Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Έχουν και θετική επίδραση τα βιντεοπαιχνίδια στον εγκέφαλο;

Τα βιντεοπαιχνίδια δράσης ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συνδέοντας τη νευροαπεικόνιση με ένα έργο λήψης αποφάσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που έπαιζαν τακτικά βιντεοπαιχνίδια έπαιρναν ταχύτερες και ακριβέστερες αποφάσεις σε σχέση με τους συμφοιτητές τους που έπαιζαν σπάνια βιντεοπαιχνίδια. “Αυτό δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν”, δήλωσαν οι ερευνητές Mukesh Dhamala, PhD, και Timothy Jordan, PhD, και οι δύο με το Georgia State University στην Ατλάντα. Προηγούμενες μελέτες νευροαπεικόνισης έχουν υποδείξει ότι μπορεί να υπάρχουν ευεργετικές επιδράσεις των βιντεοπαιχνιδιών στις ικανότητες προσοχής, οπτικοχωρικής και μνήμης, αλλά δεν υπήρχε σαφής σχέση συμπεριφοράς-εγκεφάλου και οι επιδράσεις στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στον εγκέφαλο ;

Στη μελέτη συμμετείχαν 47 φοιτητές. Από αυτούς, οι 28 ανέφεραν ότι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια δράσης για τουλάχιστον 5 ώρες την εβδομάδα τα προηγούμενα 2 χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι “μη παίκτες” έπαιζαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα δοκιμαστικό με αριστερά-δεξιά κινούμενες κουκκίδες, στο οποίο τους ζητήθηκε να πατήσουν ένα κουμπί στο δεξί ή στο αριστερό τους χέρι για να υποδείξουν την κατεύθυνση προς την οποία κινούνταν οι κουκκίδες – ή να μην πατήσουν τα δύο κουμπιά, εάν δεν υπήρχε κίνηση προς την κατεύθυνση. Το αισθητικοκινητικό έργο λήψης αποφάσεων που χρησιμοποιήθηκε ξεκίνησε με μια χρωματική προτροπή (cue) που ακολουθούσε αμέσως μετά από μια οπτική απεικόνιση κινούμενων κουκκίδων, ώστε ο συμμετέχων να λάβει απόφαση σχετικά με την κίνηση των κινούμενων κουκκίδων και τέλος να εκτελέσει πραγματικά μια επιλογή (αριστερά ή δεξιά) με μια κινητική απόκριση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών ήταν ταχύτεροι κατά περίπου 190 χιλιοστά του δευτερολέπτου και ακριβέστεροι κατά 2% με τις απαντήσεις τους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια. Αυτές οι διαφορές συσχετίστηκαν με συγκεκριμένες αλλαγές στις δραστηριότητες των κόμβων και των δικτύων στη γλωσσική έλικα, στη συμπληρωματική κινητική περιοχή και στον θάλαμο και σε όλο το μήκος τους. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών “ενδεχομένως ενισχύει αρκετές από τις υποδιαδικασίες για την αίσθηση, την αντίληψη και την αντιστοίχιση με τη δράση για τη βελτίωση των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων”, γράφουν οι ερευνητές.

Ο Jordan δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τα αποτελέσματα. Ως παιδί είχε αδύναμη όραση στο ένα μάτι. Στο πλαίσιο μιας ερευνητικής μελέτης στην οποία συμμετείχε όταν ήταν περίπου 5 ετών, κάλυπτε το καλό του μάτι και έπαιζε βιντεοπαιχνίδια για να ενισχύσει την όραση στο αδύναμο μάτι. Ο Jordan αποδίδει στην εκπαίδευση στα βιντεοπαιχνίδια ότι τον βοήθησε να γίνει από νομικά τυφλός στο ένα μάτι και να αποκτήσει ισχυρή ικανότητα οπτικής επεξεργασίας, επιτρέποντάς του τελικά να παίζει λακρός και paintball.

Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να σταθούν ως εργαλεία βελτίωσης λειτουργίας του εγκεφάλου;

Το παιχνίδι βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να μεταβάλει τον εγκέφαλο με τρόπο που βελτιώνει ορισμένες γνωστικές δεξιότητες. Η προειδοποίηση είναι ότι καμία καλά σχεδιασμένη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή δεν έχει τεκμηριώσει ότι αυτές οι βελτιώσεις στις γνωστικές δεξιότητες γενικεύονται σε επίμονες βελτιώσεις σε αποτελέσματα του πραγματικού κόσμου, όπως οι σχολικές επιδόσεις. Είναι επίσης ασαφές σε αυτό το σημείο ποιο είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται στην εκπαίδευση με βιντεοπαιχνίδια για να αρχίσουν να λαμβάνονται σαφή οφέλη στις δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Ακόμα επισημαίνεται ότι τα παιχνίδια πρέπει να γίνονται με μέτρο. Το υπερβολικό παιχνίδι μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε εθισμό, όπως και οτιδήποτε επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, ειδικά τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νέων.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για τον εθισμό των εφήβων στα βιντεοπαιχνίδια και εδω 7 τρόπους διαχείρισης!