Γυναίκα

Δύο περίοδοι σε ένα μήνα: 9 λόγοι για τους οποίους συμβαίνει

Έμμηνος ρύση ονομάζεται η διαδικασία αποβολής του βλεννογόνου της μήτρας σε μηνιαία βάση, η οποία καθοδηγείται από τις ορμόνες του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που προκαλούν πάχυνση της επένδυσης της μήτρας, ώστε σε περίπτωση εγκυμοσύνης να μπορεί να εμφυτευθεί το έμβρυο. Την ίδια ώρα, οι ορμόνες ωθούν τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο, το οποίο περιμένει να γονιμοποιηθεί. Αν δεν γονιμοποιηθεί, η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται μέσω της περιόδου, το αίμα της οποίας περιέχει αίμα και τον ιστό της μήτρας. (Περίοδος: Γιατί οι γυναίκες αισθάνονται πιο αδύναμες στη διάρκειά της;)

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος, υπολογίζεται από την πρώτη μέρα της περιόδου μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου και διαρκεί από 21 ημέρες μέχρι 35 ημέρες. Η περίοδος διαρκεί περίπου επτά ημέρες, αλλά όσο μεγαλώνει μια γυναίκα και έχει πιο τακτικές περιόδους, αυτές οι ημέρες τείνουν να μειώνονται. (Πώς επηρεάζει η περίοδος τον ύπνο σας;)

Γιατί μια γυναίκα τυχαίνει να έχει περίοδο δύο φορές σε ένα μήνα;

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να έχει περίοδο δύο φορές σε ένα μήνα ποικίλλουν. Σε γενικές όμως γραμμές, ευθύνονται οι ακόλουθοι παράγοντες:

1. Ηλικία

Η συχνότητα και η διάρκεια της περιόδου επηρεάζονται από τα επίπεδα των ορμονών, τα οποία αλλάζουν με την ηλικία. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η περίοδος είναι ακανόνιστη εξαιτίας των πολλών ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, μια κοπέλα μπορεί να έχει μια, καμία ή και δύο περιόδους σε ένα μήνα. Αυτές οι διακυμάνσεις δεν προκαλούν ανησυχία, αλλά αν αυτό γίνεται τακτικά, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

Οι περίοδοι τείνουν να ομαλοποιούνται στα 20-30, αλλά αρχίζουν και πάλι να διαταράσσονται κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, δηλαδή κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος πριν από την εμμηνόπαυση, που ξεκινά γύρω στα 40 με 50. Σε αυτό το διάστημα, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και επηρεάζεται ο εμμηνορροϊκός κύκλος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύο περιόδους σε ένα μήνα. (Περίοδος: Απαντήσεις σε 9 σημαντικές ερωτήσεις)

2. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές που συμβαίνουν στη ρουτίνα μιας γυναίκας, οδηγώντας σε δύο περιόδους σε ένα μήνα ή σε καμία περίοδο ή σε νωρίτερη από το κανονικό περίοδο. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να αλλάξουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο είναι οι ακόλουθοι: 

Όλοι οι πιο πάνω παράγοντες προκαλούν στο σώμα στρες, το οποίο επηρεάζει τον υποθάλαμο και οδηγεί σε αυξημένη απελευθέρωση κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τις ορμόνες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε δύο περιόδους σε ένα μήνα ή σε απώλεια της περιόδου. (Ουλίτιδα της εμμήνου ρύσεως: Γιατί τα ούλα σας πονάνε πριν από την περίοδό σας;)

3. Γρήγορη αύξηση βάρους

Η γρήγορη αύξηση βάρους διαταράσσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, επηρεάζοντας τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει τις ορμόνες. Αυτός ο επηρεασμός προκαλεί ορμονικές διακυμάνσεις και οδηγεί σε δύο περιόδους σε ένα μήνα ή σε καθόλου περίοδο. (Μειώστε τους πόνους της περιόδου αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας)

4. Διακοπή αντισυλληπτικών

Τα αντισυλληπτικά χάπια (που περιέχουν ορμόνες), τα οποία εμποδίζουν την ωορρηξία, λαμβάνονται για ένα διάστημα τριών εβδομάδων και ακολούθως, λαμβάνεται για μια εβδομάδα ένα εικονικό φάρμακο (που δεν περιέχει ορμόνες). Την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία δεν λαμβάνονται ορμόνες, το σώμα “αντιδρά” και προκαλείται περίοδος. Αν λοιπόν, μια γυναίκα σταματήσει απότομα να παίρνει τα αντισυλληπτικά της ή ξεχάσει να τα πάρει για μια με δύο ημέρες, υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψουν δύο περίοδοι σε ένα μήνα. Αν ξεχάσετε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας για μερικές ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πώς θα το ξεκινήσετε ξανά. (7 τρόποι διαχείρισης του προεμμηνορροϊκού πόνου στο στήθος)

