Εξαρτησιογόνες ουσίες

Έφηβοι και αλκοόλ: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στους νέους;

Το αλκοόλ είναι ένα πολύ ισχυρό εθιστικό, που σε υψηλές δόσεις είναι βλαβερό και θανατηφόρο. Πολλοί ενήλικες πίνουν μέτριες και ασφαλείς ποσότητες, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που πίνουν πάρα πολύ, με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες. Για τους εφήβους, το αλκοόλ δεν είναι μόνο παράνομο, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνο. (Αλκοόλ: Μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών; Μύθοι και αλήθειες!)

Τι συμβαίνει στο σώμα με την κατανάλωση αλκοόλ;

Όταν ένα άτομο καταναλώσει ένα αλκοολούχο ποτό, το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός του, μέσω του στομαχιού και του λεπτού εντέρου. Από εκεί ταξιδεύει στον εγκέφαλο, προκαλώντας:

 • Επιβράδυνση του χρόνου αντίδρασης
 • Μειωμένο συντονισμό
 • Ασαφή σκέψη
 • Βλάβη στην όραση
 • Προβλήματα ορθής κρίσης

Το αλκοόλ είναι εθιστικό;

Ναι, το αλκοόλ είναι πολύ εθιστικό. Περίπου 18 εκατομμύρια ενήλικες είναι εθισμένοι στο αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πίνουν αλκοόλ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί κι άλλα προβλήματα στη ζωή τους. (Η επίδραση του αλκοόλ στις φυσιολογικές διεργασίες και την άσκηση)

Οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να καταναλώνουν αλκοόλ σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία, αυξάνει τον κίνδυνο εθισμού. Οι έφηβοι που αρχίζουν να πίνουν αλκοόλ γύρω στα 15 τους, έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εθισμό αργότερα στη ζωή τους, συγκριτικά με όσους αρχίζουν να πίνουν γύρω στα 21 τους. (Διαταραχή χρήσης αλκοόλ: Είναι το ποτό το κέντρο του κόσμου σας;)

Υπάρχει κάποιο αλκοολούχο ποτό που να θεωρείται ασφαλές;

Δεν υπάρχει κανένα αλκοολούχο ποτό που να θεωρείται ασφαλές. Όλα περιέχουν αλκοόλ και όλα είναι εξίσου επικίνδυνα. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερο κακό προκαλεί στην υγεία του και τόσο αυξάνει τις πιθανότητες εθισμού. (Εθισμός: Γιατί είναι σημαντικό να γνωστοποιήσει κάποιος το πρόβλημα του;)

Για ποιους λόγους επιλέγουν να πίνουν οι άνθρωποι;

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια κοινωνική δραστηριότητα, οπότε οι περισσότεροι πίνουν όταν βρίσκονται έξω με παρέα. Επειδή το αλκοόλ «απελευθερώνει» τους ανθρώπους, πολλοί πίνουν για να νιώσουν πιο άνετα με τους γύρω τους, ενώ άλλοι πίνουν απλά επειδή βλέπουν τους άλλους να το κάνουν.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που ένας άνθρωπος επιλέγει να πίνει αλκοόλ, πρέπει να έχει πάντα κατά νου ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία και θεωρείται επικίνδυνη, ειδικά αν έχει σκοπό να οδηγήσει αργότερα. Αντίθετα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μαζί με το φαγητό, θεωρείται από τους ειδικούς υγιεινή για την καρδιά. (Υπερκατανάλωση αλκοόλ: 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα)

Τι σημαίνει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ;

Δυστυχώς, σε ορισμένα πάρτι, κυρίως εφηβικά, δίνεται έμφαση στο ποτό με την προοπτική της μέθης. Αυτό συνεπάγεται υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Υπερκατανάλωση αλκοόλ σημαίνει:

 • Περισσότερα από τέσσερα ποτά για τις γυναίκες
 • Περισσότερα από πέντε ποτά για τους άνδρες

Γιατί οι έφηβοι πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, τουλάχιστον μέχρι τα 21 τους, όπως:

 • Σύλληψη: Το αλκοόλ πριν τα 21 είναι παράνομο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη.
 • Ατυχήματα: Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης σκοτώνει περίπου 4.000 εφήβους κάθε χρόνο. Αν θα πιείτε φροντίστε να μην οδηγήσετε. Πείτε όχι στην πρόσκληση να σας μεταφέρει ένας μεθυσμένος οδηγός.
 • Βλάβες εγκεφάλου: Ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι τα 20. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσει βλάβες, επηρεάζοντας αρνητικά τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι που πίνουν έχουν πιο εξασθενημένη μνήμη, συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους που δεν πίνουν. (Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα;)
 • Εγκατάλειψη σχολείου: Η χρήση αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εγκατάλειψης του γυμνασίου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.
 • Εθισμός: Η χρήση αλκοόλ στην εφηβική ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο μεταγενέστερου εθισμού. (Εθισμός και εξάρτηση από ουσίες: Πιο επιρρεπείς οι γυναίκες)
 • Παραβατική συμπεριφορά: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο παραβατικών συμπεριφορών, όπως οι ληστείες και οι βιασμοί, νοουμένου ότι υπό την επήρεια αλκοόλ η κρίση εξασθενεί.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Teens and Alcohol https://teens.webmd.com/teens-and-alcohol

NIAAA supports and conducts research on the impact of alcohol use on human health and well-being. https://www.niaaa.nih.gov/

Understanding Alcohol Use Disorder -- the Basics https://www.webmd.com/mental-health/addiction/understanding-alcohol-abuse-basics#1