Ενδοκρινολογικά

Εγκεφαλικό στις γυναίκες: Τα χαμηλά επίπεδα της SHBG αυξάνουν τις πιθανότητές του

Επιπλέον παράγοντας κινδύνου τα χαμηλά επίπεδα της SHBG;

Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης SHBG που δεσμεύει και μεταφέρει την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα στον οργανισμό μπορεί να είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Αμερικάνικο Συνέδριο Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Λος Άντζελες τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους.

H SHBG είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ και ενώνεται με την οιστραδιόλη και την τεστοστερόνη, ενώ παράλληλα διοχετεύει τις παραπάνω στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν τα επίπεδα της πρώτης είναι υψηλά, τότε τα επίπεδα της οιστραδιόλης και της τοστεστερόνης είναι χαμηλότερα και η ισορροπία μεταξύ της τεστοστερόνης και της οιστραδιόλης αλλάζει.

Αντίθετα τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης σημαίνει πως μεγαλύτερη ποσότητα των παραπάνω ορμονών είναι ενεργή στους ιστούς του σώματος, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει και τους ιστούς του σώματος καθώς ενώνεται απευθείας με τα κύτταρα.

Τι έδειξαν οι έρευνες για τα χαμηλά επίπεδα της SHBG

‘Στο παρελθόν, χαμηλά επίπεδα της SHBG είχαν συνδεθεί με το διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο. ‘Τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά το πως οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να διαφέρουν μεταξύ αντρών και γυναικών. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε καταλάβει πως οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν το ρίσκο για εγκεφαλικά επεισόδια κατά η διάρκεια της ζωής των γυναικών’, αναφέρει η ιατρός Tracy E. Madsen, Επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια του Warren Alpert Medical School of Brown University.

Η ίδια καταλήγει:’ Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν επιπλέον έρευνες προτού οι μετρήσεις της SHBG να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως γνωρίζουμε πως υπάρχουν παράγοντες που συμβάλουν στο να αυξηθούν οι τιμές της και συνδέονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν την τακτική σωματική άσκηση, την απώλεια βάρους αν κάποιος είναι υπέρβαρος και η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Η κατανάλωση καφέ σε μέτριες ποσότητες μπορεί επίσης να βελτιώσει τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό’.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν επιπλέον μελέτες που θα στοχεύουν να δείξουν αν υπάρχει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της χαμηλής τιμής της ορμόνης και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, και να αξιολογήσουν αν το να προσθέσουν ορισμένους διαγνωστικούς δείκτες όπως η μέτρηση της ορμόνης αυτής θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Circulating SHBG (Sex Hormone-Binding Globulin) and Risk of Ischemic Stroke https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.120.028905

Low SHBG levels may predict stroke risk in postmenopausal women https://specialty.mims.com/topic/low-shbg-levels-may-predict-stroke-risk-in-postmenopausal-women