Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Δυσαρθρία: Ποια συμπτώματα προκαλεί; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη διαταραχή ομιλίας!

Δυσαρθρία είναι μια κινητική διαταραχή της ομιλίας, κατά την οποία εξασθενούν, καταστρέφονται ή παραλύουν οι μυς που βοηθούν στην παραγωγή ομιλίας. Τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση, δεν έχουν έλεγχο στις φωνητικές τους χορδές και τη γλώσσα τους. (Παραμιλάτε στον ύπνο σας; Πόσο σοβαρό είναι αυτό;)

Σημειώνεται ότι η δυσαρθρία μπορεί να είναι εκ γενετής ή να εμφανιστεί αργότερα λόγω τραυματισμού ή ασθένειας, αλλά τις πλείστες φορές είναι διαχειρίσιμη. (Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά με σύνδρομο Tourette στην εκπαίδευση)

Ποιοι είναι οι τύποι της δυσαρθρίας;

Ο τύπος της δυσαρθρίας που μπορεί να έχει ένα άτομο και τα συμπτώματα που βιώνει, εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Σύμφωνα με το Handbook of Clinical Neurology (HCN), υπάρχουν έξι κύριοι τύποι δυσαρθρίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Χαλαρή δυσαρθρία: Η βλάβη στο περιφερικό νευρικό σύστημα (PNS) οδηγεί σε χαλαρή δυσαρθρία. Το περιφερειακό νευρικό σύστημα συνδέει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, το κεντρικό δηλαδή νευρικό σύστημα, με το υπόλοιπο σώμα. Η βλάβη στο περιφερειακό νευρικό σύστημα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα όγκου στο εγκεφαλικό στέλεχος ή την σπονδυλική στήλη, τραυματική εγκεφαλική βλάβη  ή χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη.
  • Σπαστική δυσαρθρία: Με την σπαστική δυσαρθρία, καταστρέφεται το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, οδηγώντας σε προβλήματα ομιλίας, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία και μη φυσιολογικά αντανακλαστικά.
  • Αταξική δυσαρθρία: Τα άτομα με αταξική δυσαρθρία συνήθως έχουν βλάβη στην παρεγκεφαλίτιδα, που είναι το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την κίνηση και επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες.
  • Υπερκινητική δυσαρθρία: Τα άτομα με υπερκινητική δυσαρθρία έχουν βλάβη στο κύκλωμα ελέγχου των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου. Τα βασικά γάγγλια έχουν πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας μυϊκής κίνησης. Η υπερκινητική δυσαρθρία προκαλεί απρόβλεπτη παραγωγή ομιλίας, μυϊκούς σπασμούς και τρεμάμενες και ακούσιες σπασμωδικές κινήσεις. Ο εν λόγω τύπος δυσαρθρίας είναι συχνός σε άτομα με νόσο Huntington ή σύνδρομο Tourette.
  • Υποκινητική δυσαρθρία: Η υποκινητική δυσαρθρία επηρεάζει το κύκλωμα ελέγχου των βασικών γαγγλίων και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον, προκαλώντας μονότονη ομιλία, τραυλισμό, δυσκολία στην έναρξη προτάσεων και προβλήματα στην προφορά συμφώνων ήχων.
  • Μικτή δυσαρθρία: Τα άτομα με μικτή δυσαρθρία, έχουν δύο ή περισσότερους τύπους δυσαρθρίας. Η μικτή δυσαρθρία είναι ο πιο κοινός τύπος δυσαρθρίας και τα συμπτώματά της εξαρτώνται από τους τύπους που εμπλέκονται.

Ποια συμπτώματα προκαλεί γενικά η δυσαρθρία;

Τα συμπτώματα της δυσαρθρίας εξαρτώνται από τον τύπο της. Αλλά γενικά περιλαμβάνουν:

  • Μπερδεμένη, ρινική, ασταθή, ρομποτική ή μονότονη ομιλία
  • Βραχνή φωνή
  • Πολύ χαμηλή ή πολύ δυνατή ομιλία
  • Προβλήματα με τον ρυθμό της ομιλίας, δισταγμός ή γρήγορη ομιλία
  • Δυσκολία στις κινήσεις της γλώσσας, των χειλιών ή των γνάθων
  • Δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση)

Σημειώνεται ότι λόγω των συμπτωμάτων, τα άτομα με δυσαρθρία είναι δύσκολο πολλές φορές να κατανοηθούν από τους γύρω τους.

Ποιες είναι οι αιτίες της δυσαρθρίας;

Η δυσαρθρία μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Οι  συγγενείς παθήσεις υπάρχουν από τη γέννηση ενός ατόμου, ενώ οι επίκτητες εμφανίζονται αργότερα, λόγω κάποιας ασθένειας ή τραυματισμού.

Η συγγενής δυσαρθρία προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη που συμβαίνει πριν ή μετά τη γέννηση και είναι συχνή σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Η επίκτητη δυσαρθρία είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης που εμφανίζεται αργότερα στη ζωή εξαιτίας τραυματισμού στο κεφάλι, εγκεφαλικού επεισοδίου ή μιας προοδευτικής νευρολογικής ασθένειας, όπως η νόσος του Πάρκινσον. (4+1 αιθέρια έλαια για τη Νόσο του Πάρκινσον)

Η δυσαρθρία μπορεί επίσης να είναι επιπλοκή άλλων καταστάσεων υγείας, όπως:

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν δυσαρθρία;

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσαρθρία, όπως:

  • Φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα: Όπως ναρκωτικά και αντισπασμωδικά φάρμακα, όπως το Dilantin (φαινυτοΐνη) και το Tegretol (καρβαμαζεπίνη).
  • Αντιψυχωσικά φάρμακα: Μπορούν να επηρεάσουν την ομιλία και να οδηγήσουν σε δυσαρθρία. Μια μελέτη του 2015, εξέτασε 140 ασθενείς που λάμβαναν ρισπεριδόνη (92), ολανζαπίνη (28), αριπιπραζόλη (14) και κλοζαπίνη (6) για τρεις ή περισσότερους μήνες, διαπιστώνοντας ότι η διάρκεια χρήσης και η επίδραση ορισμένων αντιψυχωσικών φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει τον ουρανίσκο (οροφή του στόματος) και την αναπνευστική λειτουργία οδηγώντας σε προβλήματα ομιλίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσαρθρία;

Η θεραπεία της δυσαρθρίας, που βελτιώνει την ομιλία ενός ατόμου, εξαρτάται από τον τύπο, τη σοβαρότητα και την υποκείμενη αιτία της.

Σε περίπτωση που η δυσαρθρία έχει προκληθεί από ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, η αλλαγή ή η διακοπή του μπορεί να επιλύσει ή να μειώσει τα προβλήματα ομιλίας.

Η κύρια θεραπεία για τη δυσαρθρία είναι η λογοθεραπεία. Ο λογοθεραπευτής βοηθά τον ασθενή σε θέματα:

  • Επιβράδυνσης της ομιλίας
  • Σωστής χρήσης της αναπνοής για αύξηση της έντασης της ομιλίας
  • Ενδυνάμωσης των μυών του στόματος
  • Σωστής χρήσης χειλιών και γλώσσας
  • Πιο καθαρή προφορά λέξεων και προτάσεων
  • Βελτίωση μεθόδων επικοινωνίας, όπως η χρήση υπολογιστών, γραφής και χειρονομίες


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Symptoms of Dysarthria https://www.verywellhealth.com/dysarthria-5442987

Dysarthria https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/dysarthria

Interventions for dysarthria due to stroke and other adult‐acquired, non‐progressive brain injury https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD002088.pub3/full

Estimates of the prevalence of speech and motor speech disorders in persons with complex neurodevelopmental disorders https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02699206.2019.1595732

Open Access Gateway Communicative Participation in People with Amyotrophic Lateral Sclerosis https://www.karger.com/Article/FullText/505022

Dysarthria in Adults https://www.asha.org/practice-portal/clinical-topics/dysarthria-in-adults/

Chapter 42 - Linking motor speech function and dementia https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128158685000426?via%3Dihub

Chapter 22 - Disorders of communication: dysarthria https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780444529015000228?via%3Dihub