Υγεία Δέρματος

Εγκυμοσύνη: 8 αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα

Τι πρέπει να περιμένετε από το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

1. Ακμή

Παρόλο που το δέρμα σας μπορεί να είναι γενικότερα καθαρό, ίσως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να βρεθείτε αντιμέτωποι με ξεσπάσματα ακμής και γι’ αυτό ευθύνονται οι ορμόνες σας. Φροντίστε λοιπόν, να πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας, για να μην μαζεύει υπολείμματα στους πόρους και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ακμή. Συζητήστε πρώτα με τον γυναικολόγο σας.

2. Ραγάδες

Οι ραγάδες είναι μωβ – κόκκινες ραβδώσεις που εμφανίζονται στην κοιλιά, τους μηρούς, το στήθος ή και στα χέρια, λόγω των ορμονικών αλλαγών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και είναι πιθανότερο να προκύψουν αν έχουν και άλλες γυναίκες στην οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κρέμες που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ούτως ή αλλιώς με την πάροδο του χρόνου οι ραγάδες ξεθωριάζουν.

3. Μέλασμα

Έως και το 70% των εγκύων γυναικών εμφανίζουν μέλασμα (δερματικές μικρές καφέ κηλίδες) στα μάγουλα, τη μύτη και το μέτωπο τους. Η έκθεση στον ήλιο χειροτερεύει το μέλασμα, οπότε χρησιμοποιείστε αντιηλιακό και καπέλο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Σημειώνεται ότι το μέλασμα είναι συνήθως μόνιμο, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που εξασθενεί μετά τον τοκετό.

4.  Θηλώματα δέρματος

Τα θηλώματα είναι μικρές σαρκώδεις αναπτύξεις στο δέρμα. Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης τους. Συνήθως εμφανίζονται σε σημεία όπου το δέρμα κάνει πτυχώσεις, όπως οι μασχάλες, ο λαιμός και η βουβωνική χώρα. Οι εν λόγω αναπτύξεις είναι συνήθως ακίνδυνες, ωστόσο καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

5. Υπερχρωματισμός

Πιο σκούρα σημεία του σώματος, όπως σημεία με φακίδες, ουλές ή οι θηλές, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να γίνουν πιο σκούρα ή να μεγαλώσουν. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερχρωματισμός. Μείνετε μακριά από τον ήλιο και ενημερώστε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε αλλαγές στο σώμα σας.

6. Ψωρίαση

Η εγκυμοσύνη σίγουρα δεν προκαλεί ψωρίαση, ωστόσο, αν έχετε ήδη ψωρίαση, ενδέχεται να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία που λαμβάνετε δεν θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο μωρό σας.

7. Έκζεμα

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους εμφανίζουν πρώτη φορά έκζεμα. Ενώ άλλες, που έχουν ήδη έκζεμα, αναφέρουν ότι βιώνουν επιδείνωση της κατάστασής τους. Το έκζεμα μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε (σαπούνια, ζώα κλπ) γι’ αυτό, αν γνωρίζετε το τι σας το προκαλεί προσπαθήστε να μένετε μακριά του. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποια θεραπεία είναι ασφαλής για εσάς.

8. Κιρσοί

Στο σώμα μιας εγκύου γυναίκας, κυκλοφορούν περισσότερα οιστρογόνα και περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι φλέβες της. Ως εκ τούτου, μπορεί να εμφανιστούν μικρές, αραχνοειδείς φλέβες στο λαιμό, στο πρόσωπο και στα χέρια. Επιπρόσθετα, η πίεση που ασκείται στην μήτρα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στις φλέβες του κάτω μέρους του σώματος, που ονομάζονται κιρσοί, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επώδυνοι. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους θεραπείας.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved