Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: 4 τρόποι να αντιμετωπίσετε την επιθυμία σας για το αλκοόλ

Είναι φυσιολογικό να σας λείπει το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν είστε έγκυος, μπορεί να μην σας είναι εύκολο να μιλήσετε για την δυσκολία που αντιμετωπίσετε να αποφύγετε το αλκοόλ. Μπορεί να ανησυχείτε μήπως σας κρίνουν αν παραδεχτείτε ότι σας λείπει το ένα ποτήρι κρασί μετά τη δουλειά ή να αισθάνεστε απογοητευμένη όταν μένετε στον χυμό μήλου σε ένα πάρτι.

Ωστόσο, είναι φυσιολογικό να βρίσκετε δύσκολο τον περιορισμό του αλκοόλ – ή να αισθάνεστε ότι χάνετε κάτι. Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται με πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και ενώ αυτές μπορεί να είναι θετικές για σας και τον οργανισμό σας, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστείτε σε αυτές.

Από την μείωση ή και την απαγόρευση της καφεΐνης και του αλκοόλ μέχρι τη διακοπή του καπνίσματος, η εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή των γυναικών – και μερικές μπορεί να το βρίσκουν ευκολότερο από άλλες να τις αντιμετωπίσουν. Μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν βλέπεις και άλλους ανθρώπους να πίνουν, όπως ο σύντροφος και οι φίλοι.

Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να είναι μια δύσκολη περίοδος συναισθηματικά και ψυχικά. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία των γυναικών και είναι σύνηθες να αισθάνεστε αγχωμένες, πεσμένες ή καταβεβλημένες καθώς αναμένετε την άφιξη του μωρού σας. Αυτό μπορεί να κάνει το αλκοόλ πιο δελεαστικό, παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ψυχολογικά χειρότερα.

Πόσο ασφαλές είναι να πίνετε αλκοόλ στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι για το ποια ακριβώς ποσότητα αλκοόλ είναι απολύτως ασφαλής για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες μελέτες υπογραμμίζουν την έλλειψη στοιχείων που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά τελικά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αν οποιαδήποτε ποσότητα είναι ασφαλής. Είναι επίσης πολύ δύσκολο για τους επαγγελματίες υγείας να ρυθμίσουν το πόσο αλκοόλ πίνουν οι έγκυες γυναίκες. Ως εκ τούτου, συνιστάται στις γυναίκες να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ.

Εάν είστε έγκυος, σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε να μείνετε έγκυος ή προσπαθείτε να συλλάβετε, η ασφαλέστερη προσέγγιση είναι να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ, για να διατηρήσετε τους κινδύνους για το μελλοντικό σας μωρό στο ελάχιστο. Η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μωρό σας και όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Γιατί η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβλαβής;

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβής επειδή το αλκοόλ που καταναλώνεται περνά από την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας μέσω του πλακούντα απευθείας στο αίμα του μωρού. Το συκώτι του μωρού είναι ένα από τα τελευταία όργανα που αναπτύσσονται και δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά το αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

Η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και το μωρό σας να έχει χαμηλό βάρος γέννησης.

Το πώς θα επηρεαστεί ένα μωρό εξαρτάται από το πόσο πίνει η μητέρα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από τον μεταβολισμό της μητέρας. Αν δεν γνωρίζατε ότι είστε έγκυος και ήπιατε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης, μην πανικοβάλλεστε. Μιλήστε με τον παθολόγο ή τη μαία σας για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

Το γεγονός ότι μπορεί να έχετε πιει λίγο αλκοόλ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αγέννητο μωρό σας έχει υποστεί οποιαδήποτε βλάβη. Ωστόσο, είναι προφανώς σημαντικό να σταματήσετε να πίνετε μόλις πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος.

Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε και οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό. Η υπερκατανάλωση του αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει στο έμβρυο μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η κακή ανάπτυξη, ξεχωριστά χαρακτηριστικά του προσώπου και προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς.

Πώς να αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν είστε έγκυος, προσπαθείτε να συλλάβετε ή απλώς θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από το αλκοόλ μετά την απόκτηση ενός παιδιού, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγετε το αλκοόλ.

  1. Ζητήστε από το σύντροφό σας να μειώσει το αλκοόλ

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να αποφύγετε το αλκοόλ αν ο σύντροφός σας δεν πίνει, επειδή δεν θα αισθάνεστε παραμελημένη. Αν αισθάνεστε άβολα ζητώντας από τον σύζυγό σας να μειώσει το αλκοόλ, προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει πώς θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και επομένως και το μωρό.

Ζητήστε από τον σύντροφό σας ή έναν φίλο σας να σας ενθαρρύνει και να σας υποστηρίξει μειώνοντας και αυτός το ποτό του.

  1. Δοκιμάστε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος απομόνωσης, ιδίως αν αισθάνεστε αγχωμένες ή πεσμένες ψυχολογικά. Αν και είναι δελεαστικό να μείνετε στο σπίτι αν οι φίλοι είναι στο μπαρ, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε να προτείνετε διαφορετικές δραστηριότητες, όπως να πάτε για καφέ.

Σκεφτείτε δραστηριότητες όπου το ποτό δεν είναι κεντρικό στοιχείο σε αυτό που κάνετε. Για παράδειγμα, αν συνήθως πηγαίνετε στο μπαρ, προτείνετε να συναντήσετε τους φίλους σας στον κινηματογράφο ή σε κάποιο εμπορικό κατάστημα.

  1. Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις χωρίς αλκοόλ

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που περιορίζουν το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις μη αλκοολούχων ποτών από ποτέ. Από τη μη αλκοολούχα μπύρα μέχρι το προσέκο και τα οινοπνευματώδη ποτά, αυτά τα ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μην αισθάνεστε παραμελημένοι σε ένα πάρτι ή στην μπαρ.

  1. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν δυσκολεύεστε να σταματήσετε να πίνετε ή ανησυχείτε για τις συνήθειές σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό ή τη μαία σας. Εάν οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ συνδέονται με την ψυχική σας υγεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε ψυχοθεραπεία ή κάποια άλλη μορφή θεραπείας Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν σχετικά με διάφορες στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες και του άγχους, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής και άσκηση.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Tips for an alcohol-free pregnancy https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/alcohol-in-pregnancy/tips-alcohol-free-pregnancy

Drinking alcohol during pregnancy: what are the risks to the baby? http://www.midwife.org/Alcohol-and-Pregnancy

Having Alcohol Before Realizing You’re Pregnant: How Dangerous Is It, Really? https://www.healthline.com/health/pregnancy/drinking-alcohol-while-pregnant-first-3-weeks

Maternal alcohol intake prior to and during pregnancy and risk of adverse birth outcomes: evidence from a British cohort https://jech.bmj.com/content/68/6/542

Association Between Maternal Alcohol Consumption in Early Pregnancy and Pregnancy Outcomes https://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2013/10000/Association_Between_Maternal_Alcohol_Consumption.15.aspx

Early Maternal Alcohol Consumption Alters Hippocampal DNA Methylation, Gene Expression and Volume in a Mouse Model https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0124931

Drinking alcohol while pregnant https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/drinking-alcohol-while-pregnant/

Alcohol Use in Pregnancy https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/documents/fasd_alcoholuse.pdf

Alcohol and Pregnancy Questions and Answers https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/faqs.html

Alcohol and pregnancy https://www.rcog.org.uk/for-the-public/browse-all-patient-information-leaflets/alcohol-and-pregnancy/

Low alcohol consumption and pregnancy and childhood outcomes: time to change guidelines indicating apparently ‘safe’ levels of alcohol during pregnancy? A systematic review and meta-analyses https://bmjopen.bmj.com/content/7/7/e015410