Διάγνωση

Δυσανεξία στο αλκοόλ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η δυσανεξία στο αλκοόλ;

Ο όρος δυσανεξία στο αλκοόλ χρησιμοποιείται για όσους δεν μπορούν να επεξεργαστούν το αλκοόλ με τον κανονικό τρόπο. Συχνά έχουν ένα γονίδιο που επηρεάζεται και το οποίο μεταβιβάζεται στην οικογένεια.

Η δυσανεξία στο αλκοόλ διαφέρει από το να έχει κανείς «χαμηλή ανοχή» στο αλκοόλ. Ο τελευταίος όρος χρησιμοποιείται γενικά σε κοινωνικά περιβάλλοντα για να περιγράψει κάποιον που βιώνει τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ πολύ πιο γρήγορα από τους άλλους.

Τα άτομα που παρουσιάζουν χαμηλή ανοχή μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν αλκοόλ εφόσον γνωρίζουν τα όριά τους και δεν υπερβαίνουν τις συνιστώμενες μονάδες ανά εβδομάδα – περίπου 14 μονάδες την εβδομάδα για άνδρες και 7 για γυναίκες. Τα άτομα με δυσανεξία στο αλκοόλ θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν ή να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της αλλεργίας στο αλκοόλ και της δυσανεξίας στο αλκοόλ;

Η διαφορά μεταξύ της αλλεργίας στο αλκοόλ και της δυσανεξίας στο αλκοόλ μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια, καθώς είναι ο τρόπος του οργανισμού να επικοινωνήσει ότι έχει έρθει σε επαφή με μια «ξένη ουσία», αναπτύσσοντας ως αποτέλεσμα μια ανοσολογική αντίδραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στο αλκοόλ;

Η αλλεργία στο αλκοόλ είναι πολύ σπάνια, αλλά οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι έντονες, οδηγώντας ορισμένες φορές σε αναφυλαξία , που μπορεί να αποβεί μοιραία. Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ παρόμοια με τη δυσανεξία στο αλκοόλ.

Εάν έχετε δυσανεξία στο αλκοόλ, πιθανότατα θα εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Η αλλεργία στο αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει τα παραπάνω συμπτώματα. Ωστόσο, εκτός από αυτό, η αλλεργία στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει:

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στο αλκοόλ εμφανίζονται λόγω της συσσώρευσης ακεταλδεΰδης (μια χημική ουσία στο αλκοόλ που διασπάται από το σώμα σας), αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η εμφάνισή τους δεν εγγυάται μια δυσανεξία στο αλκοόλ αυτή καθαυτή. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός σας μπορεί να έχει μια αδυναμία επεξεργασίας άλλων συστατικών του αλκοόλ, όπως η ισταμίνη, η μαγιά, τα δημητριακά, τα θειώδη ή τα συντηρητικά.

Αν ποτέ εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα αλλεργίας μετά την κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να καλέσετε το 166 χωρίς καθυστέρηση. Πρέπει να μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό που απειλεί τη ζωή σας.

Πόσο συχνή είναι η δυσανεξία στο αλκοόλ;

Η πραγματική αλλεργία στο αλκοόλ θεωρείται σπάνια, ενώ η δυσανεξία στο αλκοόλ είναι πιο συχνή. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν εσφαλμένα ότι είναι αλλεργικοί στο αλκοόλ, ενώ στην πραγματικότητα αντιδρούν σε άλλα συστατικά των αλκοολούχων ποτών.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα της επικράτησης της δυσανεξίας στο αλκοόλ.

Ένα γερμανικό ερωτηματολόγιο του 2010 διεξήγαγε έρευνα σε 4.000 άτομα και διαπίστωσε ότι η αυτοαναφερόμενη δυσανεξία ειδικά στο κρασί ήταν 5,2% των ανδρών και στο 8,9% των γυναικών. Ωστόσο, μόνο το 20% περίπου των ερωτηθέντων συμπλήρωσε και επέστρεψε το ερωτηματολόγιο. Ως αποτέλεσμα, τα ευρήματα της μελέτης ενδέχεται να αποτελούν υποεκπροσώπηση.

Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, εξακολουθούν να διεξάγονται έρευνες σχετικά με τη δυσανεξία στο αλκοόλ.

Πώς να εξετάσετε αν έχετε δυσανεξία στο αλκοόλ;

Δεν συνιστάται η αυτοδιάγνωση της δυσανεξίας ή της αλλεργίας στο αλκοόλ. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν εξειδικευμένο γιατρό. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει ένα τεστ δερματικού τσιμπήματος, κατά το οποίο μια σταγόνα αλκοόλ εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματός σας πριν σας τρυπήσει με μια λεπτή βελόνα και παρατηρηθεί κάποια πιθανή αντίδραση. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων των αντισωμάτων IgE. Εάν κάποιο από αυτά είναι θετικό, αυτό θα σήμαινε ότι έχετε αλλεργία στο αλκοόλ.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού εάν υποψιάζεστε κάποιο είδος δυσανεξίας στο αλκοόλ, καθώς η δυσανεξία στο αλκοόλ και η αλλεργία στο αλκοόλ συνήθως συγχέονται και διαγιγνώσκονται εσφαλμένα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσανεξία στο αλκοόλ;

Η αποφυγή του αλκοόλ συνιστάται για τη θεραπεία της δυσανεξίας στο αλκοόλ. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα έπρεπε να απέχετε εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, μπορεί να αμφισβητηθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστικό ή εφικτό για κάποιον να κόψει εντελώς το αλκοόλ, ειδικά αν αποτελούσε μεγάλο μέρος του τρόπου ζωής του προηγουμένως.

Το να προβείτε σε μια απότομη αποτοξίνωση μπορεί επίσης να επιβαρύνει την ψυχική υγεία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα σύστημα υποστήριξης και να αναγνωρίσετε τη σημασία της εκπαίδευσης σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η συνέχιση της κατανάλωσης αλκοόλ με δυσανεξία στο αλκοόλ, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία σας.

Είναι η δυσανεξία στο αλκοόλ σημάδι ηπατικής βλάβης;

Εάν συνεχίσετε να πίνετε αλκοόλ και υποφέρετε από δυσανεξία στο αλκοόλ, αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει ηπατική βλάβη.

Η επιστήμη πίσω από αυτό είναι ότι τα επικίνδυνα επίπεδα ενζύμων συσσωρεύονται στα κύτταρα του σώματός σας όταν πίνετε αλκοόλ και δεν μπορούν να διασπαστούν. Ως αποτέλεσμα, ο ηπατικός ιστός μπορεί να φλεγμαίνει, οδηγώντας σε ίνωση και τελικά σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ήπατος εάν συνεχίσετε να πίνετε ενώ έχετε δυσανεξία.

Μόλις επηρεαστεί η ηπατική σας λειτουργία, αυτό θα αρχίσει σύντομα να επηρεάζει το ρυθμό με τον οποίο μπορεί να μεταβολίσει άλλα φάρμακα, επηρεάζοντας τη συνολική σας υγεία και τα επίπεδα διατροφής σας.

Επιπλέον, μελέτες έχουν εντοπίσει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει ένα άτομο ή όσο πιο συχνά το καταναλώνει, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, όπως του μαστού, του τραχήλου, του οισοφάγου και άλλων καρκίνων.

Μπορείτε να γίνετε ανεκτικοί στο αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου;

Μπορείτε να γίνετε πιο ανεκτικοί στο αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι όταν πίνετε, δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση και πρέπει να πίνετε περισσότερο για να έχετε τη συνηθισμένη έξαψη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από το αλκοόλ, που σημαίνει ότι κάποιος αισθάνεται μια επίμονη ανάγκη να συνεχίσει να πίνει. Είναι πιθανό να εμφανίσει συμπτώματα στέρησης όταν σταματήσει. Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ οδηγεί σε ηπατική βλάβη και τις σοβαρότερες ασθένειες που συνδέονται με αυτήν.

Εάν παρουσιάζετε σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας ή δυσανεξίας στο αλκοόλ, είναι σημαντικό να περιορίσετε ή να απέχετε από το αλκοόλ, ενώ θα αναζητήσετε διάγνωση από τον παθολόγο σας ή τον ειδικό αλλεργιολόγο.