Καρδιά και αγγεία

Έχω καρδιαγγειακά προβλήματα. Μπορώ να καταναλώνω καφέ;

Εάν αντιμετωπίζετε καρδιαγγειακά προβλήματα, μάλλον δεν χρειάζεται να απομακρύνετε εντελώς τον καφέ από τη ζωή σας, σύμφωνα με ένα νέο ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart Failure Journal Report, το οποίο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ειδικότερα, μετά την ανάλυση τριών μεγάλων μελετών που αφορούσαν τις καρδιακές παθήσεις, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων φλιτζανιών καφέ (με καφεΐνη) την ημέρα, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να προταθεί η αύξηση της κατανάλωσης καφέ ως μέτρο πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας. Υπογραμμίζουν επίσης, ότι τα άτομα που ήδη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, δεν πρόκειται να επηρεαστούν αρνητικά από ένα φλιτζάνι καφέ.

Τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να συνεχίσουν να πίνουν καφέ;

Οι τρεις μελέτες που αναλύθηκαν στο ερευνητικό άρθρο υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση της κατάλληλης ποσότητας καφέ (3 ή λιγότερα φλιτζάνια/ ημέρα) μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με καρδιακά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Sitaramesh Emani, καρδιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το κάθε είδος καφέ περιέχει διαφορετικές ποσότητες καφεΐνης, οπότε δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πόσα φλιτζάνια καφέ είναι τα επιτρεπόμενα. Ως εκ τούτου, ένας άνθρωπος που πίνει ένα μικρό φλιτζάνι καφέ το πρωί και ένα το απόγευμα, δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, ένας μεγάλος καφές από τα Starbucks για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει πολύ περισσότερη καφεΐνη, οπότε η κατανάλωση τέτοιων καφέδων πρέπει να γίνεται με σύνεση.

Γενικότερα ο Δρ. Emani συμβουλεύει τους ασθενείς του να συνεχίσουν να πίνουν καφέ αλλά με σύνεση, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαλείψουν εντελώς τον καφέ από την ζωή τους.

Τονίζει όμως, ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών με καφεΐνη, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στο περιοδικό Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση έξι φλιτζανιών καφέ ή περισσότερων την ημέρα, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των λιπιδίων (λίπος) στο αίμα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε;

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vascular Health and Risk Management Journal, υποδηλώνει ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ στις κατάλληλες ποσότητες, δεν αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης. Ωστόσο, οι ασθενείς που συνηθίζουν να πίνουν πολλούς καφέδες, συνιστάται να παρακολουθούν επιμελώς την αρτηριακή τους πίεση και τους καρδιακούς τους παλμούς.

Μάλιστα, τα άτομα που νιώθουν έντονη κόπωση και συνεπώς καταφεύγουν στην υπερκατανάλωση καφεΐνης για να αποκτήσουν ενέργεια, πρέπει να το αναφέρουν οπωσδήποτε τα συμπτώματα τους στον γιατρό τους, διότι πολλές φορές η υπνηλία αποτελεί σύμπτωμα διαφόρων καταστάσεων υγείας, ανάμεσά τους και οι καρδιακές παθήσεις.

Πώς θα διαχειριστείτε την καρδιαγγειακή σας υγεία;

Τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συνιστά τα ακόλουθα μέτρα για σωστή διαχείριση της καρδιαγγειακής υγείας:

  • Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση
  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, για πρόληψη της χοληστερίνης
  • Μην καπνίζετε
  • Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε υγιή επίπεδα
  • Συζητήστε με τον γιατρό σας για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (εάν χρειάζεται)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Struggle With Heart Issues? Drinking Coffee in Moderation Won't Hurt https://www.verywellhealth.com/coffee-intake-heart-health-study-5113107

Habitual coffee intake and plasma lipid profile: Evidence from UK Biobank https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0261561421000145

Habitual coffee consumption and blood pressure: An epidemiological perspective https://www.dovepress.com/habitual-coffee-consumption-and-blood-pressure-an-epidemiological-pers-peer-reviewed-article-VHRM

Prevent Heart Disease https://www.cdc.gov/heartdisease/prevention.htm