Διατροφή

Δυσανεξία στην λακτόζη: Τι μπορείτε να φάτε;

Ορισμένα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και διάρροια μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λακτόζη.

Ποια τρόφιμα περιέχουν λακτόζη;

Τα πιο προφανή τρόφιμα που περιέχουν “σάκχαρο γάλακτος” (λακτόζη) είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, τα τυριά και το βούτυρο. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιούνται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα- εάν ο κατάλογος των συστατικών περιλαμβάνει τις λέξεις “ορός γάλακτος” ή “καζεΐνη“, είναι πιθανό να περιέχουν επίσης λακτόζη. Πολλά τρόφιμα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ θα έχουν ετικέτα αλλεργίας που θα σας ενημερώνει αν το τρόφιμο περιέχει γάλα. Τα ακόλουθα τρόφιμα περιέχουν συχνά γαλακτοκομικά προϊόντα:

  • Κέικ
  • Μπισκότα
  • Δημητριακά
  • Σάλτσες
  • Γλυκά
  • Σνακ

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η επεξεργασία του γάλακτος για την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού διασπά αρκετή από τη λακτόζη, ώστε να μην δημιουργεί πλέον προβλήματα. Άλλοι βρίσκουν ότι το κατσικίσιο γάλα προκαλεί λιγότερα συμπτώματα από το αγελαδινό. Δεν είναι σαφές το γιατί, καθώς περιέχει παρόμοια ποσότητα λακτόζης με το αγελαδινό γάλα. Μερικές φορές, το πλήρες γάλα ή το τυρί με πλήρηλιπαρά μπορεί να προκαλέσει λιγότερα συμπτώματα από το αντίστοιχο με μειωμένα λιπαρά.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Το γάλα χωρίς λακτόζη (αγελαδινό γάλα από το οποίο έχει αφαιρεθεί η λακτόζη) διατίθεται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, όπως και τα ισοδύναμα μη γαλακτοκομικών προϊόντων. Το γάλα σόγιας είναι το πιο συνηθισμένο από αυτά, αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε “γάλα” από αμύγδαλα, βρώμη ή φουντούκια.

Η σόγια χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή ισοδύναμων τυριών και γιαουρτιού, για όσους δεν μπορούν να ανεχθούν τις κανονικές μορφές. Η μαργαρίνη σόγιας ή το ηλιέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις χρήσεις επάλειψης και ψησίματος όπως ακριβώς με το βούτυρο ή τα γαλακτοκομικά.

Πώς μπορείτε να λαμβάνετε περισσότερο ασβέστιο αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου που χρειάζονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να γίνουν τα οστά γερά. Όσοι δεν είναι σε θέση να καταναλώνουν γάλα πρέπει να διασφαλίζουν ότι λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο από την υπόλοιπη διατροφή τους.

Οι μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν:

  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
  • Ψάρια σε κονσέρβα (ιδίως αν περιλαμβάνονται τα κόκαλα)
  • Αποξηραμένα σύκα
  • Αμύγδαλα
  • Πορτοκάλια
  • Σουσάμι
  • Φύκια
  • Μερικά είδη φασολιών

Το ασβέστιο που δεν προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνεται μαζί με μια πηγή βιταμίνης D, καθώς ο οργανισμός τη χρειάζεται για να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η βιταμίνη D βρίσκεται στο γάλα μαζί με το ασβέστιο, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί σε μικρές ποσότητες στα αυγά, τα ψάρια και τα μανιτάρια.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D από το φαρμακείο, αν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα από τη διατροφή σας.

Ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως τα δημητριακά πρωινού, ορισμένα ποτά σόγιας και το τόφου. Η ετικέτα στη συσκευασία θα πρέπει να σας ενημερώνει για τα θρεπτικά συστατικά που έχουν προστεθεί.

Τι συμβαίνει με τα μωρά και τα μικρά παιδιά που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη;

Η πραγματική δυσανεξία στο “σάκχαρο του γάλακτος” (λακτόζη) είναι ασυνήθιστη σε παιδιά κάτω των 6 ετών. Είναι πιο πιθανό να έχουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος . Ωστόσο, τα παιδιά μερικές φορές αναπτύσσουν προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη μετά από μια γαστρεντερίτιδα. Το γάλα μπορεί να παρατείνει τα συμπτώματα, ιδίως της διάρροιας.

Εάν το παιδί πίνει με ευχαρίστηση άλλα υγρά, δεν θα του κάνει κακό να μείνει χωρίς γάλα για λίγες ημέρες. Ωστόσο, εάν ένα παιδί είναι απρόθυμο να πιει οτιδήποτε άλλο εκτός από γάλα, είναι καλύτερο για το παιδί να πίνει γάλα και να έχει διάρροια για λίγο καιρό. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος το παιδί να παρουσιάσει έλλειψη υγρών στον οργανισμό του (αφυδάτωση).

Εάν ένα παιδί έχει μόνιμα συμπτώματα δυσανεξίας στο γάλα, είναι σημαντικό να το αξιολογήσει γιατρός. Ίσως χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις και αν χρειάζεται να κρατήσει το γάλα εκτός της διατροφής του, είναι σημαντικό να επισκεφθεί έναν παιδικό διαιτολόγο. Ο διαιτολόγος θα δώσει συμβουλές για να διασφαλίσει ότι εξακολουθούν να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Lactose intolerance https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/allergy/lactose-intolerance/

Lactose intolerance: from diagnosis to correct management https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24443063/

Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22826639/

Systematic Review: Effective Management Strategies for Lactose Intolerance https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20404262/

Clinical guideline for the prevention and treatment of osteoporosi https://www.sheffield.ac.uk/NOGG/NOGG%20Guideline%202017.pdf

Vitamin D and health https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/537616/SACN_Vitamin_D_and_Health_report.pdf

Food allergy in children and young people https://www.nice.org.uk/guidance/CG116/chapter/introduction

Acute diarrhea in children and adults: a global perspective https://patient.info/doctor/childhood-diarrhoea