Παιδί

Έφηβοι: Αυτά χρειάζονται για την ψυχική τους υγεία!

Σε περιόδους χάους, είναι εύκολο να παραμελήσουμε τη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας. Οι ρουτίνες διαταράσσονται, αναδύονται φόβοι και γίνονται πράγματα που δεν έχετε ξανακάνει ποτέ πριν. Ως γονείς, πρέπει να δημιουργήσετε ξανά μια δομή που προηγουμένως συχνά δημιουργούνταν για εσάς, με το σχολείο, τη δουλειά, τις αθλητικές εκδηλώσεις, τα ραντεβού για παιχνίδι και τις προπονήσεις. Πρέπει να εξισορροπήσετε τις δικές σας ανάγκες ως ενήλικες με τις ανάγκες των παιδιών σας επίσης. Και ενώ το Pinterest δείχνει χειροποίητα χρονοδιαγράμματα που έχουν δημιουργήσει οι γονείς για τις οικογένειές τους μετά τη διάρκεια της καραντίνας, το δικό σας νοικοκυριό με εφήβους προσπαθεί να ακολουθήσει τη ροή και να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από το νερό. Εάν μεγαλώνετε έφηβα αγόρια, θεωρώ σημαντικό για τους γιους σας να έχουν ορισμένα εργαλεία για να τα παίρνουν μαζί τους προκειμένου να προάγουν την ψυχική υγεία, ιδίως καθώς βγαίνουν στον κόσμο. Στις σημερινές ταραγμένες εποχές νομίζω ότι υπάρχει η ίδια εργαλειοθήκη, με κάποιες τροποποιήσεις, για να βοηθήσει τα έφηβα αγόρια να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία. Ακολουθούν τα πέντε εργαλεία που θα χρειαζόταν να έχει ο έφηβος γιος σας και όλα τα έφηβα αγόρια στην εργαλειοθήκη τους για την ψυχική τους υγεία:

  1. Φίλοι. Τα έφηβα αγόρια χρειάζονται συνδέσεις με τους φίλους τους. Όταν τα αγόρια σας ήταν μικρότερα, θέλατε να τα βοηθήσουτε να καλλιεργήσουν φιλίες. Τους ενθαρρύνατε να καλούν φίλους στο σπίτι, ώστε να περνούν χρόνο μαζί τους και να τους γνωρίσετε κι εσείς. Καθώς μπήκαν στην εφηβεία, έχετε υιοθετήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση όσον αφορά την εμπλοκή σας στο να τα βοηθήσατε να επιλέξουν τους φίλους τους, αλλά τονίζατε την ανάγκη να έχουν καλούς φίλους στη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα αγόρια σας συνομιλούσαν με τους φίλους τους στο διαδίκτυο και παίζανε βιντεοπαιχνίδια. Οι φίλοι τους τα βοήθησαν να διατηρήσουν την αίσθηση της κανονικότητας και να συνεχίσουν να έχουν κοινές εμπειρίες, παρόλο που ήταν φυσικά χωρισμένοι.
  2. Υγιή χόμπι. Τα χόμπι είναι σημαντικό να τα αναπτύσσουμε όλοι μας, καθώς μας δίνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά/το σχολείο και μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε εξωτερικούς τομείς ενδιαφέροντος. Τα διαλείμματα και οι διασκεδαστικές δραστηριότητες είναι απαραίτητα για την ψυχική υγεία. Τα έφηβα αγόρια χρειάζονται χόμπι, αλλά μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν πια χόμπι θέλουν να κάνουν. Η έκθεση του έφηβου γιου σας σε όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές δυνατότητες, μέσω βιβλίων, διαδικτυακών αναζητήσεων ή συζητήσεων με άλλους, μπορεί να βοηθήσει τον γιο σας να αναπτύξει ενδιαφέρον για ένα χόμπι που θα του επιτρέψει να βρει διέξοδο για να αντιμετωπίσει το άγχος ή τις δύσκολες στιγμές.
  3. Μια σύνδεση με τους ενήλικες. Αν και ο έφηβος γιος σας μπορεί να μοιάζει με ενήλικα, σίγουρα δεν συμπεριφέρεται σαν ενήλικας. Μερικές φορές κάνει αμφισβητήσιμες επιλογές καθώς προσπαθεί να πλοηγηθεί στη ζωή και στην ενηλικίωση. Πρέπει καθένας έφηβος να έχει σχέσεις με ενήλικες που μπορούν να τους βοηθήσουν να καθοδηγήσουν την εφηβεία και να τους δείξουν τις πιθανές συνέπειες όταν έρχονται αντιμέτωποι με αποφάσεις. Ως γονείς, προσπαθήστε να ακούτε τους γιους σας ενώ μιλάνε μαζί τους. Αλλά είναι γνωστό επίσης ότι μέρος της ανατροφής των εφήβων περιλαμβάνει και τη βοήθεια άλλων ενηλίκων, όπως οι δάσκαλοι, οι προπονητές, οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Αυτοί οι ενήλικες δίνουν στους έφηβους γιους σας άλλους στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα και σας βοηθούν να βεβαιωθείτε ότι οι γιοι σας διατηρούν τη δική τους ψυχική υγεία.
  4. Προσωπικό χώρο. Τα έφηβα αγόρια χρειάζονται πρόσβαση σε κάποιου είδους φυσικό χώρο για τον οποίο είναι υπεύθυνα. Ακόμη και αν δεν έχει δικό του υπνοδωμάτιο, πιθανότατα έχει ένα κρεβάτι ή κάποιο μέρος του σπιτιού που είναι δικό του. Δίνοντας στο γιο σας έναν χώρο που είναι δικός του, θα του επιτρέψετε να έχει ένα μέρος για να αποσυρθεί όταν θέλει να ξεφύγει, να σκεφτεί ή να επεξεργαστεί μόνος του τα συναισθήματά του. Φυσικά υπάρχουν όρια και ως γονείς διατηρείτε την πραγματική κυριότητα του χώρου.
  5. Άσκηση. Η άσκηση σε κάποια μορφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Τα έφηβα αγόρια μπορεί να χρειαστούν κάποια ήπια ενθάρρυνση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να ασχοληθεί με κάποιο είδος τακτικής άσκησης. Για τα αγόρια που δεν ασχολούνται ή δεν ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά κάθε έφηβος μπορεί να πάει μια βόλτα ή να τρέξει, να παρακολουθήσει ένα μάθημα γιόγκα στο Youtube ή να σηκώσει βάρη. Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες. Θα βοηθήσει επίσης να προετοιμάσει τον γιο σας για υγιείς συνήθειες στην ενήλικη ζωή.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved