Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Δυσανεξία στην λακτόζη: Ένα τρεντ της εποχής ή μια νέα πραγματικότητα;

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία πέψης της λακτόζης, του σακχάρου δηλαδή που βρίσκεται κυρίως στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προκαλείται από έλλειψη λακτάσης στο σώμα, ένα ένζυμο που παράγεται από το λεπτό έντερο και είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης. Αν και η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι επικίνδυνη, τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η δυσανεξία στη λακτόζη αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου καθώς το σώμα παράγει λιγότερη λακτάση όσο μεγαλώνουμε. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει σε κάποιο βαθμό δυσανεξία στη λακτόζη.

Τι προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη,όπως έχει ήδη αναφερθεί, προκαλείται από την έλλειψη λακτάσης στον οργανισμό, του ενζύμου που παράγεται από το λεπτό έντερο και είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης. Ορισμένες πεπτικές παθήσεις (όπως η ελκώδης κολίτιδακοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn), οι λοιμώξεις του στομάχου ή του εντέρου και τραυματισμοί στο λεπτό έντερο (όπως τραύμα, χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία) μπορεί να μειώσουν την ποσότητα λακτάσης που είναι διαθέσιμη για τη σωστή επεξεργασία της λακτόζη. Εάν το λεπτό έντερο έχει απλώς  τραυματιστεί, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι προσωρινή, με τα συμπτώματα να βελτιώνονται μετά την επούλωση του εντέρου.

Τι μπορεί να αισθανθεί όποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη;

Τα  πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Κράμπες
  • Αέρια
  • Μετεωρισμός ή
  • Διάρροια εντός ενός διαστήματος  30- 120 λεπτών μετά την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει  ανάλογα με την ποσότητα λακτόζης που μπορεί να ανεχθεί το εκάστοτε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες τροφών που περιέχουν λακτόζη, ενώ άλλοι μπορεί να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες πριν παρατηρήσουν συμπτώματα.

Πως γίνεται η διάγνωση για τη δυσανεξία λακτόζης;

Η πιο κοινή εξέταση για τη διάγνωση της ανεπάρκειας λακτάσης είναι η δοκιμασία αναπνοής υδρογόνου. Αυτή η εξέταση γίνεται σε ιατρείο. Πρακτικά, οι περισσότεροι  γιατροί θα ζητήσουν από τους ασθενείς που υποπτεύονται ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη να αποφύγουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για 1 ή 2 εβδομάδες για να δουν εάν τα συμπτώματά τους υποχωρούν και στη συνέχεια θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση με το τεστ αναπνοής υδρογόνου. Το τεστ αναπνοής υδρογόνου μετρά την ποσότητα υδρογόνου στην αναπνοή μετά την κατανάλωση ενός ποτού με λακτόζη.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί  μέσω αλλαγών στη διατροφή.

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν συνήθως να καταναλώσουν κάποια τρόφιμα  που περιέχουν λακτόζη και δεν τους προκαλούν συμπτώματα. Μπορεί κανείς να μάθει  μέσω δοκιμής ποια ποσότητα και τι είδος προϊόντων που περιέχουν λακτόζη μπορεί να ανεχτεί ή αν θα πρέπει  να αφαιρέσει προσωρινά όλες τις τροφές που περιέχουν λακτόζη από τη διατροφή του  χρησιμοποιώντας μια δίαιτα χωρίς λακτόζη και στη συνέχεια με τη σταδιακή επανένταξη τους  να καταλάβει το επίπεδο ανοχής . Πλέον βέβαια, που το εμπόριο έχει κατακλυστεί από προϊόντα χωρίς γλουτένη κάποιος μπορεί και να μη χρειαστεί να μπει στη διαδικασία αυτή και να προμηθεύεται αποκλειστικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Ποια  είναι τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λακτόζη;

  • Γάλα
  • Συμπυκνωμένο γάλα
  • Αλείμματα τυριού, cottage τυρί και μαλακά τυριά
  • Γιαούρτι
  • Γάλα σε σκόνη
  • Παγωτό

Αν πάλι δεν θέλετε να στερηθείτε όλα αυτά που σας αρέσουν, θυμηθείτε ότι στο φαρμακείο μπορείτε να βρειτε ειδικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τη λακτάση, το ένζυμο δηλαδή που απουσιάζει από τον οργανισμό σου και είναι υπεύθυνο για την όλη αυτή ταλαιπωρία. Μπορεί να ληφθεί 1 δισκίο πριν από το γεύμα που θα περιέχει γαλακτοκομικό προϊόν ή και 2 δισκία αν η ποσότητα αυτού είναι αρκετά μεγάλη.

Ωστόσο όταν θα ξαναδείτε στο super market την ένδειξη lactose free σε κάποιον προϊόν, τώρα πια θα ξέρετε τι σημαίνει και γιατί συμβαίνει!


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Lactose Intolerance - American Family Physician https://www.aafp.org/afp/2002/0501/p1845.html?ref=Guzels.TV

Lactose Intolerance: Journal of the American College of Nutrition: Vol 19, No sup2 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2000.10718086

Lactose intolerance https://search.informit.org/doi/abs/10.3316/INFORMIT.750111653891427