές παλινδρομήσεις, για να εξετάσει τη συσχέτιση ανάμεσα στον διπλό εμβολιασμό με την αυτοαναφερόμενη λοίμωξη COVID-19 και την σοβαρότητάς της, σε 21.387 ενήλικες στις ΗΠΑ. Από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, περίπου το 22% δεν έλαβε ούτε το εμβόλιο της γρίπης, ούτε το εμβόλιο κατά της COVID-19, το 6,0% έλαβε μόνο το εμβόλιο κατά της γρίπης, το 29,1% έλαβε μόνο το εμβόλιο για την COVID-19 και το 42,5% έλαβε και τα δύο εμβόλια.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσα ότι τα άτομα που έλαβαν και τα δύο εμβόλια (γρίπης και COVID-19) και τα άτομα που εμβολιάστηκαν μόνο με το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν μόλυνση από COVID-19, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έλαβαν κανένα εμβόλιο. (Εμβόλιο γρίπης: Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;)

Μπορούν να χορηγούνται ταυτόχρονα τα εμβόλια γρίπης και COVID-19;

Τα εμβόλια γρίπης και COVID-19, μπορούν να χορηγούνται ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Με βάση την εμπειρία τους από άλλους συνδυαστικούς εμβολιασμούς, οι ειδικοί τονίζουν ότι από τον διπλό εμβολιασμό δεν αναμένονται απρόσμενες παρενέργειες, διότι και τα δύο εμβόλια έχουν την ίδια ανοσολογική απόκριση και τις ίδιες πιθανές παρενέργειες. Με βάση αυτό, δεν αναμένονται να υπάρξουν ασυνήθιστα προβλήματα ασφαλείας. (Φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα και τη γρίπη: Τι λειτουργεί και τι όχι)

Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά άλλα εμβόλια που χορηγούνται σήμερα ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, το εμβόλιο MMR, που χορηγείται στα παιδιά είναι ένας συνδυασμός τριών εμβολίων, όπως και το εμβόλιο MMRV, το οποίο είναι ένας συνδυασμός τεσσάρων εμβολίων. Ως εκ τούτου, ο ταυτόχρονος εμβολιασμός κατά της γρίπης και της COVID-19, δεν αναμένεται να προκαλέσει κανένα πρόβλημα.. Αντίθετα, με βάση τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, αυτός ο διπλός εμβολιασμός, παρέχει μεγαλύτερη προστασία ενάντια στη νόσο COVID-19. (Γρίπη: Γιατί μπορεί να αρρωστήσουμε δύο φορές σε ένα έτος;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study finds dual COVID and flu vaccination reduces infection rates https://medicalxpress.com/news/2023-01-dual-covid-flu-vaccination-infection.html

Association of dual COVID-19 and seasonal influenza vaccination with COVID-19 infection and disease severity https://dx.doi.org/10.1016/j.vaccine.2022.12.043

COVID-19 vaccination more likely with provider recommendation https://medicalxpress.com/news/2021-12-covid-vaccination.html