Υγεία Δέρματος

Έχετε σπυράκια στη γραμμή των μαλλιών; Μάθετε τι τα προκαλεί!

Η ακμή είναι μια κοινή πάθηση που συνήθως ξεκινάει με την εφηβεία, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Προκύπτει όταν οι πόροι του δέρματος είναι φραγμένοι από υπερβολικό φυσικό έλαιο (σμήγμα) και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Μαζί με το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα, παγιδεύονται μέσα στους πόρους και βακτήρια, τα οποία πολλαπλασιάζονται και ως αποτέλεσμα σχηματίζονται σπυράκια. Τα σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αν και εμφανίζονται πιο συχνά στο πρόσωπο. (Ακμή: Πώς επηρεάζει το make-up την επιδερμίδα;)

Τι προκαλεί σπυράκια στη γραμμή των μαλλιών;

Τα σπυράκια μπορεί να εμφανιστούν κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών για έναν από τους εξής λόγους:‌

 • Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμόνες μπορούν να ενεργοποιήσουν τους αδένες του δέρματος, ωθώντας τους να παράγουν πολύ έλαιο, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση ακμής. Οι αλλαγές στις ορμόνες, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, στους εμμηνορροϊκούς κύκλους και την εγκυμοσύνη, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην ακμή.
 • Οικογενειακό ιστορικό ακμής: Παρόλο που η ακμή δεν προκαλείται από συγκεκριμένο γονίδιο, τείνει να εμφανίζεται στις οικογένειες. Σε περίπτωση που ένας ή και οι δύο γονείς ενός ατόμου έχουν ακμή, τότε είναι πιο πιθανόν να αναπτύξει ακμή και ο ίδιος. (Άσκηση: Πώς η γυμναστική μπορεί να πυροδοτήσει την ακμή σας;)
 • Προϊόντα μαλλιών: Πολλά είδη περιποίησης μαλλιών, από προϊόντα καθαρισμού μέχρι προϊόντα styling, περιέχουν λάδι και ερεθιστικά, τα οποία μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους και να προκαλέσουν σπυράκια. (6 στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ακμής των ενηλίκων)
 • Καπέλα: Τα καπέλα, τα κράνη, οι κορδέλες και οι μπαντάνες μπορούν να παγιδέψουν τον ιδρώτα, τη βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα προϊόντα για τα μαλλιά και το λάδι στο δέρμα κοντά στη γραμμή των μαλλιών. Αυτή η συσσώρευση ευνοεί τον σχηματισμό σπυριών στην περιοχή.
 • Μακιγιάζ: Ορισμένα καλλυντικά προϊόντα, μπορούν να φράξουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε ακμή κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών. Το συγκεκριμένο είδος ακμής, ονομάζεται acne cosmetica.
 • Υπερβολικό πλύσιμο προσώπου: Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ακμή είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής του προσώπου. Παρόλο που το πρόσωπο πρέπει να πλένεται τακτικά, το πολύ επιθετικό πλύσιμο στεγνώνει το δέρμα και αυξάνει την παραγωγή λιπαρότητας. Όσο περισσότερο λάδι παράγει το σώμα, τόσο πιο πιθανό είναι να φράξουν οι πόροι. (Ακμή: Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας;)

Πώς επηρεάζει τη ζωή ενός ατόμου η ακμή;

Παρόλο που τα σπυράκια δεν έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων. Σε περιπτώσεις σοβαρής ακμής κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών (και άλλων περιοχών του προσώπου και του σώματος), αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ουλών.

Τα σπυράκια επηρεάζουν και την εμφάνιση, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία και μπορεί να οδηγήσει σε:

Πολλά άτομα με ακμή αισθάνονται αμήχανα ή μη ελκυστικά. Οι έφηβοι, ειδικότερα, μπορεί να είναι απρόθυμοι να κάνουν παρέα με άλλους και αυξάνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν εκφοβισμό, ο οποίος μπορεί να βλάψει την ψυχική τους υγεία. (Σχολικός εκφοβισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φαινόμενο)

Πώς θα μειώσετε το ενδεχόμενο να εμφανίσετε σπυράκια στη γραμμή των μαλλιών σας;

Για να μειώσετε το ενδεχόμενο να εμφανίσετε σπυράκια στην γραμμή των μαλλιών σας ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 • Φροντίστε να πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό και ζεστό (όχι καυτό) νερό.
 • Εφαρμόστε και ξεπλύνετε τα καθαριστικά με τα δάχτυλά σας και όχι με πανί που λιώνει και αφήνει βρωμιές στο δέρμα.
 • Μετά από δραστηριότητες που προκαλούν ιδρώτα, κάντε ντους και λούστε τα μαλλιά σας.
 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικά που δεν φράσσουν τους πόρους. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας.
 • Αποφύγετε το πολύ ηλιακό φως.
 • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και μην σπάτε τα σπυράκια σας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What You Need to Know About Pimples on Your Hairline https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/what-to-know-about-pimples-on-hairline

Acne https://kidshealth.org/en/teens/acne.html

The influence of genetics and environmental factors in the pathogenesis of acne: a twin study of acne in women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12485434/

Acne https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/acne

Hormonal treatment of acne vulgaris: an update https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015761/

A Dermatologist Debunks Acne Myths https://www.bostonmagazine.com/health/2016/04/20/acne-myths/