5. Πολύποδες της μήτρας

Πολύποδες ονομάζονται οι μη φυσιολογικές, μαλακές αναπτύξεις στο ενδομήτριο. Τα συμπτώματα των πολυπόδων είναι:

Οι πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον εμμηνορροϊκό κύκλο, οδηγώντας σε πιο τακτικές ή πιο αραιές περιόδους. (Πολύποδες της μήτρας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες)

6. Ινομυώματα της μήτρας

Ινομυώματα της μήτρας ονομάζονται οι αναπτύξεις που επηρεάζουν τον μυϊκό ιστό της μήτρας και όχι το ενδομήτριο, τα οποία εμφανίζονται είτε μέσα, είτε έξω από τη μήτρα. Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων είναι:

Όπως οι πολύποδες, έτσι και τα ινομυώματα επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, οδηγώντας σε δύο περιόδους σε ένα μήνα, σε πιο βαριές περιόδους ή σε μεγαλύτερες σε διάρκεια περιόδους. (Ινομυώματα της μήτρας: Βρέθηκε η φαρμακευτική θεραπεία τους;)

7. Προβλήματα με τον θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής και οι ορμόνες που παράγει, επηρεάζουν στενά την περίοδο. Αν ο θυρεοειδής μιας γυναίκας παράγει μειωμένη ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης (υποθυρεοειδισμός), οι περίοδοί της γίνονται πιο ελαφριές και συχνότερες (δύο περίοδοι σε ένα μήνα). (Υποθυρεοειδισμός: 10 κοινά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε)

8.Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) είναι μια μολυσματική ασθένεια, η οποία προκαλείται από τη μετακίνηση των μη φυσιολογικών κολπικών βακτηρίων από τον κόλπο προς τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα. (Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Η εν λόγω νόσος μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστη περίοδο, σε δύο περιόδους τον ίδιο μήνα ή σε κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων. (Τα 4 πιο κοινά προβλήματα της εμμήνου ρύσεως)

9. Καρκίνος

Παρόλο που είναι σπάνιο, οι δύο περίοδοι σε ένα μήνα και γενικότερα οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκός κύκλο, αποτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις σημάδι καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών. Επιπρόσθετα συμπτώματα των πιο πάνω καρκίνων είναι:

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν έχετε δύο περιόδους σε ένα μήνα;

Εάν έχετε δύο περιόδους σε ένα μήνα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση που:

  • Ενώ είχατε πάντα κανονική περίοδο, ξαφνικά άρχισε να διαταράσσεται
  • Η διαφορά μεταξύ των περιόδων σας είναι μικρότερη από 21 ημέρες
  • Η περίοδός σας διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες
  • Η περίοδός σας είναι πολύ βαριά
  • Έχετε κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους σας
  • Έχετε έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας
  • Εμφανίζετε ξαφνικό πυρετό και νιώθετε αδιαθεσία

Η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται αναγκαία, ώστε να σας χορηγηθεί άμεσα η φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεστε, για να αντιμετωπίσετε όσο γίνεται πιο άμεσα το πρόβλημα. (Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να αποτελούν δείκτη καρδιακής νόσου)

+ 17 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why You Might Have 2 Periods in One Month https://www.verywellhealth.com/irregular-periods-2610215

Menstrual Cycle https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-menstrual-cycle

Menstrual cycle: What's normal, what's not https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186

Bleeding During Pregnancy https://www.acog.org/womens-health/faqs/bleeding-during-pregnancy

Menstrual cycle characteristics and fecundability in a North American preconception cohort https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1047279716301533

Uterine Cancer https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16409-uterine-cancer

Pelvic Inflammatory Disease https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9129-pelvic-inflammatory-disease-pid

Irregular Periods https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods

Symptoms of Pelvic Infection https://www.uofmhealth.org/health-library/sig52761

Uterine Fibroids https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9130-uterine-fibroids

Uterine Polyps https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14683-uterine-polyps

The relationship between the duration of menstrual bleeding and obesity-related anthropometric indices in students https://www.jehp.net/article.asp?issn=2277-9531;year=2019;volume=8;issue=1;spage=81;epage=81;aulast=Kafaei%2DAtrian

Can Stress Cause You to Skip a Period? https://health.clevelandclinic.org/can-stress-cause-you-to-skip-a-period/

Will missing my birth control mess up my period? https://www.plannedparenthood.org/learn/ask-experts/will-missing-my-birth-control-mess-up-my-period#:~:text=Missing%201%20or%20more%20birth,t%20come%20during%20that%20week.

Birth control pill fact sheet https://uihc.org/educational-resources/birth-control-pill-fact-sheet

Signs and Symptoms of Endometrial Cancer https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html

Perimenopausal Bleeding and Bleeding After Menopause https://www.acog.org/womens-health/faqs/perimenopausal-bleeding-and-bleeding-after-menopause?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn