Σεξουαλική Υγεία

Έφηβοι, σεξ και μύθοι εγκυμοσύνης

Υπάρχουν πολλοί μύθοι εκεί έξω για το πώς μπορούν και δεν μπορούν να μείνουν έγκυες οι γυναίκες, που πολλοί από αυτούς είναι πέρα για πέρα λανθασμένοι και πολλές φορές επικίνδυνοι. Πιο κάτω λοιπόν, θα μάθουμε αυτούς τους μύθους, για την αποφυγή τόσο των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, όσο και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Αρχικά, να υπενθυμίσουμε ότι τα σπερματοζωάρια είναι ανθεκτικά κύτταρα που κάνουν τα πάντα για να φτάσουν στο ωάριο της γυναίκας. Μάλιστα, μερικές φορές μπορεί να μείνουν μέσα στη μήτρα ζωντανά για μέρες και να γονιμοποιήσουν το ωάριο αργότερα. Ως εκ τούτου, ειδικά οι έφηβοι που δεν έχουν τόση εμπειρία, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην παρασύρονται από ανυπόστατους μύθους.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι που αφορούν την εγκυμοσύνη κατά την εφηβεία;

Μύθος 1: «Αν δεν εκσπερματώσεις μέσα στον κόλπο δεν υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης»

Ο πιο κλασικός μύθος που δυστυχώς πιστεύουν πολλοί έφηβοι είναι ότι αν δεν εκσπερματώσουν μέσα στον γυναικείο κόλπο, δεν θα υπάρξει κανένα ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Αυτό βέβαια, είναι λάθος, καθώς μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος και από το υγρό της προ-εκσπερμάτωσης, το οποίο περιέχει σπέρμα. Αν γύρω από το πέος υπάρχει σπέρμα και έρθει σε επαφή με τον κόλπο, τότε υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης.

Μύθος 2: «Το όρθιο σεξ αποτρέπει την εγκυμοσύνη»

Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ανεξάρτητα από την θέση που βρίσκεται κατά το σεξ. Οπότε και αυτή η εκδοχή αποτελεί απλά μύθο που δεν ευσταθεί.

Μύθος 3: «Αν το κορίτσι κάνει ένα μεγάλο άλμα μετά το σεξ, τότε δεν πρόκειται να μείνει έγκυος»

Μάλιστα. Καλά διαβάσατε. Ο μύθος ότι ένα άλμα μετά το σεξ μπορεί να σώσει ένα κορίτσι από την εγκυμοσύνη κυκλοφορεί στους κύκλους των εφήβων. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, τα κορίτσια μπορούν να κάνουν όσα άλματα θέλουν, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τις σώσουν από την εγκυμοσύνη, εάν το σπέρμα πρόλαβε να φτάσει στο ωάριο τους.

Μύθος 4: «Αν το κορίτσι δεν έχει οργασμό, τότε δεν μπορεί να μείνει έγκυος»

Και αυτός ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς, οι γυναίκειοι οργασμοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την γονιμοποίηση ενός ωαρίου. Κατά τον οργασμό η μήτρα συσπάται και σίγουρα αυτό βοηθάει περισσότερο στην επίτευξη της εγκυμοσύνης και τον εγκλωβισμό των σπερματοζωαρίων, όμως και γυναίκες που δεν έχουν έλθει σε οργασμό, πάλι μπορούν να μείνουν έγκυες.

Μύθος 5: «Το σεξ στο νερό εμποδίζει την εγκυμοσύνη»

Η άποψη ότι το σεξ στο νερό μπορεί να εμποδίσει την εγκυμοσύνη, είναι επίσης λανθασμένη, καθώς οποιαδήποτε επαφή του σπέρματος με τον κόλπο αυξάνει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης.

Μύθος 6: «Δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης αν κάνεις σεξ στην περίοδο σου»

Ο ισχυρισμός ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να μείνουν έγκυες αν κάνουν σεξ κατά την περίοδο τους, δεν ευσταθεί διότι το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στον γυναικείο κόλπο μέχρι και για μια εβδομάδα. Διάστημα κατά το οποίο μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο της γυναίκας.

Μύθος 7: «Οι κολπικές πλύσεις μετά το σεξ εμποδίζουν την εγκυμοσύνη»

Όπως είπαμε και πιο πάνω, μοναδικό μέλημα του σπέρματος είναι η γονιμοποίηση του ωαρίου, οπότε, κινούμενο γρήγορα προς τις ωοθήκες, το σπέρμα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί από τον κόλπο της γυναίκας με κολπικές πλύσεις.

Συμπερασματικά

Εάν είστε στην εφηβεία και είστε ενεργή σεξουαλικά, εκείνο που πραγματικά πρέπει να κάνετε είναι να συζητήσετε με τους γονείς σας για αποδεδειγμένα αποτελεσματικούς τρόπους αντισύλληψης, ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved