Σεξουαλική Υγεία

Έφηβοι σεξουαλικά ενεργοί στο διαδίκτυο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θυματοποίησης και στη ζωή τους

Teens online
Teens online

Οι έφηβοι περνούν πολλές ώρες καθημερινά στο διαδίκτυο, όπου υπάρχουν απεριόριστες ευκαιρίες για να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητα. Αυτές οι «ευκαιρίες» συνοδεύονται από μεγάλους κινδύνους. Μία ερευνήτρια από το Michigan State University διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικές εμπειρίες στο διαδίκτυο μπορούν να προβλέψουν εάν θα γίνουν θύματα σεξουαλικής επίθεσης ένα χρόνο αργότερα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Youth and Adolescence και χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, αποτελούν μέρος μιας μελέτης που είναι η πρώτη του είδους της, με σκοπό να διερευνήσει τις σεξουαλικές εμπειρίες χρησιμοποιώντας μια προσωπική προσέγγιση που προσδιορίζει συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφορών σε υποομάδες ανθρώπων και όχι σε γενικές παρατηρήσεις σε μια μεγάλη ομάδα. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τις online εμπειρίες των κοριτσιών – και τις επακόλουθες εμπειρίες εκτός διαδικτύου – με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τις προηγούμενες μελέτες.

“Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η συμμετοχή σε επικίνδυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο μεταφράζεται σε κινδύνους εκτός σύνδεσης”, υπογράμμισε η Megan Maas, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο MSU. “Αλλά ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε συγκεκριμένα ηλεκτρονικά πρότυπα συμπεριφοράς που συσχετίζονται με την ευαισθησία σε διαφορετικά αποτελέσματα εκτός σύνδεσης – τα οποία ποτέ δεν είχαν καταγραφεί από συμβατικές προσεγγίσεις πριν”.

Στην μελέτη αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από 296 κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών, τα οποία ανέφεραν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες στο διαδίκτυο σε διάστημα πέντε ετών.

“Με την αξιολόγηση των σεξουαλικών εμπειριών των έφηβων, καταφέραμε να ορίσουμε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες προέβλεπαν αποτελέσματα σεξουαλικής υγείας και θυματοποίησης ένα χρόνο αργότερα”, δήλωσε η Μάας.

Οι τέσσερις κατηγορίες ήταν:

Online Inclusive: Αυτοί οι έφηβοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να έχουν αρκετές σεξουαλικές εμπειρίες στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης πορνογραφικού περιεχομένου, chat με ξένους για σεξ, αποστολής γυμνών φωτογραφιών και δημιουργίας προκλητικών κοινωνικών μέσων. Αυτή η κατηγορία συχνά έχει επαφές με τρίτους που δημοσιεύουν σχόλια στους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων, ζητώντας γυμνές φωτογραφίες και προσκαλώντας τους για σεξ.
Seekers: Οι έφηβοι αυτοί αναζητούν σκόπιμα πορνό στο διαδίκτυο, συνομιλούν με άλλους για το σεξ και δημοσιεύουν σέξι φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα, αλλά δεν έχουν απαραίτητα ένα προκλητικό προφίλ και δεν λαμβάνουν πολλή προσοχή από τρίτους.
Attractors: Αυτή η κατηγορία των εφήβων λαμβάνει την προσοχή από τρίτους στο διαδίκτυο, αν και δεν το αναζητούν ρητά. Διατηρούν ένα προκλητικό προφίλ στα κοινωνικά μέσα, τρίτοι τους ζητούν γυμνές φωτογραφίες, λαμβάνουν σχόλια για το πόσο σέξι είναι και τρίτοι επιδιώκουν φυσική σεξουαλική επαφή μαζί τους..
Online Abstinent: Αυτή η ομάδα είχε ελάχιστες πιθανότητες να έχει σεξουαλικές εμπειρίες στο διαδίκτυο.

Ο στόχος ήταν να εντοπιστούν τα πρότυπα σεξουαλικών εμπειριών που μπορεί να σχετίζονται με τρεις πιθανές επιπτώσεις ένα χρόνο αργότερα:

  • ο κίνδυνος για τον ιό HIV
  • η σεξουαλική επίθεση
  • η ενδοοικογενειακή βία.

Ανακάλυψαν ότι οι attractors ήταν πιο πιθανό να δεχθούν σεξουαλική επίθεση από ότι οι seekers, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης ή της επίθεσης, ενώ οι seekers ήταν πιο πιθανό να έχουν έναν βίαιο ρομαντικό σύντροφο, ειδικά εάν είχαν βιώσει προηγούμενη σεξουαλική κακοποίηση ή επίθεση.

Η Μάας εξήγησε ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πόσο σημαντικό είναι για τους έφηβους να λαμβάνουν εκπαίδευση για να κατανοήσουν πώς οι σεξουαλικές εμπειρίες στο διαδίκτυο μπορούν να διαμορφώσουν τις εμπειρίες τους στην πραγματική ζωή. Συγκεκριμένα, ελπίζει ότι τα σχολεία και οι οικογένειες θα εκπαιδεύσουν τη νεολαία για τη σεξουαλική υγεία και τη συγκατάθεσή της καθώς και τις υγιείς σχέσεις, καθώς οι εμπειρίες τους στο διαδίκτυο θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

“Αντί να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το αδύνατο -όπως η εξάλειψη της έκθεσης των εφήβων σε πορνογραφικό υλικό – μπορούμε και πρέπει να τους ενημερώσουμε για αυτές τις πραγματικότητες και τους κινδύνους και να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις για την εκμάθηση και την έκφραση της σεξουαλικότητας“, δήλωσε η Μάας.

Η Μαας ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα εμπνεύσουν τους γονείς να μιλήσουν προληπτικά στα παιδιά τους για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν online, καθώς και να θεσπίσουν κανόνες νωρίς στη ζωή τους, που μπορούν να εμποδίσουν τα κορίτσια να δώσουν μεγάλη έμφαση στη σεξουαλική παρουσία στα κοινωνικά μέσα.

Η καλύτερη στρατηγική για τους γονείς είναι:

  • να περιορίσουν το χρόνο και το χώρο για τη χρήση του διαδικτύου.
  • καθορίστε ένα χρονικό όριο που μπορεί το παιδί να είναι στο διαδίκτυο
  • μην επιτρέπετε οθόνες στα υπνοδωμάτια.

Υπάρχουν εφαρμογές για τους γονείς που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του υπολογιστή και πολλοί τρόποι για να εμπλέξουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες που δεν βασίζονται στο διαδίκτυο.

Στη συνέχεια, η Μάας σχεδιάζει να διερευνήσει γιατί αυτές οι εμπειρίες στο διαδίκτυο προβλέπουν τον κίνδυνο και τη θυματοποίηση στη ζωή των έφηβων κοριτσιών. Για παράδειγμα, εάν τα έφηβα κορίτσια αισθάνονται υποχρεωμένα να ασκούν ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα αν έχουν ήδη στείλει γυμνή φωτογραφία. Εκφράζει την ελπίδα ότι από αυτή τη μελέτη θα προκύψουν διευκρινίσεις για να παρέχει πιο συγκεκριμένες οδηγίες στον προγραμματισμό της σεξουαλικής υγείας και της ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Πηγή:

news-medical.net