Γυναίκα

Έχω καθυστέρηση αλλά δεν είμαι έγκυος: Πώς εξηγείται;

Αν ένα μήνα έχετε καθυστέρηση στην περίοδό σας, είναι λογικό να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να είστε έγκυος και να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης. Αν όμως είναι αρνητικό, η έλλειψη της εμμηνόρροιας μπορεί να οφείλεται σε πλήθος διαφορετικών παραγόντων. Για παράδειγμα, αν δεν έχετε περίοδο για πάνω από 3 μήνες χωρίς να είστε έγκυος, πάσχετε από αμηνόρροια, η οποία προκαλείται όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν επαρκή ποσότητα οιστρογόνων, των ορμονών που ελέγχουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Η αμηνόρροια με τη σειρά της αποτελεί ένδειξη διαφόρων καταστάσεων της υγείας σας. Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικούς πιθανούς λόγους για τους οποίους δεν είχατε φυσιολογική εμμηνόρροια για ένα μήνα.

Πού μπορεί να οφείλεται η απώλεια της περιόδου;

Αλλαγή στο σωματικό βάρος

Χάσατε ή πήρατε αρκετά κιλά στο πρόσφατο παρελθόν; Η γρήγορη μεταβολή του βάρους προκαλεί συχνά ορμονική διαταραχή, η οποία αρχικά προκαλεί καθυστέρηση στον έμμηνο κύκλο, αλλά με τον καιρό επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Άγχος

Το έντονο ή το μακροχρόνιο άγχος επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την έκκριση των αναπαραγωγικών ορμονών. Επομένως, η ωορρηξία και η εμμηνόρροια είναι πιθανό να διακοπούν εξαιτίας του άγχους. Αν το άγχος οφείλεται για την απώλεια της περιόδου σας, προκειμένου ο κύκλος σας να επιστρέψει στον φυσιολογικό του ρυθμό, πρέπει να αποβάλλετε την πηγή του άγχους ή να βρείτε στρατηγικές διαχείρισής του.

Υπερβολική άσκηση

Αν ασκείστε υπερβολικά, είναι πιθανό η περίοδός σας να επηρεαστεί, ειδικά αν έχετε χαμηλό σωματικό βάρος ή μικρή ποσότητα λίπους στον οργανισμό σας. Στην περίπτωση αυτή, η αμηνόρροια ονομάζεται “αμηνόρροια που σχετίζεται με την άσκηση”.

Παραγωγή υπερβολικής ποσότητας προλακτίνης

Η προλακτίνη είναι μια από τις ορμόνες που φυσιολογικά παράγονται από τον οργανισμό κατά τον θηλασμό. Ορισμένες φορές, οδηγεί στην παύση της περιόδου, γι’ αυτό και οι περισσότερες θηλάζουσες γυναίκες δεν έχουν εμμηνόρροια κατά την περίοδο του θηλασμού. Σε άτομα που δεν θηλάζουν, η έκκριση μικρής ποσότητας γάλακτος από τις θηλές είναι ένδειξη παραγωγής υπερβολικά μεγάλης ποσότητας προλακτίνης από τον οργανισμό. Αν και ιατρικά αντιμετωπίζεται απλώς με φαρμακευτική αγωγή, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν βιώνετε αυτά τα συμπτώματα.

Προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας έχει ως κύριο ρόλο την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν τον μεταβολισμό του οργανισμού. Ο ανενεργός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία δεν παράγονται αρκετές ορμόνες από τον αντίστοιχο αδένα. Στον αντίποδα, η υπερβολική δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα (υπερθυρεοειδισμός) είναι μια εξίσου παθολογική κατάσταση στην οποία τα επίπεδα των παραγόμενων ορμονών είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό. Άλλα συμπτώματα που προμηνύουν πρόβλημα λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνουν κόπωση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, απώλεια μαλλιών, ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους και τη μόνιμη αίσθηση κρύου ή ζέστης. Οι ιατρικές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα διαγιγνώσκονται με απλές εξετάσεις αίματος, επομένως αν αναγνωρίζετε τα παραπάνω συμπτώματα, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν ορμονική διαταραχή που, εκτός από τη δημιουργία κύστεων στις ωοθήκες, επηρεάζει τη γενικότερη υγεία και εμφάνιση. Συνήθως, έχουν διογκωμένες ωοθήκες με συστάδες μικρών, καλοήθων κύστεων, κάτι που επιβεβαιώνεται κλινικά με υπερηχογράφημα. Εκτός από απώλεια περιόδων, τα άτομα αυτά είναι πιθανό να έχουν:

  • ακανόνιστες ή καθόλου περιόδους
  • πολύ ελαφριά, βαριά ή απρόβλεπτη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • δερματικές παθήσεις, όπως ακμή ή σκούρες κηλίδες
  • παχυσαρκία
  • αραίωση μαλλιών
  • άπνοια ύπνου
  • δυσκολία στην εγκυμοσύνη
  • υπερβολική τρίχα στο πρόσωπο, την πλάτη ή τους μηρούς

Διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές, ειδικά η νευρική ανορεξία, είναι πιθανό να προκαλέσουν απώλεια μιας ή περισσότερων περιόδων, λόγω του ότι ο οργανισμός δεν έχει αρκετό σωματικό λίπος ώστε να συμβεί ωορρηξία.

Περιεμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση δεν έχουν περίοδο για τουλάχιστον 12 μήνες, με τη συνηθέστερη ηλικία εμμηνόπαυσης να είναι τα 52 έτη. Ωστόσο, η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι μια φάση που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση και εμφανίζει συμπτώματα σε μικρότερες ηλικίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • ακανόνιστες περίοδοι
  • βαρύτερες ή ελαφρύτερες περίοδοι
  • εξάψεις
  • προβλήματα στον ύπνο
  • αλλαγές στη διάθεση
  • ευερεθιστότητα
  • κολπική ξηρότητα
  • λιγότερο ενδιαφέρον για σεξουαλική επαφή

Γίνεται να είμαι έγκυος με αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης;

Είναι πάντα πιθανό η καθυστέρηση στην περίοδό σας να οφείλεται σε εγκυμοσύνη αντί για κάποια παθολογική κατάσταση, ακόμα και αν δεν επιβεβαιώνεται από το αντίστοιχο τεστ. Ο συνηθέστερος λόγος πίσω από ένα λανθασμένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης είναι το να το κάνετε υπερβολικά νωρίς, οπότε η ποσότητα χοριακής γοναδοτροπίνης στα ούρα δεν έχει αυξηθεί αρκετά ώστε να είναι ανιχνεύσιμη από το τεστ. Στην περίπτωση που έχετε καθυστέρηση αλλά δεν εντοπίζετε άλλα από τα παραπάνω συμπτώματα, περιμένετε μερικές ημέρες ακόμα και επαναλάβετε το τεστ εγκυμοσύνης.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can you miss a period and not be pregnant? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322893

Menopause basics https://www.womenshealth.gov/menopause/menopause-basics

Period problems https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/period-problems

Polycystic ovary syndrome https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome

Guidelines of the American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and Postpartum https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3472679/

Too Much of a Good Thing - Exercise Associated Amenorrhea http://www.epigee.org/exercise-associated-amenorrhea-late-period.html