Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και τοκετός: Ποια είναι τα δικαιώματά σας; Πώς θα υποστηρίξετε το μωρό και τον εαυτό σας;

Μετά από 9 μήνες ναυτίας, αύξησης βάρους, πόνου στην πλάτη και γενικών ενοχλήσεων, η μέρα του τοκετού έφτασε επιτέλους. Αλλά προτού κατευθυνθείτε στην αίθουσα του τοκετού, θα πρέπει να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας. Καθώς, παρόλο που ενδεχομένως να έχετε στο μυαλό σας ένα καλοδιατυπωμένο σχέδιο, τα πράγματα καμιά φορά αλλάζουν, οπότε πρέπει να ξέρετε τι θα επιλέξετε σε κάθε περίπτωση, για να κάνετε το καλύτερο για τον εαυτό σας και το μωρό σας.

Ποια είναι τα δικαιώματά σας την ώρα του τοκετού; Πώς θα υποστηρίξετε καλύτερα τον εαυτό σας και το μωρό σας;

Α) Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

1. Έχετε το δικαίωμα να λαμβάνετε πλήρεις και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, θεραπείας, εξέτασης ή διαδικασίας που μπορεί να λάβετε

Πριν λάβετε οποιαδήποτε θεραπεία, μπορείτε (και πρέπει) να ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για τους κινδύνους και τα αποτελέσματά της. Είναι νόμιμο δικαίωμά σας να γνωρίζετε και να δίνετε άδεια για την φροντίδα που λαμβάνετε. (Τεστ εγκυμοσύνης)

2. Έχετε το δικαίωμα να λαμβάνετε πλήρεις και σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και τα προσόντα του γιατρού σας

Ρωτήστε για την ιατρική εκπαίδευση και το πτυχίο του γιατρού σας. Για τα χρόνια της εμπειρίας του και ζητήστε του οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θεωρείται απαραίτητη.

3. Έχετε το δικαίωμα να αποδεχτείτε ή να αρνηθείτε οποιαδήποτε περιττή ιατρική εξέταση, παρέμβαση ή διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς παρακολούθησης του εμβρύου

Παρόλο που ορισμένες περιπτώσεις τοκετού απαιτούν ιατρική παρέμβαση, όπως για παράδειγμα η απαραίτητη καισαρική τομή ή η συνεχής παρακολούθηση του εμβρύου, σε περίπτωση που ο τοκετός θα είναι φυσικός, χωρίς οποιοδήποτε γνωστό πρόβλημα στο έμβρυο ή τη μητέρα, τότε μπορείτε να αρνηθείτε την οποιαδήποτε εξέταση ή διαδικασία, αν δεν την επιθυμείτε. (Πώς η καισαρική τομή επηρεάζει το μικροβίωμα του μωρού;)

4. Έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη

Αν κάτι δεν πάει καλά ή αν κάνετε δεύτερες σκέψεις για το οτιδήποτε, έχετε δικαίωμα να το πείτε και να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Β) Η διαδικασία του τοκετού

1. Έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε εάν υπάρχει ενδεχόμενο καισαρικής και γιατί

Ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί να απαιτήσουν καισαρική τομή. Ουσιαστικά, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να παραμείνετε και εσείς και το μωρό σας υγιείς. Ωστόσο, υπάρχουν και φορές που οι καισαρικές είναι απλά περιττές. Συζητήστε το ενδεχόμενο καισαρικής τομής από πριν με τον γιατρό σας και ζητήστε να μάθετε τον λόγο που ενδεχομένως να προκύψει αυτή η ανάγκη. (Τελειόμηνη εγκυμοσύνη: φυσιολογικός τοκετός, πρόκληση τοκετού ή καισαρική τομή;)

Γ) Φροντίδα νεογνών

1. Έχετε το δικαίωμα αδιάκοπης επαφής με το μωρό σας

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την επαφή σώμα με σώμα μητέρας και μωρού, τόσο αμέσως μετά τη γέννηση, όσο και τις ημέρες και τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν.  Εφόσον λοιπόν, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, δικαιούστε και πρέπει να περνάτε χρόνο με το παιδί σας.

2. Έχετε το δικαίωμα να θηλάζετε ή να ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό

Ενώ τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά και τεκμηριωμένα, υπάρχουν γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να θηλάσουν. Έχετε λοιπόν δικαίωμα επιλογής. (Θηλασμός: Συμβουλές, δυσκολίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις)

Δ) Κάντε το καλύτερο για το μωρό σας

1. Έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε τις περιττές ιατρικές εξετάσεις ή διαδικασίες

Μετά τον τοκετό, οι γιατροί συνήθως πραγματοποιούν μια σειρά εξετάσεων στο νεογνό. Για παράδειγμα, το νεογέννητό θα μετρηθεί, θα ζυγιστεί και θα ληφθεί από αυτό αίμα.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να γίνονται όλες οι διαδικασίες αμέσως μετά τη γέννηση και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο, οπότε συζητήστε με τον παιδίατρό σας, εκ των προτέρων, για να κατανοήσετε καλύτερα το πότε πρέπει να γίνουν αυτές οι εξετάσεις και τον λόγο που γίνονται.