Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και κολύμβση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ως έγκυος, μπορεί όλοι οι συγγενείς και φίλοι να σας προσέχουν, να γίνονται μάλιστα υπερπροστατευτικοί και να σας λένε να μην κάνετε κάτι. Αντιμετωπίζοντας μια αυξανόμενη λίστα με πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όσο είστε έγκυος, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές για εσάς και το αγέννητο παιδί σας. Ξέρετε ότι πρέπει να τρώτε, να κοιμάστε και να ασκείστε για να παραμείνετε υγιείς, αλλά μπορεί να σας φαίνεται περίπλοκο να καταλάβετε πόσο από όλα και τι είδους πράγματα επιτρέπεται να κάνετε. Για παράδειγμα, το κολύμπι. Είναι ασφαλές; Με λίγα λόγια, ναι. Αν και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε σε ποιες δραστηριότητες θα θέλατε να συμμετάσχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, εμείς προχωρήσαμε και συγκεντρώσαμε πληροφορίες για να σας βοηθήσουμε να πάρετε την απόφαση σχετικά με το αν θα κάνετε μια βουτιά στην πισίνα. (Έχοντας κατά νου ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της συζήτησης με τον γιατρό σας για τις συγκεκριμένες συνθήκες σας)!

Είναι ασφαλές το κολύμπι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η κολύμβηση είναι μία από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. (Αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το θαλάσσιο σκι και οι καταδύσεις δεν παίρνουν το “μπράβο”, καθώς θέτουν τις εγκύους σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού). Η κολύμβηση αποτελεί μάλιστα εγκεκριμένη μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) λόγω των σημαντικών οφελών για την υγεία που προσφέρει, ενώ δεν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το σώμα. Εάν ανησυχείτε μήπως χάσετε την αντοχή και τη μυϊκή σας δύναμη κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω περιορισμών στη δραστηριότητα, η κολύμβηση μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο για να διατηρήσετε το τρέχον επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Η κολύμβηση είναι μια άσκηση χαμηλής επιβάρυνσης που ενισχύει τη δύναμη και την αερόβια ικανότητα. Εστιάζοντας σε ασκήσεις που χτίζουν τη δύναμη του κορμού και δεν συστρέφουν την κοιλιά, είναι δυνατόν να κάνετε μια ασφαλή προπόνηση κολύμβησης ακόμη και στα τέλη της εγκυμοσύνης σας.

Τι άλλο πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν είστε έγκυος και θέλετε να κολυμπήσετε;

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ενώ η κολύμβηση θεωρείται γενικά ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μην εγκριθεί για γυναίκες με ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή περιορισμούς δραστηριότητας λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Είναι πάντα καλύτερο να μιλάτε με το γιατρό σας για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας, ιδίως αν αλλάζετε το κανονικό σας πρόγραμμα άσκησης ή έχετε οποιεσδήποτε ιατρικές/εγκυμοσύνης συνθήκες.

Ενημερωθείτε για τους κινδύνους

Όταν πηγαίνετε για κολύμπι, είναι σημαντικό να κολυμπάτε μόνο σε περιοχές που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλείς. Έχοντας κατά νου ότι μπορεί να κουραστείτε πιο γρήγορα απ’ ό,τι όταν δεν είστε έγκυος, να είστε προσεκτικές αν κολυμπάτε μακριά από μια ακτή. Λάβετε υπόψη σας τις παλίρροιες, το αν τα νερά είναι άγρια και τυχόν αναφορές για βακτήρια στο νερό πριν πάτε για κολύμπι.

Προσέχετε τη θερμοκρασία

Επιπλέον, το κολύμπι σε πολύ ζεστό νερό πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Επειδή είναι σημαντικό η θερμοκρασία σας να μην αυξηθεί πάνω από 39°C καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, η χρήση υδρομασάζ, θερμών πηγών ή ακόμη και πολύ ζεστών λουτρών για χαλάρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να περιορίζεται σημαντικά- αν γίνεται καθόλου. Ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος λόγω της βύθισης σε ζεστό νερό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανωμαλίες κατά τη γέννηση ή σε πιθανή αποβολή, οπότε είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτή τη σύσταση. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να κολυμπάτε σε λίμνες και ωκεανούς με παγωμένο καιρό, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να φέρει το σώμα σε κατάσταση σοκ ή να οδηγήσει σε ασθένεια, τίποτα από τα οποία δεν είναι καλό για το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Εφαρμόστε το μέτρο

Η άσκηση στο νερό μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή υπάρχει μικρός κίνδυνος πτώσης και το νερό είναι καταπραϋντικό για τους πόνους της εγκυμοσύνης που πολλές γυναίκες βιώνουν. Όπως κάθε καλό πράγμα όμως, είναι πιθανό να το παρακάνετε. Η κολύμβηση μπορεί να γίνει επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν υπάρξει υπερβολική άσκηση. Όπως όλες οι μορφές άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να σταματήσετε την κολύμβηση αν αρχίσετε να αισθάνεστε ναυτία, αν ζεσταίνεστε υπερβολικά ή αν παρουσιάσετε κολπικές εκκρίσεις, αιμορραγία ή αν νιώσετε κοιλιακό και πυελικό πόνο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε τις συνεδρίες κολύμβησης σε περίπου 30 λεπτά τη φορά και να τις περιορίσετε σε 3 έως 5 φορές την εβδομάδα. Εάν είστε καινούργια στην κολύμβηση, ζητήστε από έναν εκπαιδευτή ή προπονητή να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα ασφαλές πρόγραμμα για τις φυσικές σας ικανότητες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολική άσκηση.

Τι γίνεται με το χλώριο;

Αν ανησυχείτε για το κολύμπι σε πισίνα ή άλλο περιβάλλον με χλώριο, θα χαρείτε να μάθετε ότι τουλάχιστον μια μελέτη του 2010 υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα γέννησης που να σχετίζονται με τα χημικά καθαρισμού στις πισίνες. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, οι γυναίκες που κολυμπούσαν σε νερό πισίνας στην αρχή και στη μέση της εγκυμοσύνης τους είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο να γεννήσουν τα μωρά τους πρόωρα ή με συγγενείς δυσπλασίες σε σύγκριση με τις μη ασκούμενες! Αν και πιο πρόσφατες έρευνες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την έκθεση του εμβρύου στα παραπροϊόντα απολύμανσης του νερού στις πισίνες, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και μακροπρόθεσμες πληροφορίες.

Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η άσκηση γενικά ενθαρρύνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διατηρεί το σώμα υγιές και το προετοιμάζει για τις δυσκολίες του τοκετού που έρχεται. Εκτός από τα γενικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, υπάρχουν κάποιοι επιπλέον λόγοι για να σκεφτείτε να δοκιμάσετε το κολύμπι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας:

  • Η κολύμβηση είναι μια μορφή άσκησης με χαμηλό αντίκτυπο, οπότε τα οστά και οι αρθρώσεις σας θα σας ευχαριστήσουν. Το γεγονός ότι περιβάλλεστε από νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αυξήσετε κάποια πίεση στο σώμα σας από το επιπλέον βάρος που κουβαλάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Καλύτερος ύπνος! Όπως πολλές μορφές αερόβιας άσκησης, ο καλύτερος νυχτερινός ύπνος μπορεί να έρθει από το να περάσετε λίγο χρόνο στην πισίνα. Δεδομένου ότι ο ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό είναι ένα όφελος που δεν πρέπει να παραβλέπεται.
  • Το νερό μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική μορφή ανακούφισης από τον πόνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν μπορεί να αντιμετωπίζετε πρήξιμο ή δυσφορία λόγω της αύξησης του βάρους. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του πραγματικού τοκετού σας, η χρήση ενός ντους, ενός λουτρού ή μιας πισίνας με νερό μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο ανακούφισης στους πόνους που μπορεί να βιώνετε.
  • Το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει το νευρικό σύστημα του μωρού σας. Σε ένα πείραμα, το κολύμπι μιας εγκύου μητέρας αρουραίου άλλαξε την ανάπτυξη του εγκεφάλου των απογόνων της με θετικό τρόπο. Η μελέτη αυτή μπορεί να υποδεικνύει ότι η κολύμβηση μπορεί να προστατεύσει τα μωρά από την υποξία-ισχαιμία, ένα νευρολογικό ζήτημα, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και έρευνες.
  • Η κολύμβηση μπορεί συνήθως να γίνεται με ασφάλεια και στα τρία τρίμηνα. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διακοπή όταν φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο της εγκυμοσύνης σας.

Ποιες είναι μερικές συμβουλές για το κολύμπι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν αποφασίσετε να κολυμπήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και ασφαλές:

  • Βρείτε ένα καλό μαγιό που να σας ταιριάζει. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, το μέγεθος και το σχήμα σας θα αλλάζουν. Δεν είναι διασκεδαστικό να προσπαθείτε να χωρέσετε ή να κολυμπήσετε με κάτι που δεν ταιριάζει σωστά, οπότε επενδύστε σε ένα νέο μαγιό όταν το σώμα σας είναι έτοιμο.
  • Προσέξτε το βήμα σας! Μπορεί να είναι ολισθηρό να μπαίνετε και να βγαίνετε από μία πισίνα. Φροντίστε να περπατάτε προσεκτικά για να μην πέσετε και να είστε προσεκτικοί σε τυχόν αποδυτήρια πισίνας, όπου είναι εύκολο να γλιστρήσετε.
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με τουλάχιστον SPF 30 όταν κολυμπάτε σε εξωτερικούς χώρους για να αποφύγετε τα εγκαύματα. Θυμηθείτε να επαναλαμβάνετε συχνά την εφαρμογή του αντηλιακού και σκεφτείτε να αποφεύγετε το κολύμπι σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν η άμεση ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι, μπορεί να αφυδατωθείτε ενώ κολυμπάτε. Η δροσερή αίσθηση ότι περιβάλλεστε από νερό μπορεί να σας ξεγελάσει και να νομίζετε ότι είστε καλά, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε πολλά διαλείμματα για να πιείτε νερό. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά ή τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη που επίσης θα ενθαρρύνουν την αφυδάτωση.
  • Να κολυμπάτε πάντα με κάποιον άλλον κοντά σας. Αν κολυμπάτε σε μια περιοχή χωρίς ναυαγοσώστη, φροντίστε να έχετε μαζί σας έναν φίλο. (Αν είστε νέοι στα σημεία του νερού, είναι επίσης καλή ιδέα να εγγραφείτε σε κάποια μαθήματα κολύμβησης)


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved