Ψυχική υγεία

Εγκεφαλική ομίχλη: Τι είναι και πώς μπορείτε να την διαχειριστείτε;

Τι είναι η ομίχλη του εγκεφάλου;

Η εγκεφαλική ομίχλη είναι ένα σύμπτωμα και όχι μια ιατρική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στην υποκείμενη κατάσταση που την προκαλεί. Τα συμπτώματα της εγκεφαλικής ομίχλης περιλαμβάνουν θολές σκέψεις, λήθη, κακή συγκέντρωση, αίσθημα κόπωσης, σύγχυση και σκέψη πιο αργή από το συνηθισμένο. Μπορεί να ξεχνάτε λέξεις που χρησιμοποιείτε τακτικά ή απλώς να αισθάνεστε πνευματικά εξαντλημένοι.

Πώς αισθάνεστε την εγκεφαλική ομίχλη;

Μπορεί να αισθάνεστε λίγο σαν να είστε άυπνοι για καιρό. Οι ασθενείς που έχουν κατάθλιψη ή βρίσκονται υπό έντονο στρες συχνά περιγράφουν τις ίδιες αισθήσεις. Ορισμένα φάρμακα -ιδιαίτερα τα ισχυρά παυσίπονα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ψυχικές παθήσεις- μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εγκεφαλική ομίχλη.

Ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική από τη “φυσιολογική” κούραση – ένας καλός νυχτερινός ύπνος συχνά απαλλάσσει από τη νωθρή σκέψη. Αλλά αν έχετε μακροχρόνια COVID ή Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και Εντερικό Μικροβίωμα, καμία ποσότητα ύπνου δεν θα σας αναζωογονήσει. Μπορεί να αισθάνεστε απλώς να πονάνε τα κόκκαλα σας – ακόμη και το να ντυθείτε μπορεί να μοιάζει σαν να ανεβαίνετε ένα βουνό. Οι γυναίκες συχνά περιγράφουν τα ίδια συμπτώματα εγκεφαλικής ομίχλης γύρω από την εμμηνόπαυση, και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια.

Μπορεί η εμμηνόπαυση να προκαλέσει εγκεφαλική ομίχλη;

Ναι, μπορεί. Ωστόσο, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεστε σωματικά εξαντλημένες αν τα συμπτώματά σας οφείλονται στην εμμηνόπαυση. Επιπλέον, η εμμηνόπαυση και η περιεμμηνόπαυση (τα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, πριν σταματήσει εντελώς η περίοδός σας) συχνά συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα.

Ενώ οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η κολπική ξηρότητα είναι ίσως τα πιο γνωστά, πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, δερματικά προβλήματα , προβλήματα στα μαλλιά, ταχυπαλμίες και πολλά άλλα μαζί με την εγκεφαλική ομίχλη της εμμηνόπαυσης.

Είναι η εγκεφαλική ομίχλη σύμπτωμα της μακράς COVID;

Υπάρχουν περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο με μακρά COVID – συμπτώματα που επιμένουν για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση με COVID-19. Από αυτούς, περίπου 1,3 εκατομμύρια δηλώνουν ότι επηρεάζεται η ικανότητά τους να εκτελούν τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες. Για σχεδόν 400.000 άτομα, η επίδραση στην καθημερινή τους ζωή είναι σημαντική. Η κόπωση είναι το υπ’ αριθμόν ένα σύμπτωμα του μακροχρόνιου COVID, που επηρεάζει περίπου τους μισούς πάσχοντες, ενώ η δύσπνοια επηρεάζει 1 στους 3, ο μυϊκός πόνος προκαλεί προβλήματα σχεδόν σε 1 στους 4 και περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την εγκεφαλική ομίχλη;

Πώς μπορείτε λοιπόν να καταπολεμήσετε την εγκεφαλική ομίχλη και να πάρετε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας; Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να “θεραπεύσουν” την εγκεφαλική ομίχλη – αν και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (αν τα συμπτώματα οφείλονται στην εμμηνόπαυση) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά πολλά συμπτώματα. Διαφορετικά, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά.

  1. Μην καταπονείτε τον εαυτό σας υπερβολικά

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να μην πιέζετε τον εαυτό σας υπερβολικά. Μπορεί να είναι δελεαστικό, αν έχετε μια “καλή μέρα”, να αναπληρώσετε τον χαμένο χρόνο. Αλλά οι εμπειρίες των ατόμων με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και Εντερικό Μικροβίωμα δείχνουν ότι αυτό συχνά οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εξάντληση αν το παρακάνετε. Αντ’ αυτού, χωρίστε τις δραστηριότητες σε μικρά κομμάτια και κάντε τακτικά διαλείμματα. Σχεδιάστε τι πρέπει να κάνετε κάθε μέρα, βάλτε προτεραιότητες στις σημαντικές δραστηριότητες και βάλτε ρυθμό στον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια και να αφήσετε τον εγκέφαλό σας να αισθάνεται πιο ενεργός.

  1. Ο πολύς χρόνος στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική ομίχλη

Ο πολύς χρόνος που περνάτε κοιτάζοντας την οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα πράγματα. Έχετε την τάση να συγκεντρώνεστε πολύ έντονα, ακόμη και να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας πολύ λιγότερο συχνά από το κανονικό. Εκτός από το ότι σας κάνει επιρρεπείς στην καταπόνηση των ματιών, αυτό μπορεί να αφήσει τον εγκέφαλό σας να αισθάνεται καταπονημένος.

  1. Εξασκηθείτε στην καλή υγιεινή του ύπνου

Οι συνθήκες που οδηγούν σε εγκεφαλική ομίχλη μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σας, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο υπερκόπωσης. Αλλά είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε καλά. Η υιοθέτηση μιας τακτικής ρουτίνας ύπνου μπορεί να βοηθήσει – προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε περίπου την ίδια ώρα. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ήσυχη και σκοτεινή και κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας για ύπνο, όχι για να βλέπετε τηλεόραση ή να τρώτε.

Αν το κρεβάτι σας είναι παλιό, μπορεί να είναι άβολο και να οδηγεί σε διαταραγμένο ύπνο, οπότε αξίζει να σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα νέο κρεβάτι. Διατηρήστε τη θερμοκρασία σας σε αυτή που θεωρείτε εσείς ιδανική. Αποφύγετε τα ξυπνητήρια που χτυπούν ή τα ψηφιακά ρολόγια στην κρεβατοκάμαρα – το μπλε φως από τις ψηφιακές συσκευές μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Χαλαρώστε για μία ή δύο ώρες πριν από τον ύπνο με ένα ζεστό μπάνιο, ένα ρόφημα (χωρίς καφεΐνη) και ένα καλό βιβλίο. Αποφύγετε όμως τις ιστορίες περιπέτειας ή τρόμου, οι οποίες μπορεί να αφήσουν το μυαλό σας με πολλές αρνητικές σκέψεις.

  1. Άσκηση και υγιεινή διατροφή

Η τακτική άσκηση, ιδανικά σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να ενισχύσει τα γενικά επίπεδα ενέργειας και τη συγκέντρωσή σας.

Μια υγιεινή διατροφή, με πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου. Η γιόγκα ή οι περίπατοι στην εξοχή μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας, διπλασιάζοντας τα οφέλη. Αποφύγετε όμως την άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Να ενυδατώνεστε, αλλά να αποφεύγετε το αλκοόλ αν είναι δυνατόν – αν πίνετε, να τηρείτε τα συνιστώμενα όρια που δεν υπερβαίνουν τις 14 μονάδες την εβδομάδα, κατανεμημένες σε πολλές ημέρες και με τουλάχιστον δύο ημέρες χωρίς αλκοόλ κάθε εβδ

ομάδα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Ενώ είναι γνωστό ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτό ακολουθείται από πτώση της ενέργειας. Αξίζει να δοκιμάσετε να διακόψετε για μερικές εβδομάδες την καφεΐνη (που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά, σε ορισμένα αναψυκτικά τύπου κόλα και στο τσάι, καθώς και στον καφέ) για να δείτε αν βοηθάει.


+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Brain Fog: Solutions To Help You Improve Concentration https://www.bangkokhospital.com/en/content/brain-fog-syndrome

Your 5-Minute Read on Fighting Brain Fog https://www.healthline.com/health/your-5-minute-read-on-fighting-brain-fog

8 Ways To Eliminate Your Brain Fog Once And For All https://synergyhealthassociates.com/blog/eliminate-brain-fog

Strategies for Busting Up Brain Fog https://health.clevelandclinic.org/brain-fog/

Feeling Foggy? What Is Brain Fog and How Can You Get Rid of It? https://scitechdaily.com/feeling-foggy-what-is-brain-fog-and-how-can-you-get-rid-of-it/

Prevalence of ongoing symptoms following coronavirus (COVID-19) infection in the UK: 4 August 2022 https://www.ons.gov.uk/releases/prevalenceofongoingsymptomsfollowingcoronaviruscovid19infectionintheuk4august2022