Ύπνος

Έχεις αϋπνία; 7+1 τροφές που πρέπει να αποφύγεις

Ποιες τροφές συμβάλλουν στην αϋπνία;

1. Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι το πιο κοινό ψυχοδιεγερτικό (ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα) στον κόσμο. Καταναλώνεται πιο συχνά σε ποτά, όπως ο καφές και το τσάι, αλλά υπάρχει και σε διάφορα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα. (Καφεΐνη: Πώς επηρεάζει τη δομή του εγκεφάλου;)

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν καφεΐνη για εξασφάλιση ενέργειας, ώστε να παραμείνουν ξύπνιοι. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης ωστόσο, μειώνει τον συνολικό χρόνο ύπνου και την ποιότητά του. (Καφεΐνη: Μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους, αλλά όχι αλάνθαστους!)

Η αποφυγή της καφεΐνης αργά το απόγευμα, μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις της στον ύπνο και το ενδεχόμενο αϋπνίας.

2. Μαύρο τσάι

Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι περιέχει περίπου 47 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 της ποσότητας της καφεΐνης που υπάρχει στον καφέ. Πρόκειται για ένα από τα πιο πλούσια σε περιεκτικότητα καφεΐνης τσάι. Εξαιτίας αυτού, το μαύρο τσάι μπορεί να λειτουργήσει ως διεγερτικό και να προκαλέσει αϋπνία. Για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, σταματήστε να πίνετε τσάι, τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο. (Από ποιες παθήσεις προστατεύει το μαύρο τσάι)

3. Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μια άλλη συχνά χρησιμοποιημένη ψυχοδραστική ουσία. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλκοόλ πιστεύοντας ότι θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν καλύτερα. Ωστόσο, παρόλο που έχει αρχικά ηρεμιστικά αποτελέσματα, στην πορεία διαταράσσει τον ύπνο, οδηγώντας τελικά σε αϋπνία. (Τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε αλκοόλ;)

4. Μπισκότα και κέικ

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, διαταράσσουν τα πρότυπα του ύπνου, ειδικά όταν καταναλώνονται λίγο πριν τον ύπνο. (6 τροφές που κάνουν κακό στον εγκέφαλό μας)

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αυτών των αρτοσκευασμάτων, μπορεί να συμβάλει στην παλινδρόμηση οξέος και στην διατάραξη του ύπνου. Την ίδια ώρα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης και σε μια σύνθετη αλυσίδα γεγονότων που οδηγούν τελικά σε κακής ποιότητας ύπνο και αϋπνία. (Καταπολεμήστε την αϋπνία χωρίς φάρμακα)

5. Άσπρο ψωμί

Τα επεξεργασμένα δημητριακά και τρόφιμα, όπως το λευκό ψωμί, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι ανεβάζουν εύκολα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μια ανάλυση της μελέτης Women’s Health Initiative. έδειξε συσχέτιση μεταξύ των τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και της αϋπνίας. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η επίδραση των υδατανθράκων στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. (Πώς τα τρόφιμα που καταναλώνετε επηρεάζουν την γλυκόζη στο αίμα; Μάθε τον γλυκαιμικό δείκτη για 60+ τρόφιμα)

6. Γλυκά

Τα γλυκά, οι λιχουδιές και τα επιδόρπια είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λιπαρά  και τα πρόσθετα σάκχαρα συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά έχουν συσχετιστεί με κακή ποιότητα ύπνου και διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας. Μια μελέτη που εξέτασε τη διατροφή σε σχέση με τον ύπνο, διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, σχετίζεται με ελαφρύτερο και χαμηλότερης ποιότητας ύπνο, με περισσότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. (Διαβήτης: Πώς ο καλός ύπνος βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα;)

7. Ωριμασμένα τρόφιμα

Οι ωριμασμένες τροφές είναι πλούσιες σε νάτριο και η διατροφή που είναι πλούσια σε νάτριο συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη σε έφηβα κορίτσια, διαπίστωσε ότι η δίαιτα  DASH, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κατάφερε να μειώσει τον κίνδυνο αϋπνίας.

Επιπλέον, ορισμένα αμινοξέα που υπάρχουν σε πολλά ώριμα και παστά τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά και τα κόκκινα κρέατα, αυξάνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και κατά συνέπεια προκαλούν αυπνία. (Το κόκκινο κρέας ωφελεί την υγεία: Τι λέει η επιστήμη;)

8. Τηγανητά και λιπαρά κρέατα

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, όπως τα τηγανιτά και τα λιπαρά κρέατα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και η κατανάλωσή τους αργά το βράδυ συμβάλλει στην παλινδρόμηση οξέος και σε άλλα πεπτικά προβλήματα που μειώνουν την ποιότητα του ύπνου.


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

10 Foods That May Contribute to Your Insomnia https://www.verywellhealth.com/foods-that-cause-insomnia-5219097

Analysis, Nutrition, and Health Benefits of Tryptophan https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1178646918802282

Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin https://www.mdpi.com/2072-6643/9/4/367

The Health Impact of Nighttime Eating: Old and New Perspectives https://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/2648

Habitual Meat Consumption and Changes in Sleep Duration and Quality in Older Adults http://www.aginganddisease.org/EN/10.14336/AD.2018.0503

Low Intake of Vegetables, High Intake of Confectionary, and Unhealthy Eating Habits are Associated with Poor Sleep Quality among Middle-aged Female Japanese Workers https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1539/joh.14-0051-OA

Alcohol and sleep-related problems https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352250X18302719?via%3Dihub

Caffeine Effects on Sleep Taken 0, 3, or 6 Hours before Going to Bed https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.3170

Caffeine and Selective Adenosine Receptor Antagonists as New Therapeutic Tools for the Motivational Symptoms of Depression https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.00526/full

The Effects of Dietary Nutrition on Sleep and Sleep Disorders https://www.hindawi.com/journals/mi/2020/3142874/

What Is Insomnia? https://www.nhlbi.nih.gov/health/insomnia