Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Εγκεφαλική Παράλυση: Πόσο συχνή είναι; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Εγκεφαλική παράλυση είναι μια σωματική ή γνωστική αναπηρία, που προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη κατά τη γέννηση. Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια δια βίου πάθηση που κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, με μερικά παιδιά να διατηρούν την ανεξαρτησία τους μεγαλώνοντας και άλλα να χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια. (Εγκεφαλική παράλυση: Είναι αποτελεσματικές οι πρώιμες θεραπείες;)

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εγκεφαλικής παράλυσης;

Εγκεφαλική παράλυση εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος παρουσιάζει βλάβη κατά την εγκυμοσύνη, κατά τον τοκετό ή λίγο μετά τη γέννηση.

Όταν η εγκεφαλική βλάβη προκαλεί κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, τότε γίνεται διάγνωση εγκεφαλικής παράλυσης:

Με την πάροδο του χρόνου, οι πιο πάνω σωματικές επιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μυϊκή ατροφία (αραίωμα των μυών) και σπαστικότητα (μυϊκή ακαμψία).

Πόσο συχνή είναι η εγκεφαλική παράλυση;

Τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφέρουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 1-4 ανά 1000 παιδιά, διαγιγνώσκονται με εγκεφαλική παράλυση.

Σύμφωνα με το CDC, υπήρξε μια ελαφρά μείωση της συχνότητας της εγκεφαλικής παράλυσης από το 1980 στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία. (Εγκεφαλική παράλυση: μπορεί να βοηθήσει το παιδί μου η φυσικοθεραπεία;)

1. Εγκεφαλική παράλυση κατά Εθνότητα

Το CDC δηλώνει ότι η συχνότητα της εγκεφαλικής παράλυσης στις ΗΠΑ είναι περίπου ίση ανάμεσα στα λευκά παιδιά και σημαντικά πιο συχνή στα μαύρα παιδιά. Μάλιστα, για τα άτομα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, η επιβίωση και η αιτία θανάτου διαφέρουν ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα.

Η ηλικία θανάτου των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση είναι υψηλότερη μεταξύ των λευκών και ακολουθείται από τους Ασιάτες, τους Ισπανόφωνους και τους μαύρους και μετά από τους ιθαγενείς Αμερικανούς.

Οι μαύροι ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, συγκριτικά με τους λευκούς ενήλικες.

2. Εγκεφαλική παράλυση κατά ηλικία και φύλο

Ο κίνδυνος θανάτου λόγω των σοβαρών εγκεφαλικών κακώσεων που προκαλούν εγκεφαλική παράλυση είναι αυξημένος. Ως εκ τούτου, ο επιπολασμός της ασθένειας μειώνεται με την ηλικία, διότι τα άτομα με σοβαρή εγκεφαλική παράλυση, συνήθως δεν επιβιώνουν.

Η εγκεφαλική παράλυση που είναι παρούσα κατά τη γέννηση, επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα. Ένα μωρό που δεν έχει γεννηθεί με εγκεφαλική παράλυση, μπορεί να αναπτύξει εγκεφαλική παράλυση αργότερα στη ζωή του, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Τα παιδιά και οι ενήλικες με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι ή εγκεφαλική βλάβη, αναπτύσσουν συνήθως παρόμοιες αναπηρίες και χρειάζονται τα ίδια είδη υποστήριξης με τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση. (Επιστήμονες μεταφράζουν τα εγκεφαλικά κύματα ασθενούς με εγκεφαλική παράλυση σε λέξεις)

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της εγκεφαλικής παράλυσης;

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά που γεννιούνται με εγκεφαλική παράλυση δεν έχουν συγκεκριμένο αναγνωρίσιμο παράγοντα κινδύνου. Υπάρχουν όμως παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ενός παιδιού να εμφανίσει εγκεφαλική παράλυση, όπως:

Ποια είναι τα ποσοστά θνησιμότητας για την εγκεφαλική παράλυση;

Η εγκεφαλική παράλυση σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Οι αιτίες θανάτου σχετίζονται με επιπλοκές της εγκεφαλικής παράλυσης, καθώς και με συννοσηρότητες (άλλες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν ένα άτομο που έχει εγκεφαλική παράλυση).

Οι συχνές συννοσηρότητες με την εγκεφαλική παράλυση περιλαμβάνουν:

Οι πιο πάνω καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας και πρόωρου θανάτου για τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Cerebral Palsy: Facts and Statistics: What You Need to Know https://www.verywellhealth.com/cerebral-palsy-facts-5324523

Shared Physiologic Pathways Among Comorbidities for Adults With Cerebral Palsy https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2021.742179/full

Impact of gestational age on risk of cerebral palsy: unravelling the role of ne https://academic.oup.com/ije/article/50/6/1852/6310303?login=false

Cause of death trends among adults with and without cerebral palsy in the United States, 2013–2017 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1877065721000713?via%3Dihub

Racial-ethnic inequities in age at death among adults with/without intellectual and developmental disability in the United States☆ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743522000330?via%3Dihub

Data and Statistics for Cerebral Palsy https://www.cdc.gov/ncbddd/cp/data.html