Ορθοπαιδικά

Έχεις πόνο στη γάμπα; Αυτοί είναι οι πιο πιθανοί λόγοι

Τι είναι ο πόνος στη γάμπα;

Ο πόνος στη γάμπα είναι συνήθως αποτέλεσμα κράμπας, ήπιου τραυματισμού ή καταπόνησης των μυών, αλλά μπορεί να αποτελεί και ένδειξη μιας πιο σοβαρής κατάστασης υγείας, όπως η ανεπαρκής αιμάτωση του ποδιού που προκύπτει ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων, γι΄αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας σε περίπτωση που ο πόνος στη γάμπα σας δεν υποχωρεί και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως το πρήξιμο. (Γιατί οι αστράγαλοι και τα πόδια σας είναι πρησμένα;)

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του πόνου στη γάμπα;

1. Μυϊκή κράμπα

Αν δουλεύετε πάρα πολύ τους μυς της γάμπας σας ή αν κάθεστε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και δεν πίνετε αρκετό νερό, είναι πολύ πιθανόν να βιώσετε κάποια μυϊκή κράμπα. Οι μυϊκές κράμπες είναι ακίνδυνες και βελτιώνονται με λίγο μασάζ στην περιοχή, απαλές διατάσεις ή με την εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας. Αν δεν δείτε βελτίωση, τότε καλέστε τον γιατρό σας. Σημειώνεται ότι σπάνια μια μυϊκή κράμπα μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας. 

2. Τενοντίτιδα Αχίλλειου

Ο αχίλλειος τένοντας, είναι ο σύνδεσμος που ενώνει τον μυ της γάμπας με το οστό της πτέρνας. Σε περίπτωση τραυματισμού του, προκαλείται πόνος στο πίσω μέρος του ποδιού, ο οποίος επιδεινώνεται κατά την κίνηση. Οι πλείστοι βιώνουν ακαμψία στο μυ της γάμπας τους, κυρίως το πρωί. Η τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα βελτιώνεται με μια θεραπεία που ονομάζεται RICE (ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση), αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί και φυσικοθεραπεία. (Τενοντίτιδα και Τενοντοπάθεια: Ποια η διαφορά μεταξύ τους; Πώς θεραπεύονται;)

3. Μυϊκή θλάση

Όταν τεντώνετε πολύ τη γάμπα σας ή την ασκείτε υπερβολικά, τότε μπορεί να καταπονήσετε τους μυς σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε πόνο όταν μετακινείστε. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μυϊκή θλάση και εκτός από τον πόνο που προκαλεί, συνοδεύεται επίσης από οίδημα, κοκκίνισμα και μώλωπες. Η ξεκούραση και η εφαρμογή πάγου μπορούν να βοηθήσουν, αλλά θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή γιατί η μυϊκή θλάση χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες για να βελτιωθεί. (Μυϊκή θλάση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

4. Ισχιαλγία

Σε περίπτωση που το ισχιακό νεύρο στο κάτω μέρος της πλάτης τραβηχτεί ή δημιουργηθεί φλεγμονή, τότε προκαλείται ένας καυστικός πόνος στο ένα ή και τα δύο πόδια. Ο ισχιαλγικός πόνος έρχεται και φεύγει, αλλά συνήθως επιδεινώνεται όταν στέκεστε ή κάθεστε για κάποιο χρονικό διάστημα. Εφαρμόστε πάγο για 20 λεπτά και χρησιμοποιείστε αναλγητικά φάρμακα για να μειώσετε τον πόνο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μασάζ, βελονισμό και γιόγκα για χαλάρωση. Αν ο πόνος δεν περιορίζεται, τότε επισκεφτείτε τον γιατρό σας. (Ισχιαλγία: Πώς θα διαχειριστείτε τους έντονους πόνους)

5. Κύστη Baker

Το υγρό που υπάρχει στο εσωτερικό του γόνατος βοηθά στην ομαλή κίνηση, ωστόσο, σε περίπτωση τραυματισμού ή αρθρίτιδας, υπάρχει ενδεχόμενο υπερβολικής συσσώρευσης υγρού στο πίσω μέρος του γόνατος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κύστη Baker, η οποία προκαλεί πρήξιμο και αδυναμία ισιώματος του γόνατος. Τις περισσότερες φορές η κύστη Baker εμφανίζεται από μόνη της, αλλά υπάρχουν και φορές που είναι αποτέλεσμα άλλης υποκείμενης αιτίας, την οποία ο γιατρός καλείται να ανακαλύψει και να θεραπεύσει.

6. Κιρσοί

Αν στην καθημερινότητά σας στέκεστε ή περπατάτε πολύ, τότε υπάρχει ενδεχόμενο, αυτή η πίεση που ασκείται στα πόδια σας, να οδηγήσει σε κιρσούς στη μια ή και στις δύο γάμπες. Αυτές οι διογκωμένες φλέβες προκαλούν πόνο, κάψιμο, πρήξιμο και κνησμό. Οι κάλτσες συμπίεσης και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή ροή του αίματος και να διευκολύνουν τα συμπτώματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

7. Βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT)

Σε μερικές περιπτώσεις, βαθιά στο πόδι δημιουργείται θρόμβος αίματος. Αν νιώθετε πολύ ζεστή τη γάμπα σας, σε συνδυασμό με κοκκίνισμα και πόνο, τότε ενδέχεται να έχετε βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT) και πρεπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Σημειώνεται ότι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο. (Βαθιά φλεβική θρόμβωση: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Πώς θεραπεύεται;)

8. Διαβητική Περιφερική Νευροπάθεια

Η περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, προκαλεί μούδιασμα, πόνο, αδυναμία και κάψιμο στα πόδια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει θέματα ισορροπίας και βαδίσματος και ως εκ τούτου ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο ως θεραπεία και θα σας συστήσει φυσικοθεραπεία. (Διαβητική περιφερική νευροπάθεια: Πώς θα την διαχειριστείτε;)

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στη γάμπα;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο πόνος στη γάμπα, εξαρτάται πάντα από την αιτία που τον προκαλεί.  Για παράδειγμα:

Σε περίπτωση μυϊκής κράμπας

Τεντώστε το πόδι σας και ακολούθως κάντε μασάζ στο μυ της γάμπας σας, για να χαλαρώσει και να σταματήσει να προκαλεί πόνο. Το τράβηγμα των μυών προκαλεί πόνο, ο οποίος ωστόσο δεν είναι επίμονος και τείνει να φεύγει μετά τη χαλάρωση της γάμπας. 

Σε περίπτωση τενοντίτιδας του Αχίλλειου

Ξεκουράστε τη γάμπα σας και εφαρμόστε στη συνέχεια παγοκύστη για περίπου 20 λεπτά. Ακολούθως, συμπιέστε τη γάμπα σας με έναν επίδεσμο για λίγα λεπτά, αλλά αν παρατηρήσετε επιδείνωση του πόνου, χαλαρώστε αμέσως τον επίδεσμο. Τέλος ανυψώστε το πόδι σας προς τα πάνω, έτσι ώστε να βρίσκεται πιο ψηλά από το επίπεδο της καρδιάς για μερικά λεπτά και ξεκουραστείτε.

Αν ο πόνος είναι αφόρητος πάρτε αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Την επόμενη ημέρα, κάντε ασκήσεις όπως διατάσεις της γάμπας και ανασήκωση της φτέρνας, για ενδυνάμωση της γάμπας. Δώστε προσοχή στη γάμπα σας και επιστρέψτε προσεκτικά και αργά στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης του πόνου στη γάμπα;

Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούν να μειώσουν το ενδεχόμενο πόνου στη γάμπα, όπως οι ακόλουθες:

  • Νερό: Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό. Η καλή ενυδάτωση μειώνει τις μυϊκές κράμπες.
  • Μαγνήσιο: Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μειώνουν το ενδεχόμενο μυικών πόνων.
  • Άσκηση: Πριν και μετά την άσκηση, φροντίστε να κάνετε πάντα τεντώματα για ενδυνάμωση της γάμπας σας. Μην ασκήστε υπερβολικά. Αν προτίθεστε να βάλετε στο πρόγραμμά σας μια νέα άσκηση, φροντίστε να την ενσωματώσετε σταδιακά.
  • Σάκχαρο αίματος: Τα άτομα με διαβήτη, πρέπει να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο του αίματός τους, για να αποτρέψουν την διαβητική νεφροπάθεια, που όπως είπαμε πιο πάνω, προκαλεί πόνο στη γάμπα.

Ο πόνος στη γάμπα χρειάζεται αντιμετώπιση μέσω χειρουργικής επέμβασης;

Σε γενικές γραμμές, ο πόνος στη γάμπα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ασκήσεις και παγοθεραπεία και γενικά με τους τρόπους που περιγράψαμε πιο πάνω, αν δεν είναι αποτέλεσμα κάποια ιατρικής πάθησης. Όμως, σε σπάνιες περιπτώσεις, αν είναι αποτέλεσμα σχισμένων μυών στη γάμπα, θρόμβων αίματος ή φραγμένων αρτηριών, μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. (Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε θρόμβο αίματος στο πόδι; Ποιες καταστάσεις υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο;)

Πώς θα καταλάβετε αν ο πόνος στη γάμπα σας είναι σοβαρός;

Ο πόνος στα πόδια και κυρίως στη γάμπα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας και να μην είναι απλά μια μυϊκή κράμπα. Για παράδειγμα, όπως αναφέραμε νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, μπορεί να αποτελεί σημάδι εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας. 

Επικοινωνήστε λοιπόν άμεσα με τον γιατρό σας για εξετάσεις αν:

  • Εμφανίσετε έντονο ή ξαφνικό πόνο στη γάμπα σας
  • Ο πόνος είναι επίμονος και τείνει να χειροτερεύει
  • Ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ή μετά το περπάτημα
  • Το πόδι παρουσιάζει παραμόρφωση
  • Ο πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο και στα δύο πόδια
  • Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά το πόδι σας (εμφανίζετε περιβλήματα κίνησης ή βάδισης)
  • Παρατηρείται αποχρωματισμός στο πόδι ή στα δάκτυλα του ποδιού σας (χλωμό ή μπλε χρώμα ή κοκκίνισμα στο σημείο του πόνου)
  • Η γάμπα σας είναι ασυνήθιστα δροσερή ή ζεστή
  • Το πόδι σας μουδιάζει
  • Εμφανίζετε αναπνευστικές δυσκολίες σε συνδυασμό με πρήξιμο και στα δύο πόδια