Πρόληψη και θεραπεία

Έχετε τρυπήσει τα αφτιά σας; Δείτε ποιοι τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν

Τα τελευταία χρόνια, το τέντωμα (stretching) των αφτιών έχει γίνει μια δημοφιλής μορφή αυτοέκφρασης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ενώ τα αφτιά με stretching αποτελούν προσωπική επιλογή για κάποιους, άλλοι μπορεί να εμφανίσουν τεντωμένους ή σχισμένους λοβούς αφτιών ως έμμεσο αποτέλεσμα τραυματισμού από την τρύπα του σκουλαρικιού. Όταν πρόκειται για ακούσια τεντωμένους ή σχισμένους λοβούς, υπάρχουν πολλές χειρουργικές επιλογές για την αποκατάσταση της βλάβης.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τραυματισμό στην τρύπα του αφτιού;

Η ζημιά στην τρύπα του αφτιού μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, από το σκόπιμο τέντωμα έως το τυχαίο σκίσιμο. Οι πιο συνηθισμένες βλάβες στις οπές των σκουλαρικιών είναι οι εξής:

  • αφτιά με stretch, οι οποίες μπορεί να προκύψουν όταν η τρύπα του αφτιού τεντώνεται λόγω συχνής χρήσης βαριών σκουλαρικιών ή μεγάλων διαμέτρων
  • σκισμένες τρύπες, οι οποίες μπορεί να συμβούν κατά λάθος εάν ένα σκουλαρίκι πιαστεί ή τραβηχτεί ή μετά από μακροχρόνια χρήση βαριών σκουλαρικιών ή μεγάλων διαστάσεων.

Οι τρύπες με stretch τείνουν να μοιάζουν με σχισμή, αντί για μικρή τρύπα, και συχνά δημιουργούν την εμφάνιση κρεμασμένων ή πεσμένων λοβών αφτιών. Μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να χωρέσουν κανονικά σκουλαρίκια σε μια υπερβολικά τεντωμένη τρύπα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το stretch δεν είναι επώδυνο – μάλλον, πολλοί άνθρωποι απλώς τις βρίσκουν αντιαισθητικές. Εάν όμως οι λοβοί τεντώνονται συνεχώς, μπορεί να σχιστούν. Τα σκισμένα αφτιά μπορούν επίσης να συμβούν τυχαία, όπως αν ένα σκουλαρίκι πιαστεί ή τραβηχτεί πολύ δυνατά. Μια σχισμένη τρύπα στο αφτί αφήνει ένα μόνιμο σχίσμα στο λοβό του, ο οποίος δεν θα είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει ένα σκουλαρίκι. Δυστυχώς, τόσο οι τεντωμένες όσο και οι σχισμένες οπές αφτιών απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωσή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή σε πολλές περιπτώσεις, ο ουλώδης ιστός που σχηματίζεται κατά το τέντωμα ή το σχίσιμο εμποδίζει την οπή να κλείσει πλήρως με φυσικό τρόπο.

Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης τρύπας αφτιού υπάρχουν;

Πολλές διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση μιας τεντωμένης ή σχισμένης τρύπας σκουλαρικιού. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται τελικά από την έκταση της βλάβης στο λοβό του αφτιού.

  • Κλείσιμο “πλευρά προς πλευρά”

Η τεχνική side-to-side closure είναι μια απλή επέμβαση στα εξωτερικά ιατρεία που χρησιμοποιείται συνήθως για την αποκατάσταση της τρύπας του αφτιού, ιδίως σε παιδιά που μπορεί να έχουν σκίσει κατά λάθος τον λοβό του αφτιού. Αρχικά, το αφτί μουδιάζεται με τοπικό αναισθητικό. Στη συνέχεια, ο ουλώδης ιστός που περιβάλλει το εσωτερικό της πληγής κόβεται για να αποκαλυφθεί φρέσκος ιστός. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει το δέρμα να ενωθεί ξανά. Τέλος, γίνονται ράμματα και στις δύο πλευρές της ανοιχτής πληγής και τραβιούνται σφιχτά για να επανασυνδεθεί το δέρμα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, η τρύπα ή το σχίσιμο θα κλείσει πλήρως καθώς το δέρμα επουλώνεται μόνο του.

  • Περίπαρση

Η περίπαρση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται κυρίως για στρογγυλά τραύματα. Αν και δεν είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, το κλείσιμο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τεντωμένους λοβούς αφτιών. Αρχικά, το αφτί μουδιάζεται με τη χρήση τοπικού αναισθητικού, το οποίο ακολουθείται από την αφαίρεση του ουλώδους ιστού για να επιτραπεί η πλήρης επούλωση του δέρματος. Στη συνέχεια, γίνονται χαλαρά ράμματα γύρω από το εξωτερικό της ανοιχτής πληγής. Τέλος, το ράμμα τραβιέται σφιχτά για να κλείσει εντελώς η τρύπα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, η τρύπα θα κλείσει καθώς το δέρμα επουλώνεται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πιο ορατές ουλές από ό,τι το κλείσιμο από πλευρά σε πλευρά και το δέρμα μπορεί να “τσαλακωθεί” κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.

  • Τροποποίηση πρόσθιου-οπίσθιου κρημνού

Η τροποποίηση πρόσθιου-οπίσθιου κρημνού είναι μια ελαφρώς πιο περίπλοκη αισθητική διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση υπερβολικά μεγάλων τρυπών. Αρχικά, το αφτί μουδιάζεται με τη χρήση τοπικού αναισθητικού. Δεν υπάρχει ανάγκη αφαίρεσης του ουλώδους ιστού για αυτή τη διαδικασία, επειδή η τρύπα θα καλυφθεί, αντί να συγχωνευτεί ξανά. Στη συνέχεια, δημιουργούνται δύο πτερύγια, ένα σε κάθε πλευρά του αφτιού σε αντίθετες πλευρές της τεντωμένης τρύπας. Αυτά τα πτερύγια στη συνέχεια τραβιούνται στην αντίθετη πλευρά της τεντωμένης τρύπας και ράβονται. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, η αρχική τρύπα τελικά επουλώνεται πλήρως.

Πώς να αποτρέψετε τα προβλήματα τρύπας σκουλαρικιών;

Εκτός αν τεντώνετε σκόπιμα τις τρύπες των σκουλαρικιών σας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν τεντωμένους λοβούς αφτιών. Δυστυχώς, από τη στιγμή που μια τρύπα σκουλαρικιού έχει τεντωθεί ή σχιστεί, δεν υπάρχει τρόπος να επιδιορθωθεί η τρύπα ή το σχίσιμο χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις τεντωμένες ή σκισμένες τρύπες σκουλαρικιών:

  • Μείνετε σε ελαφριά σκουλαρίκια ή σκουλαρίκια με σπείρωμα. Τα ελαφριά σκουλαρίκια δεν θα βαρύνουν τις τρύπες των αφτιών σας με τον τρόπο που μπορεί να το κάνουν τα βαριά σκουλαρίκια. Η προσκόλληση σε ελαφριά σκουλαρίκια, ή ακόμη και σε σκουλαρίκια με σπείρωμα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις τρύπες των αφτιών σας μικρές και υποστηριζόμενες.
  • Φορέστε βαριά σκουλαρίκια μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα. Προσπαθήστε να περιορίσετε το βάρος που βάζετε στους λοβούς των αφτιών σας, κρατώντας τα βαριά σκουλαρίκια σας μόνο για ειδικές περιστάσεις. Αν σκοπεύετε να φορέσετε βαριά σκουλαρίκια, φροντίστε να τα βγάλετε αμέσως μόλις τελειώσει η εκδήλωσή σας.
  • Αποφύγετε να φοράτε σκουλαρίκια που μπορούν εύκολα να σφηνώσουν. Ορισμένοι συνδυασμοί σκουλαρικιών και ρούχων είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε ένα τυχαίο σχίσιμο. Βγάζετε πάντα προσεκτικά τις μπλούζες όταν φοράτε σκουλαρίκια και αποφεύγετε να συνδυάζετε μακριά σκουλαρίκια με υλικά όπως πλεκτά ή δαντέλες.
  • Βγάλτε τα σκουλαρίκια σας πριν από τον ύπνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κοιμηθούν με τα σκουλαρίκια μέσα, αλλά αρκεί ένα μόνο λάθος για να προκληθεί σκίσιμο της τρύπας του αφτιού. Η αφαίρεση των σκουλαρικιών σας πριν από τον ύπνο (αφού έχουν επουλωθεί) μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τέλος, αντιμετωπίστε τα αφτιά σας όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος – με μεγάλη προσοχή. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε πολλά προβλήματα με τα σκουλαρίκια σας ή τις τρύπες σας, σκεφτείτε ότι τα σκουλαρίκια ίσως δεν είναι για εσάς.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Repair of lacerated earlobes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2255146/pdf/canfamphys00059-0041.pdf

A Comparative Study of Elongation of Earlobe Following Two Different Modalities for Repair of Posttraumatic Split of Earlobe: Simple Side-to-Side Closure and Closure with Anterior Posterior Flap Modification https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7335466/

Use of Purse-String Suture Technique in Closure of Flesh Tunnel Defects of the Bilateral Earlobes https://journals.lww.com/dermatologicsurgery/Citation/2006/08000/Use_of_Purse_String_Suture_Technique_in_Closure_of.13.aspx

The “Round Block” Purse-String Suture: A Simple Method to Close Skin Defects with Minimal Scarring https://journals.lww.com/plasreconsurg/Citation/1997/07000/The__Round_Block__Purse_String_Suture__A_Simple.23.aspx