Ορθοπαιδικά

Εγχύσεις στο γόνατο ή αρθροπλαστική: Ενημερωθείτε και επιλέξτε το καλύτερο!

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα γόνατα. Οι θεραπείες γι’ αυτό περιλαμβάνουν ενέσεις στο γόνατο και αντικατάστασή του. Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας;

Η πάθηση προσβάλλει συχνά άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας, πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί τη διάσπαση του χόνδρου μεταξύ των αρθρώσεων. Ο χόνδρος χρησιμεύει ως μαξιλάρι για τις αρθρώσεις και προστατεύει την επιφάνεια των οστών. Χωρίς αυτό το μαξιλάρι, τα οστά μπορεί να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο. Εάν ένας ασθενής συνεχίζει να αισθάνεται δυσφορία, πρήξιμο ή εκτεταμένη βλάβη στις αρθρώσεις, ο γιατρός του μπορεί να προτείνει αντικατάσταση γόνατος ή κάποια ένεση.

Θεραπεία με ένεση στο γόνατο

Οι γιατροί συστήνουν συνήθως θεραπεία με ενέσεις στο γόνατο ή φυσικοθεραπείες πριν συστήσουν χειρουργική επέμβαση. Για ορισμένους ανθρώπους, οι ενέσεις βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου στο γόνατο.

 • Ενέσεις κορτικοστεροειδών

Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών είναι από τις πιο κοινές ενέσεις. Οι γιατροί κάνουν ενέσεις κορτικοστεροειδών απευθείας στην άρθρωση του γόνατος για να βοηθήσουν στη γρήγορη ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής στο γόνατο. Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που σχετίζονται με το στεροειδές κορτιζόλη. Χρησιμοποιούνται συστηματικά για τη μείωση της φλεγμονής. Τα κορτικοστεροειδή μιμούνται τις επιδράσεις μιας ουσίας που ονομάζεται κορτιζόλη και παράγεται φυσικά από τα επινεφρίδια. Σε υψηλές δόσεις, τα κορτικοστεροειδή μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Επιδρούν επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για τον έλεγχο καταστάσεων στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους δικούς του ιστούς, όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το κορτικοστεροειδές απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύει στο σημείο της φλεγμονής. Η ενέσιμη θεραπεία παρέχει ταχεία ανακούφιση στη φλεγμονώδη περιοχή και είναι πιο ισχυρή από τα παραδοσιακά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Εκτός από την παροχή γρήγορης ανακούφισης, η έγχυση δεν προκαλεί πολλές από τις παρενέργειες που προκαλούν τα από του στόματος χορηγούμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα. Οι γιατροί μπορούν να χορηγούν την ένεση στο ιατρείο τους. Μπορεί να κάνουν τοπική αναισθησία στην περιοχή του γόνατος πριν εγχύσουν το φάρμακο απευθείας στην άρθρωση. Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται σχεδόν άμεση ανακούφιση, ενώ άλλοι αισθάνονται τα αποτελέσματα αρκετές ημέρες αργότερα. Ανάλογα με την κατάσταση του γόνατος, τα οφέλη μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες έως και πάνω από 6 μήνες. Παράγοντες που παίζουν ρόλο στο πόσο θα διαρκέσουν τα αποτελέσματα της ένεσης στεροειδών, όπως η έκταση της φλεγμονής και η γενική υγεία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της ένεσης είναι προσωρινά. Ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες ενέσεις κορτιζόνης. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια μετά από μια ένεση στεροειδών, εκτός από λίγο πόνο ή μυρμήγκιασμα στο σημείο όπου έγινε η ένεση. Ωστόσο, τα κορτικοστεροειδή μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους, ειδικά όταν λαμβάνονται πολύ συχνά. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 1. Θάνατο των κοντινών οστών, γνωστό ως οστεονέκρωση
 2. Μόλυνση των αρθρώσεων
 3. Νευρική βλάβη
 4. Λέπτυνση του δέρματος και των μαλακών μορίων γύρω από το σημείο της ένεσης
 5. Προσωρινή αναζωπύρωση του πόνου και της φλεγμονής στην άρθρωση
 6. Μείωση της πυκνότητας των οστών, γνωστή ως οστεοπόρωση
 7. Δυσχρωμίες του δέρματος γύρω από το σημείο της ένεσης
 8. Οι διαβητικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένο σάκχαρο στο αίμα.
 9. Αλλεργική αντίδραση
 10. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερκορτιζολισμού ή συνδρόμου Cushing.
 • Άλλες ενέσεις

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια ή βλαστοκύτταρα, αλλά τόσο το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας όσο και το Arthritis Foundation είναι κατά της χρήσης αυτών των θεραπειών. Δεν υπάρχει τυποποιημένη διαδικασία για καμία από τις δύο προσεγγίσεις και το άτομο δεν θα γνωρίζει τι ακριβώς περιέχει η ένεσή του. Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι επιλογές είναι ασφαλείς ή αποτελεσματικές.

Αρθροπλαστική γόνατος

Αν και τα κορτικοστεροειδή ελέγχουν αποτελεσματικά τον πόνο και τη φλεγμονή, παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση. Καθώς η ΟΑ εξελίσσεται, η κινητικότητα και η ποιότητα ζωής μπορεί να επιδεινωθούν, με αποτέλεσμα η αντικατάσταση του γόνατος να αποτελεί τη μόνη επιλογή. Ο γιατρός πιθανόν να συστήσει χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος αφού δοκιμαστούν όλες οι άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως η φυσικοθεραπεία και οι ενέσεις. Η αντικατάσταση γόνατος αναφέρεται επίσης ως αρθροπλαστική γόνατος ή επανατοποθέτηση γόνατος, επειδή αντικαθίσταται μόνο η επιφάνεια των οστών. Ο χειρουργός θα κόψει τα κατεστραμμένα οστά και τον χόνδρο από την κνήμη και την επιγονατίδα και στη συνέχεια θα τα αντικαταστήσει με μια τεχνητή άρθρωση. Κατά την ολική αντικατάσταση γόνατος, η κατεστραμμένη άρθρωση του γόνατος αφαιρείται και αντικαθίσταται με μια πρόθεση από μέταλλο, κεραμικό ή υψηλής ποιότητας πλαστικό, καθώς και πολυμερή εξαρτήματα. Υπάρχουν τέσσερα βασικά στάδια:

 • Προετοιμασία του οστού: Οι επιφάνειες χόνδρου που βρίσκονται στο άκρο του μηριαίου οστού και της κνήμης αφαιρούνται μαζί με μια μικρή ποσότητα υποκείμενου οστού.
 • Τοποθέτηση των μεταλλικών εμφυτευμάτων: Ο χόνδρος και το οστό που αφαιρέθηκαν αντικαθίστανται στη συνέχεια με μεταλλικά εξαρτήματα για την αναδημιουργία της επιφάνειας της άρθρωσης. Τα μεταλλικά εξαρτήματα είτε τσιμεντοποιούνται είτε «προσαρμόζονται» στο οστό.
 • Επαναφορά της επιφάνειας της επιγονατίδας: Η κάτω επιφάνεια της επιγονατίδας μπορεί να κοπεί και να επανατοποθετηθεί.
 • Δημιουργία επαρκούς χώρου: Ο χειρουργός εισάγει ένα πλαστικό ιατρικής ποιότητας μεταξύ των μεταλλικών εξαρτημάτων για να δημιουργήσει μια ομαλή επιφάνεια ολίσθησης, καθιστώντας το περπάτημα ευκολότερο και ομαλότερο.

Πριν από την επέμβαση, οι ασθενείς θα συνεργαστούν με τους γιατρούς για να σχεδιάσουν το τεχνητό γόνατό τους. Λαμβάνεται υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως η ηλικία, το βάρος, τα επίπεδα δραστηριότητας και η γενική υγεία.

Μπορώ να καθυστερήσω τη χειρουργική μου επέμβαση;

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την καθυστέρηση της αρθροπλαστικής. Οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι η περαιτέρω επιδείνωση της άρθρωσης, ο αυξημένος πόνος και η μειωμένη κινητικότητα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • ο κίνδυνος ανάπτυξης παραμορφώσεων εντός και εκτός της άρθρωσης
 • κίνδυνος να εξασθενήσουν οι μύες, οι σύνδεσμοι και άλλες δομές και να χάσουν τη λειτουργία τους
 • αυξημένος πόνος ή αδυναμία διαχείρισης του πόνου
 • αυξημένη αναπηρία ή έλλειψη κινητικότητας
 • δυσκολία στις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες

Ο γιατρός θα εξηγήσει διεξοδικά τη διαδικασία και θα επιτρέψει στον ασθενή να κάνει ερωτήσεις, εφόσον χρειάζεται. Θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων τυχόν φαρμάκων ή συμπληρωμάτων που λαμβάνονται επί του παρόντος, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις αλλεργίες και τα προηγούμενα προβλήματα υγείας. Ο γιατρός θα χορηγήσει στο άτομο γενική αναισθησία πριν από τη χειρουργική επέμβαση, καθιστώντας το εντελώς αναίσθητο. Οι ασθενείς συχνά αρχίζουν φυσιοθεραπεία για να κινηθεί η νέα άρθρωση κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής στο νοσοκομείο. Η αποκατάσταση συνεχίζεται και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση της δύναμης και του εύρους κίνησης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης;

Αν και η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος συχνά εξελίσσεται ομαλά, κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Εάν η χειρουργική επέμβαση αναβληθεί για πολύ καιρό, μπορεί να προκύψουν άλλοι κίνδυνοι. Μπορεί να αναπτυχθούν παραμορφώσεις που περιπλέκουν τη διαδικασία. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και οι επιλογές αντικατάστασης γόνατος μπορεί να είναι περιορισμένες.

+ 15 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

About arthritis. http://www.arthritis.org/about-arthritis/

Synvisc side effects center. http://www.rxlist.com/synvisc-side-effects-drug-center.htm

Is there a right age for knee replacement. http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/joint-surgery/candidates/waiting-surgery.php

Total knee replacement. http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00389#top

Hyaluronic acid injection route. http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/hyaluronic-acid-injection-route/description/drg-20074557

Knee replacement surgery procedure. http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/orthopaedic/knee_replacement_surgery_92,P07673/

Knee surgery. http://www.arthritis.org/about-arthritis/where-it-hurts/knee-pain/treatment/knee-surgery.php

American College of Rheumatology/Arthritis Foundation guideline for the management of osteoarthritis of the hand, hip, and knee. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.41142

Cortisone injection risks and side effects. http://www.arthritis-health.com/treatment/injections/cortisone-injection-risks-and-side-effects

Cortisone shots - how you prepare. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cortisone-shots/basics/how-you-prepare/prc-20014455

Use of corticosteroids in osteoarthritis. http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/corticosteroids/corticosteroid-injections.php

Osteoarthritis: Could stem cell therapies be the answer? https://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/arthritis-today-magazine/165-summer-2014/could-stem-cell-therapies-be-the-answer-for-osteoarthritis.aspx

Platelet-rich plasma. https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/platelet-rich-plasma-prp/

What are the possible complications of a knee replacement? https://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/surgery/knee-replacement/complications.aspx

What are the risks of delaying my knee replacement surgery? http://bonesmart.org/knee/what-are-the-risks-of-delaying-my-knee-replacement-surgery/?gclid=CJPYt_z5p8wCFUwvgQodfS0Ijw