Σεξουαλική Υγεία

Δυσπαρεύνια: Όταν η σεξουαλική επαφή προκαλεί πόνο

Σεξ: Όταν η απόλαυση γίνεται επώδυνη

Όταν η απόλαυση του σεξ μετατρέπεται σε εφιάλτη

Εκατομμύρια γυναίκες αισθάνονται πόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την σεξουαλική επαφή, μια κατάσταση που οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως δυσπαρεύνια. Αυτό μπορεί όχι μόνο να μετατρέψει την επαφή σε μια επώδυνη και δυσάρεστη εμπειρία, αλλά επηρεάζει ταυτόχρονα την ψυχολογία της γυναίκας και δημιουργεί προβλήματα και στη σχέση με τον σύντροφο της. Στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με την εικόνα τους και τα σημάδια της παρόδου του χρόνου στο σώμα τους.

Οι περισσότερες από αυτές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα συνήθως δεν κάνουν κάτι για αυτό και προτιμούν να κρατούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους μέσα τους, ενώ αποφεύγουν να το συζητήσουν με τον σύντροφο τους ή με τον γιατρό τους, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα και αποτελεί για εκείνες μια πρόσθετη πηγή άγχους.

Τι είναι η δυσπαρεύνια;

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι πιο συχνή σε γυναίκες που έχουν φτάσει την εμμηνόπαυση. Μελέτες και έρευνες έδειξαν πως το 25-50% των γυναικών σε εμμηνόπαυση αισθάνονται μικρό η μεγαλύτερο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο πόνος αυτός μπορεί να εντοπίζεται στα έξω γεννητικά όργανα, στον κόλπο ή και βαθιά μέσα στη λεκάνη. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να εξελιχθεί σταδιακά. Τέλος, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται σε κάθε επαφή ή μόνο περιστασιακά.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι ορμονικές αλλαγές, προβλήματα υγείας, φάρμακα και συναισθηματικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το έντονο άγχος, είναι οι πιο συχνές αιτίες.

Η ατροφία του κόλπου και η εκφύλιση του ιστού των κολπικών τοιχωμάτων που προκαλείται από απώλεια οιστρογόνων στη μέση ηλικία μπορεί να προκαλέσουν δυσπαρεύνια. Όταν η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες μειώνεται στην εμμηνόπαυση, τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται πιο λεπτά, δεν λιπαίνονται επαρκώς και χάνουν την ελαστικότητα τους. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν στο να αισθάνεται η γυναίκα ξηρότητα στον κόλπο, φαγούρα, κάψιμο και πόνο. Την κατάσταση μπορεί να επιδεινώσουν η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντιισταμινικά, αλλά και η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι ασθένειες του δέρματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι ακόμη μια αιτία πόνου στην ερωτική επαφή, ενώ αρκετά γυναικολογικά προβλήματα μπορεί να ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση. Πιο αναλυτικά η ενδομητρίωση, η πρόπτωση της ουροδόχου κύστεως, λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα, φλεγμονές στον τράχηλο και τον κόλπο, τραυματισμοί στην περιοχή λόγω τοκετού και μυοσκελετικά προβλήματα είναι μεταξύ αυτών που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη γυναίκα κατά τη διάρκειά της σεξουαλικής πράξης.

Τέλος, τα αίτια μπορεί να είναι συναισθηματικά ή ψυχολογικά. Για παράδειγμα, γυναίκες που  έχουν πέσει στο παρελθόν θύματα κακοποίησης ή βιασμού, μπορεί να εμφανίσουν δυσπαρεύνια και θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο ή σεξολόγο που θα μπορέσει να τις βοηθήσει να λύσουν το πρόβλημά τους.

Υπάρχει λύση;

Αρχικά θα πρέπει να εντοπιστεί η αιτία του πόνου και να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποιο σωματικό αίτιο ή αν τελικά οφείλεται σε ψυχολογικό ή συναισθηματικό παράγοντα. Συνήθως, όταν αναζητηθεί η βοήθεια του ειδικού το πρόβλημα εντοπίζεται και λύνεται γρήγορα, μέχρι τότε όμως η γυναίκα μπορεί να λάβει κάποια μέτρα ώστε να μειωθεί η ενόχληση. Η χρήση λιπαντικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης μειώνει την αντίσταση και τον πόνο,ενώ τα προκαταρκτικά και η επιλογή της κατάλληλης στάσης δείχνουν να βοηθούν επίσης. Η τακτική ερωτική επαφή βοηθά να διατηρηθούν οι μύες της περιοχής σε φόρμα και να γίνεται σωστή αιμάτωση. Τέλος, η χρήση ήπιου σαπουνιού, η αποφυγή αρωμάτων, αποσμητικών και κολπικών πλύσεων και η χρήση βαμβακερού εσωρούχου βοηθά να διατηρηθεί η περιοχή στεγνή και καθαρή. Σε κάθε περίπτωση πάντως η γυναίκα θα πρέπει αρχικά να μιλήσει με τον γυναικολόγο της, ο οποίος θα εξετάσει προσεκτικά την περίπτωση της, θα εντοπίσει το πρόβλημα και θα της προτείνει την ενδεδειγμένη λύση, ή αν τα αίτια είναι ψυχολογικά η συναισθηματικά, θα την παραπέμψει σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved