Γυναίκα

Δυσοσμία κόλπου: Σε τι μπορεί να οφείλεται;

Ο γυναικείος κόλπος, ακόμη και όταν είναι υγιής, έχει μια συγκεκριμένη οσμή, η οποία τείνει να αλλάζει και να γίνεται εντονότερη με τη σεξουαλική διέγερση ή κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όμως, η οσμή αυτή, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι άσχημη και δυσάρεστη. (Γυναικείος κόλπος: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος;)

Η έντονη και άσχημη μυρωδιά του κόλπου μπορεί να αποτελεί σημάδι λοίμωξης, είτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ), είτε άλλης λοίμωξης. Μάλιστα, αν αυτή η δυσάρεστη οσμή μυρίζει ψάρι και συνοδεύεται από αλλαγές στο χρώμα και την υφή των κολπικών εκκρίσεων (γκρι- λευκές κολπικές εκκρίσεις), φαγούρα και κάψιμο στον κόλπο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται από γιατρό.  (7+1 συνήθεις καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα)

Ποιες λοιμώξεις προκαλούν άσχημη κολπική οσμή;

Οι λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στην κολπική μυρωδιά είναι οι ακόλουθες:

1. Τριχομονάδα

Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της τριχομονάδας στις γυναίκες, είναι η αλλαγή της οσμής του κόλπου. Στους άνδρες, η ίδια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, που προκαλείται από το παράσιτο Trichomonas vaginalis, δεν προκαλεί ανάλογο σύμπτωμα. (Τριχομονάδα: Τι είναι, ποια συμπτώματα προκαλεί και πώς θεραπεύεται;)

Μαζί με την άσχημη κολπική οσμή, η τριχομονάδα προκαλεί και άλλα συμπτώματα στις γυναίκες όπως:

2. Μυκητιασική λοίμωξη

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούν ερεθισμό στον κόλπο και αλλαγές στην οσμή του. Ωστόσο, δεν πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Οι γυναίκες που αναπτύσσουν συχνά μυκητιασικές λοιμώξεις, είναι επιρρεπείς σε αυτές για λόγους όπως ο διαβήτης, διότι οι μύκητες αποζητούν να τρέφονται με τα σάκχαρα που υπάρχουν σε πλεόνασμα στα ούρα. (Μυκητιασική Κολπίτιδα: Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία;)

3. Βακτηριακή κολπίτιδα (BV)

Μια από τις πιο κοινές λοιμώξεις που προκαλούν αλλαγές στην οσμή του κόλπου είναι η βακτηριακή κολπίτιδα. Ο κόλπος κατοικείται από χιλιάδες βακτήρια, τα οποία υπάρχουν σε ισορροπημένα ποσοστά. Η υπερανάπτυξη ενός από αυτά τα είδη βακτηρίων στον γυναικείο κόλπο προκαλεί ανισορροπία, που ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα. (Βακτηριακή κολπίτιδα: Πώς θα αποτρέψετε την άσχημη οσμή του κόλπου;)

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και να μεταδοθεί από γυναίκες, σε γυναίκες κατά τη διάρκεια του σεξ. Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι η έντονη κολπική μυρωδιά ψαριού, η οποία τείνει να γίνεται εντονότερη μετά τη σεξουαλική επαφή, λόγω της αλλαγής στο pH του κόλπου. (Βακτηριακή κολπίτιδα ή μυκητίαση; Μάθε τις διαφορές τους!)

Γιατί δεν πρέπει να παραμένει αναντιμετώπιστη η δυσοσμία του κόλπου;

Η άσχημη κολπική οσμή, είναι ο τρόπος που έχει το σώμα για να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν η οποιαδήποτε λοίμωξη, της οποίας είναι αποτέλεσμα η δυσοσμία του κόλπου παραμείνει αθεράπευτη, ο κίνδυνος πιο σοβαρών λοιμώξεων μεγαλώνει. Για παράδειγμα, αν η βακτηριακή κολπίτιδα δεν θεραπευτεί, αυξάνεται ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (αποτέλεσμα εξάπλωσης βακτηρίων από τον κόλπο στη μήτρα), η οποία με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. (Γυναικείος κόλπος: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος;)

Γιατί πρέπει να αποφεύγεται το κολπικό πλύσιμο ως μέσο μείωσης της άσχημης κολπικής οσμής;

Πολλές γυναίκες, παρατηρώντας ότι ο κόλπος τους μυρίζει άσχημα και έντονα, μπαίνουν στον πειρασμό των κολπικών πλύσεων. Το κολπικό πλύσιμο όμως, αντί να βελτιώσει την κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Σύμφωνα με έρευνες, το κολπικό πλύσιμο αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης των βακτηρίων από τον κόλπο στη μήτρα, οδηγώντας σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Την ίδια ώρα, το κολπικό πλύσιμο αλλάζει τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας. (Πώς θα αποτρέψετε τον κνησμό του κόλπου;)

Με βάση τα πιο πάνω, το μοναδικό πράγμα που έχετε να κάνετε για να βελτιώσετε την άσχημη οσμή του κόλπου σας, είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα κάνει διάγνωση και θα σας συνταγογραφήσει τη θεραπεία που χρειάζεστε. Η αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί δυσοσμία του κόλπου, θα επαναφέρει την οσμή του κόλπου σας στο φυσιολογικό. (Βακτηριακή κολπίτιδα και εμμηνόπαυση: Ποια η σχέση μεταξύ τους;)

Η άσχημη κολπική οσμή μπορεί να προληφθεί;

Για να αποτρέψετε την άσχημη κολπική οσμή, θα πρέπει να διατηρείτε τον κόλπο σας καθαρό, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μολύνσεων. Για να το πετύχετε αυτό, ακολουθείστε τις πιο κάτω οδηγίες:

  • Καλή υγιεινή: Κάντε καθημερινά ντους χρησιμοποιώντας ήπια αφρόλουτρα χωρίς αρώματα. Κάντε μπάνιο μετά την άσκηση και φορέστε καθαρά ρούχα. Αλλάξτε αμέσως μετά το μπάνιο στην πισίνα. Να θυμάστε ότι τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα.
  • Χρησιμοποιείστε ελαφριά ρούχα που αναπνέουν: Αποφύγετε τα στενά εσώρουχα. Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα που αποτρέπουν την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Καταναλώστε άφθονο νερό: Η κατανάλωση άφθονου νερού, βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα και μειώνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Η στασιμότητα των ούρων στο σώμα, αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, ενώ η αφυδάτωση προκαλεί μια έντονη μυρωδιά αμμωνίας στον κόλπο.
  • Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις: Οι κολπικές πλύσεις διαταράσσουν την κολπική χλωρίδα και ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριακής κολπίτιδας. Αν έχετε ήδη κολπική λοίμωξη, οι κολπικές πλύσεις αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.
  • Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ: Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση, προστατεύετε τον κόλπο σας από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Τι προκαλεί άσχημη οσμή του κόλπου κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη;

Πέραν από τις λοιμώξεις που περιγράψαμε πιο πάνω, πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι ο κόλπος τους έχει άσχημη οσμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και λίγο αργότερα. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; (5 τρόποι για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της βακτηριακής κολπίτιδας)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται αλλαγές στην κολπική οσμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως:

  • Οι λιγούρες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωθούν τις γυναίκες να τρώνε διαφορετικά τρόφιμα, τα οποία αλλάζουν την οσμή του κόλπου.
  • Οι ορμονικές αλλαγές (οιστρογόνα, προγεστερόνη και προλακτίνη) που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζουν το pH του κόλπου, προκαλώντας νέες μυρωδιές.
  • Η αυξημένη ροή του αίματος στον κόλπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζει το επίπεδο του pH του κόλπου, αλλάζοντας την οσμή του.

Μετά τον τοκετό ο κόλπος συνεχίζει να έχει περίεργη μυρωδιά. Η μήτρα μετά τον τοκετό, μπαίνει σε διαδικασία επαναφοράς στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την εγκυμοσύνη. Σε αυτό το διάστημα απελευθερώνει αίμα, βλέννα και υπολείμματα εγκυμοσύνης που ονομάζονται λοχίες. Οι  λοχίες έχουν μεταλλική μυρωδιά μούχλας, παρόμοια με το αίμα της περιόδου. (7 παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό στα γεννητικά όργανα)


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved