Ορθοπαιδικά

Έχω σπασμένο οστό; 4 σημάδια που υποδηλώνουν κάταγμα οστού!

Τι είναι το κάταγμα;

Κάταγμα ονομάζεται το σπάσιμο ενός οστού. Σε περίπτωση που ένα οστό είναι σπασμένο και τρυπήσει το δέρμα, ονομάζεται ανοιχτό ή σύνθετο κάταγμα. Τα κατάγματα συμβαίνουν συνήθως εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων, πτώσεων ή αθλητικών τραυματισμών, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος όπως η οστεοπόρωση, που αποδυναμώνει τα οστά (Σφηνοειδή συμπιεστικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης: Οι πιο συχνές ερωτήσεις)

Χωρίς ακτινογραφία είναι δύσκολο να λεχθεί με βεβαιότητα ότι ένα άτομο έχει σπασμένο οστό. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι μπορούν ακόμη και να περπατήσουν με κάταγμα στο πόδι, ανάλογα με το που βρίσκεται ο τραυματισμός τους. Παρόλο που όλα τα κατάγματα προκαλούν πόνο, υπάρχουν και άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε αν υποψιάζεστε κάταγμα. Ωστόσο, πάντα είναι απαραίτητη η διάγνωση του γιατρού.

Σε αυτό το κείμενο, θα δούμε τέσσερα από τα βασικότερα σημάδια που υποδεικνύουν κάταγμα.

Έχω σπασμένο οστό; Ποια σημάδια δείχνουν ότι υπάρχει κάταγμα οστού;

1. Μώλωπες

Οι μώλωπες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αιμορραγίας κάτω από το δέρμα, λόγω διαρροής των αιμοφόρων αγγείων από κάποιον τραυματισμό. Με το κάταγμα μπορεί να προκύψει οποιοδήποτε είδος οστικής βλάβης που προκαλεί μώλωπες, υποδηλώνοντας είτε μικρό, είτε μείζον κάταγμα οστού.

Σημειώνεται ότι με το κάταγμα, ο μώλωπας μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαρροής αίματος από το ίδιο το σπασμένο οστό. Οι μώλωπες τείνουν να είναι μωβ στην αρχή και ακολούθως, λίγο πριν επουλωθεί ο τραυματισμός, παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα.

2. Πρήξιμο

Το πρήξιμο μπορεί επίσης να είναι σημάδι σπασμένου οστού. Οι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν διαρροή υγρών και μερικές φορές αίματος στους μαλακούς ιστούς, όπως οι μυς, το λίπος και το δέρμα. Αυτό το επιπλέον υγρό ωθεί τους μαλακούς ιστούς να διογκώνονται και να φαίνονται πρησμένοι. (Οίδημα των αρθρώσεων: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

3. Εμφάνιση

Η εμφάνιση ενός τραύματος μπορεί να δείξει εάν το οστό είναι σπασμένο ή όχι.

Αν το χέρι ή το πόδι λυγίζει σε μέρη ή με τρόπους που δεν πρέπει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει κάταγμα οστού.

Σε περίπτωση που το οστό προεξέχει μέσα από το δέρμα, τότε ενδέχεται να είναι και σπασμένο και εξαρθρωμένο. Αυτός ο τύπος τραυματισμού ονομάζεται σύνθετο ή ανοιχτό κάταγμα. (Κάταγμα δακτύλων του χεριού: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

4. Crepitus

Κάταγμα μπορεί να υποδηλώνει ένα “τραγανό αίσθημα” κάτω από το δέρμα, το οποίο είναι γνωστό ως crepitus, που είναι αποτέλεσμα του τριψίματος ανάμεσα στα σπασμένα κομμάτια του οστού.

Σε περίπτωση που νιώσετε το συγκεκριμένο αίσθημα, μαζί με άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν κάταγμα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το κάταγμα;

Η πλειονότητα των καταγμάτων συνοδεύεται από έντονο πόνο από την στιγμή που συμβαίνει ο αρχικός τραυματισμός. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται όταν μετακινείτε ή αγγίζετε την πάσχουσα περιοχή. Μπορεί να αισθανθείτε ζαλάδα ή ρίγη από το σοκ του τραυματισμού.

Άλλα πιθανά συμπτώματα του κατάγματος περιλαμβάνουν:

  • Οίδημα, ερυθρότητα και μώλωπες στην περιοχή
  • Ορατή παραμόρφωση
  • Έναν ήχο «κρακ» όταν συνέβη ο τραυματισμός
  • Δυσκολία υποστήριξης του βάρους στην τραυματισμένη περιοχή

Σε μερικές περιπτώσεις ένα σπασμένο οστό μπορεί να εξέχει από το δέρμα.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τα επείγοντα;

Θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τα επείγοντα εάν:

  • Ο τραυματισμός επηρεάζει το κεφάλι ή τη σπονδυλική στήλη
  • Το κάταγμα προσβάλλει ένα μεγάλο οστό, όπως το μηριαίο οστό
  • Το κάταγμα είναι εξαιρετικά επώδυνο, λόγω μεγάλου σπασίματος
  • Το οστό προεξέχει εμφανώς μέσα από το δέρμα

Αν έχετε κάποιο από τα πιο πάνω, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθείτε σε ακτινογραφία, γι΄αυτό μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας και επισκεφτείτε τα επείγοντα. (Χειρουργική επέμβαση κατάγματος ισχίου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Do I Have a Broken Bone? https://www.verywellhealth.com/do-i-have-a-broken-bone-4143129

Positives and negatives of nonsteroidal anti-inflammatory drugs in bone healing: the effects of these drugs on bone repair https://www.dovepress.com/positives-and-negatives-of-nonsteroidal-anti-inflammatory-drugs-in-bon-peer-reviewed-fulltext-article-DDDT

Adding mobilisation with movement to exercise and advice hastens the improvement in range, pain and function after non-operative cast immobilisation for distal radius fracture: a multicentre, randomised trial https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1836955320300278?via%3Dihub

Word: CREPITUS https://www.cedars-sinai.org/discoveries/crepitus.html

Bone Fractures https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15241-bone-fractures

Trauma-Induced Inflammation and Fracture Healing https://journals.lww.com/jorthotrauma/Abstract/2010/09000/Trauma_Induced_Inflammation_and_Fracture_Healing.2.aspx

Fractures https://medlineplus.gov/fractures.html