Αίμα

Δύο μερίδες φρούτων την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη!

Τα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδου διαβήτη;

Μια Αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν δύο μερίδες φρούτων την ημέρα (150 γραμμάρια), είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη μέσα σε 5 χρόνια, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερες μερίδες ή και καθόλου φρούτα την ημέρα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων σχετίζεται με υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων, αντί εσπεριδοειδών ή μπανανών, σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα σάκχαρου στο αίμα.

Τα ευρήματα της μελέτης, με επικεφαλής τον Nicola P. Bondonno, δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο στις 2 Ιουνίου στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ο χυμός φρούτων μειώνει εξίσου τον κίνδυνο διαβήτη;

Η μελέτη δείχνει ότι δύο μερίδες φρούτα την ημέρα, που όπως είπαμε πιο πάνω αντιστοιχούν σε 150 γραμμάρια, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα.

Ωστόσο, ο χυμός φρούτων φαίνεται να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα, διότι δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ινσουλίνης. Ως εκ τούτου, ο χυμός δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες που έχουν άλλα οφέλη για την υγεία.

Πώς τα φρούτα προστατεύουν από τον διαβήτη;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση φρούτων προστατεύει από τον διαβήτη.

Στόχος των μελετητών ήταν να εξετάσουν το πώς σχετίζεται ο χυμός φρούτων και τα φρούτα με το σάκχαρο του αίματος, την ινσουλίνη και τον διαβήτη για ένα διάστημα 5 ή 12 χρόνων.

Στην μελέτη συμμετείχαν 7.675 ενήλικες 25 ετών και άνω χωρίς διαβήτη, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος και είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την συχνότητα των τροφίμων που κατανάλωναν. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές τους χώρισαν σε διαφορετικές ομάδες, διαπιστώνοντας ότι:

  • Όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες, οι οποίες ήταν πιο πιθανόν να μην καπνίζουν και να ασκούνται για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα.
  • Όσοι ανέφεραν μέτρια έως υψηλή πρόσληψη φρούτων έτρωγαν περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κόκκινο και μεταποιημένο κρέας και κατανάλωσαν περισσότερη ζάχαρη.

Από τους 4.674 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια, οι 179 εμφάνισαν στην πορεία διαβήτη.

Μετά την προσαρμογή τους ανά ηλικία, φύλο, σωματική δραστηριότητα, εκπαίδευση, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερα φρούτα, εκείνοι που έτρωγαν μέτρια ποσότητα είχαν 36% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη εντός 5 ετών.

Από τους 3.518 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια, οι 247 εμφάνισαν διαβήτη, αλλά δεν υπήρξαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και αυτού του μακροπρόθεσμου κινδύνου για διαβήτη.

Συμπερασματικά

Με βάση τα ευρήματα τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενας υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, μπορεί να μειώσει την συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 μακροπρόθεσμα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Eat Two Fruits a Day, Ward Off Diabetes? https://www.webmd.com/diabetes/news/20210611/eat-two-fruits-day-ward-off-diabetes

High Blood Sugar, Diabetes, and Your Body https://www.webmd.com/diabetes/how-sugar-affects-diabetes

Associations Between Fruit Intake and Risk of Diabetes in the AusDiab Cohor https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgab335/6290732

Quiz: Myths and Facts About Type 2 Diabetes https://www.webmd.com/diabetes/rm-quiz-type-2-diabetes