Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Δυσαισθησία στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Τι είναι; Πώς θα την διαχειριστείτε;

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στην προστατευτική επικάλυψη των νευρικών κυττάρων (μυελίνη), προκαλώντας βλάβη στα νεύρα.

Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας βιώνουν πόνο και ένας συγκεκριμένος τύπος πόνου, γνωστός ως δυσαισθησία, είναι ιδιαίτερα συχνός.

Ο εν λόγω πόνος είναι νευρογενής, που σημαίνει ότι εμφανίζεται ως αποτέλεσμα βλάβης των νευρικών ινών, που σχετίζεται με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της δυσαισθησίας είναι η αίσθηση καψίματος σε ορισμένες περιοχές του σώματος. (Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια είναι τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα που προκαλεί;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η δυσαισθησία;

Ο πόνος της δυσαισθησίας επηρεάζει συχνότερα τα πόδια, αλλά πολλές φορές γίνεται αισθητός και στα χέρια και τον κορμό του σώματος.

Οι ασθενείς περιγράφουν την δυσαισθησία με διαφορετικούς τρόπους. Οι διάφοροι τύποι αυτής της οδυνηρής αίσθησης που περιγράφεται από τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορεί να μοιάζει με:

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της δυσαισθησίας;

Οι μη φυσιολογικές αισθήσεις που χαρακτηρίζουν τη δυσαισθησία προκαλούνται από βλάβη στα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, εξαιτίας της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Η νόσος επηρεάζει την κανονική ανταλλαγή μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλο, καθιστώντας του δύσκολο να ερμηνεύσει τα σήματα που λαμβάνει από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος. (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Πώς προκαλείται; Ποια η ευθύνη του ανοσοποιητικού;)

Επιπρόσθετα, οι αισθήσεις της δυσαισθησίας αποτελούν σημάδι βλάβης στους ιστούς του σημείου που γίνονται αισθητές. (Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι σκλήρυνσης κατά πλάκας;)

Πώς θεραπεύεται η δυσαισθησία;

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την δυσαισθησία, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να την διαχειριστούν με απλές στρατηγικές που απαλύνουν τον πόνο, όπως:

  • Κάλτσες και γάντια συμπίεσης: Σε περίπτωση που ο πόνος εντοπίζεται στα χέρια ή τα πόδια, τα γάντια συμπίεσης ή οι κάλτσες συμπίεσης, μετατρέπουν την αίσθηση του πόνου, σε ένα λιγότερο άβολο συναίσθημα πίεσης. Είναι σαν να ξεγελούν τον εγκέφαλο. Τέτοια βοηθήματα διατίθενται στα φαρμακεία.
  • Κομπρέσες: Ζεστές κομπρέσες για πολύ κρύα πόδια. Κρύες κομπρέσες για πολύ ζεστά πόδια.
  • Κρέμα καψαϊκίνης: Η κρέμα καψαϊκίνης, η οποία δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή, προσφέρει κάποια ανακούφιση στον πόνο της δυσαισθησίας.
  • Απόσπαση προσοχής: Η απόσπαση της προσοχής απομακρύνει το μυαλό από τη σωματική δυσφορία. Διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε μια ταινία ή ακούστε μουσική.

Σε περίπτωση που οι πιο πάνω τακτικές δεν έχουν αποτέλεσμα και αυτές οι οδυνηρές αισθήσεις αρχίσουν να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας, τότε τα ακόλουθα φάρμακα είναι πολύ χρήσιμα:

Σημειώνεται ότι η ενασχόληση με ορισμένες θεραπείες νου-σώματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Ορισμένες συμπληρωματικές θεραπείες που μπορεί να είναι χρήσιμες για την διαχείριση του πόνου της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, περιλαμβάνουν:

  • Διαλογισμός ενσυνειδητότητας
  • Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία
  • Υγιεινή διατροφή
  • Βελονισμός

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved