Γυναίκα

Εγκυμοσύνη, ενώ παίρνω αντισυλληπτικά χάπια; Τι έκανα λάθος;

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μια πολύ διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης. Μάλιστα, αν λαμβάνονται σωστά, έχουν ποσοστό επιτυχίας 99,7%. Τα χάπια λειτουργούν είτε αποτρέποντας την ωορρηξία είτε λεπταίνοντας το τοίχωμα της μήτρας και εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αναστείλουν τη δράση τους και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

7 λόγοι πίσω από την αποτυχία δράσης των αντισυλληπτικών χαπιών

Παράκαμψη μιας μέρας

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι σχεδιασμένα για να λαμβάνονται σε ημερήσια βάση. Αν μια γυναίκα παραλείψει να πάρει το χάπι μια μέρα, τα επίπεδα των ορμονών της δεν παραμένουν σε αρκετά σταθερά επίπεδα ώστε να αποτρέψουν μια σύλληψη. Σε περίπτωση που θεωρείτε δύσκολο να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα τη λήψη αντισυλληπτικών, συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο ώστε να βρείτε μια μέθοδο αντισύλληψης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Έμετος

Δεν είναι σπάνιο μια γυναίκα να αισθάνεται άρρωστη τη μέρα που λαμβάνει το χάπι. Όταν μια γυναίκα κάνει εμετό, το χάπι μπορεί να ανέβει ξανά στην επιφάνεια ή να μην απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό. Αν κάνετε εμετό σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, λάβετε ακόμα ένα το συντομότερο δυνατό και το επόμενο ως συνήθως.

Το να μην λαμβάνετε τα χάπια την ίδια ώρα κάθε μέρα

Η λήψη των αντισυλληπτικών περίπου την ίδια ώρα της ημέρας είναι πολύ σημαντική καθώς διατηρεί σταθερά τα επίπεδα των ορμονών. Καλό είναι να λαμβάνετε το χάπι με περιθώριο απόκλισης 3 ωρών μεταξύ των ημερών. Αν χάσετε το διάστημα αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε διαφορετική μέθοδο αντισύλληψης τις επόμενες 2 μέρες ή να αποφύγετε εντελώς τη σεξουαλική επαφή. Αν νιώσετε ότι δυσκολεύεστε ή ξεχνάτε τι ώρα πρέπει να πάρετε το αντισυλληπτικό σας, είναι αρκετά βοηθητικό το να βάζετε ξυπνητήρι.

Το να μην ξεκινάτε νέο κύκλο αντισυλληπτικών άμεσα

Είναι πολύ σημαντικό για την ορμονική ισορροπία το να μην σταματάτε τη λήψη χαπιών όταν τελειώνει μια καρτέλα ή ένα πακέτο. Ιδανικά, όταν ένα πακέτο τελειώνει, να αγοράζετε καινούριο πριν μεσολαβήσουν πολλές μέρες. Το να παραλείπετε μέρες μεταξύ των αντισυλληπτικών μειώνει σημαντικά την αποδοτικότητά τους και αυξάνει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης. Γενικά, επίσης, είναι καλό να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή ή να επιλέγετε άλλη μέθοδο αντισύλληψης αν δεν έχετε πάρει το χάπι για 7 συνεχόμενες ημέρες.

Φαρμακευτική αγωγή που αλληλεπιδρά με το χάπι

Ορισμένα φάρμακα μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται φάρμακα που περιέχουν αντιβιοτικά, όπως ριφαμπικίνη, και αντιμυκητιασικά, όπως γκρισεοφουλβίνη. Αν λαμβάνετε τέτοια φάρμακα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε επιπλέον μεθόδους αντισύλληψης μέχρι και 48 ώρες μετά τη λήξη του κύκλου θεραπείας. Άλλα φάρμακα που λαμβάνονται μακροχρόνια και μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του αντισυλληπτικού χαπιού είναι:

  • αντιεπιληπτικά, όπως φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη και καρβαμαζεπίνη
  • αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού HIV
  • βάλσαμο (ανήκει στις φυτικές θεραπείες)

Παχυσαρκία

Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει την δράση των αντισυλληπτικών χαπιών, καθώς αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται, διανέμονται, μεταβολίζονται και αποβάλλονται από τον οργανισμό. Μια λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι η λήψη μεγαλύτερης δόσης αντισυλληπτικών ή η συνεχής λήψη τους, χωρίς να γίνεται διακοπή την εβδομάδα του έμμηνου κύκλου. Μια άλλη λύση είναι η στροφή σε εναλλακτικές αντισυλληπτικές μεθόδους.

Παθήσεις του εντέρου

Παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου συχνά εμποδίζουν την ορθή απορρόφηση των φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα, συμπεριλαμβανομένου του αντισυλληπτικού χαπιού. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει και η χρόνια διάρροια. Αν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση του εντέρου που δεν επιτρέπει στον οργανισμό σας να μεταβολίσει σωστά τις ορμόνες, καλό θα ήταν να στραφείτε σε μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης που δεν απαιτεί χορήγηση από το στόμα.

Πώς να αυξήσω τη δραστικότητα του αντισυλληπτικού χαπιού;

Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν μέχρι και 99,7% αποδοτικότητα, αν χρησιμοποιούνται σωστά. Ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές μπορείτε να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενώ λαμβάνετε αντισυλληπτικά:

  • Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες στη συσκευασία
  • Λαμβάνετε τα χάπια ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα
  • Χρησιμοποιήστε εφαρμογή που καταγράφει την περίοδό σας
  • Προμηθευτείτε καινούριο πακέτο μια εβδομάδα πριν τελειώσει το προηγούμενο
  • Αν παραλείψετε ένα χάπι, λάβετε το το συντομότερο δυνατό
  • Αν παραλείψετε πάνω από 2 συνεχόμενα χάπια, χρησιμοποιήστε μια επιπλέον μέθοδο αντισύλληψης όπως το προφυλακτικό

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved