Πρόληψη και θεραπεία

ΔΜΣ: Οι μετρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με την εθνικότητα;

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι μετρήσεις του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που χρησιμοποιούνται ευρέως για την εκτίμηση διαφόρων κινδύνων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, δεν είναι έγκυρες για όλους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Αγγλία, από το 1990 μέχρι το 2018 και μέσω στατιστικής ανάλυσης διακρίθηκαν πρότυπα ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα των συμμετεχόντων. Στην βάση αυτών των προτύπων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι τρέχουσες τυπικές μετρήσεις του ΔΜΣ που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση ορισμένων κινδύνων υγείας, θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερες για τους μαύρους και για ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μετρήσεις «ενός μεγέθους για όλους» δεν είναι αξιόπιστες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Υπολογίστε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας εδώ.

Γιατί οι μετρήσεις του ΔΜΣ πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με την εθνικότητα;

Ο ΔΜΣ είναι μια μέτρηση που εξετάζει το βάρος ενός ατόμου σε χιλιόγραμμα, διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα. Ο ΔΜΣ κάθε ανθρώπου, μπορεί να δείξει διάφορα επίπεδα σωματικού λίπους, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του κινδύνου διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Οι ερευνητές λοιπόν, εξέτασαν ένα σύνολο δεδομένων, από 1.472.819 άτομα, που κατέγραφαν τον Δείκτη Μάζας του Σώματος τους σε σχέση με τα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Στην μελέτη συμμετείχαν Λευκοί, Νοτιοασιάτες, Μαύροι, Κινέζοι και Άραβες.

Με βάση τις σημερινές μετρήσεις, τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έχουν ΔΜΣ 30 και άνω. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είναι στην πραγματικότητα οι εξής:

  • 23,9 για τους Νοτιοασιάτες
  • 26,9 για τους Κινέζους
  • 28,1 για τους Μαύρους
  • 26,6 για τους Άραβες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συγκεκριμένα ευρήματα καταδεικνύουν ότι τα άτομα των πιο πάνω εθνικοτήτων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 εν αγνοία τους με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν εγκαίρως μέτρα πρόληψης, καθώς, νοουμένου ότι θεωρούν πως ο κίνδυνος αυξάνεται όταν ο ΔΜΣ ενός ατόμου είναι 30 και άνω, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να επισκεφτούν τον γιατρό τους για εξετάσεις και συμβουλές. Ως εκ τούτου, καθίσταται σημαντικό οι μετρήσεις να προσαρμοστούν εκ νέου ανάλογα με την εθνικότητα του κάθε ανθρώπου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Κλινικό Διευθυντή της Lakeside Holistic Health, Δρ. ο Jerry Bailey, η προσαρμογή των μετρήσεων ανά εθνικότητα θα δώσει ουσιαστικά στους ασθενείς το κίνητρο να ψάξουν και να προλάβουν το πρόβλημα πριν εμφανιστεί ή πριν επιδεινωθεί.

Γιατί ο κίνδυνος είναι διαφορετικός ανάμεσα σε διαφορετικές εθνικότητες;

Ο κίνδυνος ασθενειών ανάμεσα σε διαφορετικές εθνικότητες, αναλογεί σε διαφορετικές μετρήσεις του ΔΜΣ σύμφωνα με την μελέτη, αλλά ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οφείλεται σε παράγοντες όπως:

  • Η γενετική
  • Τα βιοχημικά χαρακτηριστικά
  • Η σύνθεση του σώματος
  • Ο τρόπος αποθήκευσης του λίπους
  • Ο τρόπος ζωής
  • Ο τρόπος διατροφής

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται περεταίρω μελέτη για την εξαγωγή πιο σίγουρων αποτελεσμάτων.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study: BMI Measurements Should Be Tailored To Race and Ethnicity https://www.verywellhealth.com/bmi-measurements-non-white-population-5185655

Appropriate body-mass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies https://www.who.int/nutrition/publications/bmi_asia_strategies.pdf

Ethnicity-specific BMI cutoffs for obesity based on type 2 diabetes risk in England: a population-based cohort study https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2821%2900088-7/fulltext