Αίμα, Διατροφή

Έχεις διαβήτη; Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές στα ιταλικά εστιατόρια

Αν έχετε διαβήτη, τα Ιταλικά εστιατόρια είναι παγίδα, καθώς τα περισσότερα από τα πιάτα που σερβίρονται είναι πολύ μεγάλα, τεράστιες μακαρονάδες, πίτσες με τυριά και μεγάλα κεφτεδάκια. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι ένα: Πώς θα απολαύσετε το αγαπημένο σας φαγητό σε ένα ιταλικό εστιατόριο, αλλά ταυτόχρονα θα παραμείνετε υγιείς!

Πώς μπορείτε να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές σε ένα ιταλικό εστιατόριο όταν πάσχετε από διαβήτη;

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Sharon Richter, το κλειδί της επιτυχίας είναι το μέγεθος της μερίδας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας φαγητό, ακόμη και αν αυτό είναι ανθυγιεινό, αλλά σε πολύ μικρές μερίδες, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε στο πιάτο σας περισσότερα υγιεινά τρόφιμα.

Ακολουθούν, λοιπόν, μερικοί από τους κανόνες που προτείνει η Richter, για το πώς θα μετατρέψετε σε απολαυστικά και ταυτόχρονα υγιεινά τα ιταλικά γεύματα, ακόμη και αν πάσχετε από διαβήτη.

  • Ρωτήστε πώς έχει παρασκευαστεί το φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε εάν τα λαχανικά σας έχουν σοταριστεί σε λάδι, έχουν ψηθεί στον ατμό ή είναι ψητά. Αυτό θα σας καθοδηγήσει για το τι ακριβώς θα επιλέξετε παρακάτω και τι άλλο θα προσθέσετε στο πιάτο σας. Αν το ψήσιμο δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να ζητήσετε να σας τα ψήσουν κάπως διαφορετικά, καθώς πολλά εστιατόρια είναι δεκτικά στο να σας μαγειρέψουν το φαγητό σας χωρίς λάδι.
  • Επιλέξτε ελαφριά ορεκτικά. Στην περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε οπωσδήποτε ένα ορεκτικό, τότε επιλέξτε κάτι που και πάλι δεν θα είναι μαγειρεμένο σε λάδι. Καλές επιλογές είναι οι χορτοφαγικές επιλογές ή τα θαλασσινά, τα μύδια, οι γαρίδες και το προσούτο. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε σαλάτες χωρίς κρουτόν και μην αρχίσετε να τρώτε ψωμί και φρυγανιές.
  • Να είστε έξυπνοι με τα ζυμαρικά. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ιταλικά εστιατόρια σερβίρουν τεράστια μπολ με μακαρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα φάτε όλα, ούτε ότι δεν πρέπει να φάτε καθόλου. Γνωρίζοντας ότι τα ζυμαρικά αυξάνουν τα σάκχαρα του αίματος, παραγγείλτε μικρότερες μερίδες εάν είναι διαθέσιμες. Εάν δεν είναι διαθέσιμες, μοιραστείτε το πιάτο σας με τον συνοδό σας ή απλά μην τα φάτε όλα.
  • Επιλέξτε προσεκτικά τις σάλτσες. Οι βαριές σαλάτες είναι πλούσιες σε λίπος και θερμίδες. Οπότε προτιμήστε μια απλή πέστο.
  • Επιλέξτε τις άπαχες εκδοχές του φαγητού σας. Ψάξτε στο μενού εάν υπάρχουν οι άπαχες εκδοχές του φαγητού που θέλετε να φάτε. Για παράδειγμα, προτιμήστε πιο ελαφριές εκδόσεις πρωτεΐνης, όπως κεφτεδάκια γαλοπούλας, κοτόπουλο στη σχάρα ή ψητό ψάρι.
  • Επιλέξτε πολλά λαχανικά: Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα πιάτο, στο οποίο ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε να φάτε, το μισό θα αποτελείται από φρούτα και λαχανικά.
  • Χρησιμοποιήστε το τυρί ως γαρνιτούρα και όχι ως βασικό συστατικό. Θέλετε πίτσα; Φάτε ένα κομμάτι και στη συνέχεια απολαύστε τα λαχανικά σας. Για να διατηρήσετε τους υδατάνθρακες χαμηλούς (και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά), επιλέξτε λεπτή κρούστα (όσο πιο λεπτή, τόσο το καλύτερο) και προσθέστε πολλά λαχανικά στο πιάτο σας, τα οποία περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που θα σας κάνουν να νιώσετε χορτάτοι.
  • Φάτε αργά. Όταν τρώτε αργά, καταλαβαίνετε πότε χορτάσατε και έτσι είναι πιο εύκολο να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού.
  • Φάτε σαν να πρέπει να αφήσετε φαγητό για το σπίτι: Αυτό το τέχνασμα βοηθά στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης. Φάτε λοιπόν, έχοντας πρόθεση να πάρετε στο σπίτι ότι φαγητό περισσέψει. Αυτό θα σας βοηθήσει να φάτε λιγότερο και θα έχετε και φαγητό στο σπίτι για την επόμενη ημέρα.