Μολυσματικές ασθένειες

Ποια φάρμακα ενδέχεται να μπορούν να αντιμετωπίσουν την COVID-19;

© Photovs | Dreamstime Stock Photos
© Photovs | Dreamstime Stock Photos

Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι δεκάδες φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες για άλλες ασθένειες, μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά και κατά του νέου κορωνοϊού.

Όπως εξηγεί ο Dr. Hesham Sadek, ένας εκ των συγγραφέων της μιας μελέτης, καθηγητής μοριακής βιολογίας και βιοφυσικής στο UT Southwestern Medical Center, στο Χιούστον, η αναπροσαρμογή αυτών των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τον FDA, θα μπορούσε να είναι ένας γρήγορος τρόπος θεραπείας των ασθενών με κορωνοϊό, που δεν έχουν άλλη επιλογή. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η έρευνα βρίσκεται σε πολύ αρχικά στάδια, οπότε οι άνθρωποι δεν πρέπει να δοκιμάσουν κανένα από αυτά τα φάρμακα για να θεραπευτούν από την COVID-19, μέχρι να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές.

Πόσος καιρός θα χρειαστεί θεωρητικά για να βρεθούν νέα φάρμακα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Δεδομένου ότι η COVID-19, εξαπλώνεται γρήγορα, ο αγώνας για να βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο είναι πολύ μεγάλος. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα χρειάζονταν μήνες για να δημιουργηθούν νέα αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού, ακόμη και αν εγκρίνονταν εγκαίρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην βάση αυτών των δεδομένων, ο Δρ. Sadek και η ομάδα του, αρχίσαν να πραγματοποιούν μελέτες προσομοίωσης για ήδη υπάρχοντας φάρμακα που είναι εγκεκριμένα από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, για να διαπιστωθεί το κατά πόσον θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά και ενάντια στον κορωνοϊό.

Ποια φάρμακα ενδέχεται να είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις μελέτες;

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης έδειξαν ότι τα φάρμακα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού είναι:

  • Διάφορα αντιιικά φάρμακα, όπως το Darunavir, το Nelfinavir και το Saquinavir
  • Ο αναστολέας ACE Moexipril
  • Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα Daunorubicin και Mitoxantrone
  • Το παυσίπονο Metamizole
  • Το αντιισταμινικό Bepotastine
  • Το φάρμακο Atovaquone
  • Η στατίνη η οποία μειώνει την χοληστερίνη

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 19 Μαρτίου στο ChemRxiv, αλλά επειδή αυτή η μελέτη ήταν πλήρως υπολογιστική, η αποτελεσματικότητά των φαρμάκων αυτών, έναντι του νέου κορωνοϊού, παραμένει θεωρητική.

Η δεύτερη μελέτη που διεξήχθη από τον Βιολόγο Nevan Krogan του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι περίπου 70 φάρμακα – μερικά ήδη εγκεκριμένα, κάποια ακόμη πειραματικά – θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά κατά του νέου κορονοϊού. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα  η ομάδα του Krogan, έλεγξε τη γενετική σύνθεση του νέου κορωνοϊού, εστιάζοντας στις βασικές πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στο ανθρώπινο κύτταρο. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί  συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ανθρωπίνου κυττάρου για να μπορέσει να παράξει εκατομμύρια αντίγραφα του εαυτού του. Έτσι οι ερευνητές έψαξαν φάρμακα που στοχεύουν τις ίδιες ανθρώπινες κυτταρικές πρωτεΐνες, τις οποίες στοχεύει και ο ιός κατά την εισβολή του στο ανθρώπινο κύτταρο και ανακάλυψαν 24 φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA για χρήση για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η νόσο του Parkinson και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Βρήκαν επίσης ότι αποτελεσματικά μπορεί να είναι και ορισμένα αντιβιοτικά, η μετφορμίνη – το φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2, το φάρμακο της σχιζοφρένιας (αλοπεριδόλη) και το φάρμακο χλωροκίνη που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας.

Γιατί δεν πρέπει να λάβει κάποιος από μόνος του αυτά τα φάρμακα;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει δυνητικά μεγάλος κίνδυνος όταν αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιηθούν χωρίς ιατρική συνταγή από τους πολίτες. Και για να γίνει αυτό ξεκάθαρο να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ένα ζευγάρι από την Αριζόνα, μετά την δήλωση του Trump για την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης, αποφάσισε να πάρει το φάρμακο για να θεραπευτεί. Μετά την ανάμειξη του φαρμάκου με σόδα και την κατανάλωση του, αισθάνθηκαν ζάλη και άρχισαν να κάνουν εμετό. Ο σύζυγος πέθανε στο νοσοκομείο και η σύζυγος εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Έτσι, μην προσπαθήσετε να θεραπευτείτε από μόνοι σας λαμβάνοντας αυτά τα φάρμακα, διότι ακόμη βρίσκονται υπό μελέτη και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και σε μερικές περιπτώσεις άγνωστοι.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved