Διατροφή

Φάγατε πολύ στη διάρκεια των διακοπών και νιώθετε τύψεις; Τρόποι να το διαχειριστείτε

Όταν τελειώσουν οι διακοπές, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να διαπιστώσετε ότι δεν χωράτε στα ρούχα σας και έτσι ακολουθούν οι τύψεις για την κατάχρηση φαγητού που κάνατε. Θα δίνατε τα πάντα να επιστρέψετε πίσω στον χρόνο και να μην φάτε ότι φάγατε, αλλά επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει, εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να διαχειριστείτε τις συνέπειες που προκαλέσατε και να επιστρέψετε στο σημείο που ήσασταν, χωρίς να τιμωρήσετε τον εαυτό σας.

Γιατί έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Σκοτ, ειδική στη διαχείριση άγχους, ένας λόγος που καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφής κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι το άγχος, ακόμη και αν θεωρούμε ότι κάποιες δραστηριότητες είναι διασκεδαστικές και χαλαρωτικές, όπως τα ψώνια, το ψήσιμο των φαγητών και τα πάρτι. Τελικά, μετά από όλα αυτά αντί να νιώθουμε γεμάτοι καταλήγουμε να νιώθουμε εξουθενωμένοι και έτσι για να γεμίσουμε τα κενά μας καταναλώνουμε πολύ φαγητό. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των διακοπών ωθούμαστε στο να κάνουμε τα πάντα σε υπερβολικό βαθμό! Πάρα πολύ φαγητό, ποτό και πολλά ψώνια, πράγμα που με τη σειρά του μας δημιουργεί μια εσωτερική ένταση και άγχος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο έντασης- άγχους- υπερκατανάλωσης.

Ποια συμπτώματα ενδέχεται να παρατηρήσετε μετά το τέλος των διακοπών;

  • Πονοκεφάλους
  • Μυϊκή ένταση
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Κατάθλιψη
  • Φούσκωμα ή κόπωση από την υπερκατανάλωση λίπους και ζάχαρης
  • Ενοχή από το πάρα πολύ φαγητό

Πώς θα βελτιώσετε το σώμα σας μετά το τέλος των διακοπών και θα μειώσετε το άγχος σας;

1. Ασκηθείτε

Μπορεί η άσκηση να είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας ή και μετά, αλλά η μετακίνηση του αίματος στο σώμα θα μειώσει τα επίπεδα του στρες σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε επίπονες ασκήσεις, απλά κάντε λίγο περπάτημα, ασκήσεις κατάρτισης δύναμης ή λίγη γιόγκα. Ακόμα και τα λίγα λεπτά μπορούν να σας αλλάξουν τη διάθεση και να αυξήσουν τα επίπεδα της ενέργειας σας.

2. Καταναλώστε άφθονο νερό

Το φούσκωμα που νιώθετε μετά τις διακοπές, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερκατανάλωση αλατιού, η οποία προκαλεί κατακράτηση υγρών. Πολλά από τα αγαπημένα μας φαγητά που συνήθως καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών, περιέχουν περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζεται το σώμα μας. Για να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση, καταναλώστε άφθονο νερό.

3. Φάτε υγιεινά

Μετά από όλα όσα φάγατε μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται ότι δεν πρόκειται αν ξαναφάει. Ωστόσο, ακόμη και μετά από πολύ φαγητό, το σώμα σας θα πεινάσει. Οπότε αρχίστε να τρώτε υγιεινά, φάτε σαλάτες, φρούτα και σούπες που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ελάχιστες θερμίδες, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να χάσει βάρος και να ξεφουσκώσει.

4. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα

Ένα από τα χειρότερα συναισθήματα που θα νιώσετε μετά την υπερκατανάλωση τροφής είναι η ενοχή. Ωστόσο, χρησιμοποιείστε την ενοχή σας ως δύναμη παρακίνησης για να βελτιώσετε το σώμα σας. Δημιουργήστε λοιπόν, ένα πρόγραμμα διατροφής, στο οποίο θα συμπεριλάβετε υγιεινά τρόφιμα και προγραμματίστε 2-3 μέρες την εβδομάδα κατά τις οποίες θα ασκήστε. Φροντίστε όμως, να ακολουθήσετε το πρόγραμμα που θα φτιάξετε, γι΄αυτό κάντε το όσο πιο ρεαλιστικό μπορείτε με βάση τα δεδομένα σας.

5. Συγχωρέστε τον εαυτό σας

Η ενοχή είναι χρήσιμη μόνο αν σας ωθήσει σε καλύτερη συμπεριφορά. Μόλις αρχίσετε να αλλάζετε την συμπεριφορά σας και να υιοθετείτε υγιεινές συνήθειες, τότε δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές και να τιμωρείτε τον εαυτό σας.

6. Δημιουργήστε ένα μελλοντικό σχέδιο

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τα λάθη που κάνατε αυτή τη φορά και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αποφύγετε στο μέλλον. Κάνοντας το αυτό, θα βοηθηθείτε ώστε να κάνετε καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές στις επόμενες διακοπές σας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved